Четвъртък, 27 Февруари 2014 10:38
(0 гласа)
Световен шампион поема женския национален отбор на България
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Българска федерация по волейбол се договори с руския специалист Владимир Кузюткин, който ще замени Марчело Абонданца на поста старши треньор на националния ни женски отбор.

Владимир Кузюткин е роден през 1947 година във Волгоград. Като състезател е играл в първа лига на шампионата на СССР. Завърша Държавния институт за физическа култура във Волгоград. Като преподавател в института създава волейболен отбор „Мотор и успява да го изкачи до Суперлигата на страната.

Майстор на спорта по волейбол в Русия, през 2011 година получава званието Заслужил треньор на Русия.

 

Треньорска кариера:

През 1983 -88 е старши треньор на мъжкия отбор на Уралeнергомаш  в Свердловск.

Работил в Турция (1989-1999) с женски отбори. 4 пъти е печелил шампионата на страната с различни тимове, има сребро и бронз. Два пъти е определян за най-добрия чуждестранен треньор в Турция.
Казюткин

От 2000 до 2003 година е старши треньор на три мъжки отбора. С "Белогорие", става шампион на Русия, след това поема Нефтяник (Ярослав) и Самотлор.

След това отново се връща към женския волейбол. През 2009 година е избран за старши треньор на националния отбор на Русия. Още същата година печели сребърен медал в Гранд при, като отборът му губи финала от Бразилия.

През следващата година (2010) извежда „Сборная” до първото място без допусната загуба на финалите (11 победи в 11 мача) на Световния  шампионат в Япония. В отбора блестят звездите Екатерина Гамова, Любов Соколова, Мария Борисенко.

След Световното напуска националния тим и поема Динамо Москва.

През 2011/2012 година е треньор на Омичкa.

 

Харарктерно за треньорската му работа е, че навсякъде създава силни колективи, обединен около една идея. Атмосферата, в която работи винаги е много позитивна, според състезателки работили с него. 

Прочетена 813 пъти Последно променена в Четвъртък, 27 Февруари 2014 11:51