Сряда, 09 Април 2014 14:19
Петър Шопов: Моите очаквания са свързани с доброто представяне на отбора

Петър Шопов е добре познато име във волейболните среди. Настоящият помощник- треньор в „Левски Боол” ще се срещне и с ново предизвикателство съвсем скоро, тъй като попадна в щаба на новия селекционер на женския национален отбор на България Владимир Кузюткин. Шопов, Владимир Орлов и Пламен Христов ще са помощник-треньори в женската ни гарнитура.

Петър Шопов е бил начело и на женския тим на Левски. Бил е помощник-треньор на Стоян Гунчев в националния отбор за девойки. Работил е също така и с Драгутин Балтич в Азърбейджан.

Г-н Шопов беше любезен да отговори на нашите въпроси.

-         Какви са очакванията Ви от предстоящото предизвикателство- официално сте помощник- треньор в женския национален отбор на България?

-         Моите очаквания са за едно добро представяне като на първо време искам да се класираме на Европейското първенство. Разбира се, ще гоним добро представяне на всичките турнири, на които участваме, като главната ни цел е ще е Световното първенство.

-         Вие самите поставили ли сте си сами някакви цели- като призови класирания и т.н.?

-         Мисля, че на този отбор му е време да вземе своето, както се казва, и да направи едно добро, призово класиране на един голям форум, което все отбягва. Момичетата показват, че са готови за това - спечелването на второто място в Европейската лига, добрите игри, които демонстрираха миналата година на Гран При. Всичко това говори, че този отбор има потенциала да влезе сред големите.

-         Според Вас, дошло ли вече времето, за да грабнем медал?

-         Да, както виждате, голяма част от този отбор играе в чужбина, в много сериозни отбори . Мисля, че това е една добра предпоставка да заемат призово място на голям форум.

-         До каква степен познавате състезателките?

-         С тези състезателки съм работил, ако не се лъжа, три пъти през годините . Още когато бях помощник на Мирослав Живков. Преди това , когато започна да се прави този отбор, бях помощник на Димитър Каров. Определено позанавам състезателките.

-         Говорихте ли вече с Владимир Кузюткин. Имате ли представа какви точно ще са Вашите задължения в отбора?

-         Имахме няколко предварителни разговора с Кузюткин, но те бяха по-скоро организационни – за лагери, кога ще започне подготовката и т.н. Мисля, че в процеса на работа няма да има никакъв проблем да се уточним точно какво той иска , и да се определи. Кузюткин е главният и той ще определи кой какво ще прави.

-         В щаба му ще бъдете само български треньори- какво мислите за това?

-         Лично според мен трябва да почне да се залага на български таланти. За да не стане полемика, искам да кажа, че мисля следното- време е и българските треньори да покажат, че и те имат място в елита . Това сега е едно много добро начало- да се учат от Владимир Кузюткин. Все пак той е настоящият световен шампион. Със сигурност има какво да се научи от него. Вече оттук – нататък зависи от нас какво ще покажем.