Събота, 26 Април 2014 22:16
(0 гласа)
Девойките на България с 3:1 срещу Русия, отиват на Европейско първенство
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Българският национален отбор за девойки (старша възраст) спечели директната европейска квота от турнира в гр.Самоков. След победи с 3:0 и 3:1 съответно срещу Азербайджан и Австрия, младите български волейболистки се изправиха днес срещу силния тим на Русия.Въпреки че отстъпиха в първия гейм, възпитаничкте на Петър Дочев се поздравиха с крайна победа от 3:1 (21:25; 28:26; 25:23:28:26) и с това заслужено си осигуриха място на финалите на Евроволей 2014.

Руският тим отвори първия гейм след силна атака във 2. Играта тръгна точка за точка, като и в двата отбора се забелязваше напрежение. Все пак, първото техническо прексъсване дойде при резултат 8-7 за България.

Русия направи серия от три последователни точки и ст.треньорът на младите лъвици Петър Дочев взе техническо прекъсване. Въпреки че капитанката на Русия Сперскайте изпита трудности при посрещането, нейният тим запази лидерството си и второто техническо прекъсване беше 16-10 в тяхна полза.

Баракова демонстрира добър тактически сервис и затрудни рускините максимално. Това накара ст.треньорът на Русия Пьотр Кобрин да вземе прекъсване , което изглежда помогна на неговите момичета. При резултат 20-15 за Сборная Петър Дочев също взе прекъсване, но нашите момичета трудно намираха отговор на руските атаки. Капитанката Гергана Димитрова направи две доста добри атаки, което отново накара руският треньор да вземе прекъсване при 24-21. С добра атака рускините затвориха тази част при 25-21.

Българският тим отбеляза първата точка във втория сет. Заради агресивно поведение в игра българките взеха предимство в гейма  и първото техническо прекъсване дойде при резултат 8-3 за тях. Благодарение на добър сервис на Баракова и Радостина Маринова, както и разнообразна игра на разпределителката Елена Димитова, изглеждаше, че младите лъвици „летят” и второто техническо прекъсване беше 16-6 за България.

Рускините обаче „ се събудиха” и с няколко доста добри разигравания намалиха разликата (19-12). Дочев взе прекъсване и въпреки че българките запазиха предимството си (22-19), Сборная се възползва максимално от възможността  и стигна до сет бол при 24-25.  Напрежението в зала „Арена Самоков” взе връх и играта продължи да е точка за точка.  Все пак младите български волейболистки взеха този гейм при резултат 28-26 след грешка на Черемисина в атака.

Играта в третия гейм тръгна отново точка за точка, но първото техническо прекъсване дойде при резултат 8-6 за България, след като Русия изпита трудности в посрещането.  При 10-10 Дочев взе прекъсване, което се отрази благоприятно на нашия отбор. Второто техническо прекъсване беше 16-12 за България след като нашите момичета демонстрираха добра игра в атака. Паскова също се представи отлично в атака и на сервис, а целият български отбор пък демонстрира добра защита.  Рускините показаха воля за игра и дадоха да се разбере, че няма лесно да се откажат. Отлична Гергана Димитрова обаче сложи точка на спора в тази част от мача и затвори сета при 25-23.

В четвъртия гейм Сербина сгреши на сервис и така България поведе. Изглеждаше, че напрежението върху руския тим беше повече и лъвиците се възползваха от това.  След отлични атаки на Паскова първото техническо прекъсване дойде при резултат 8-4 за нашия тим.  Българският тим направи няколко непредизвикани грешки и второто техническо прекъсване дойде в полза на рускините (16-13).  Играта отново стана наситена с напрежение, като българките изпитваха проблеми в посрещане. Мирослава Паскова удари коляното си и беше сменена от Рачковска. Въпреки болката Паскова „стисна зъби” и се появи в игра отново като се представи отлично в атака и блок. Зрителите в зала „Арена Самоков” станаха свидетели на впечатляващи разигравания като резултатът на няколко пъти беше изравняван, а и двата тима изпуснаха няколко сет бола. В крайна сметка, отлична Гергана Димитрова поведе своя отбор към спечелването на европейската квота. Българките демонстрираха добра игра в атака и затвориха този сет при 28:26, а с това и мача за 3:1.

Ст.треньорът на националния отбор на България (девойки старша възраст) Петър Дочев благодари на своите възпитанички за сърцатата игра: „ В първия гейм резултатът беше в полза на рускините, защото знаехме срещу какъв съперник се изправяме и това сякаш ни повлия. Мисля, че точковата разлика, която направихме във втория сет ни помогна и ни „отвори очите” ,за да си повярваме и да видим, че можем.  Благодарен съм на момичетата, че показаха сърце и желание за победа в ключовите  моменти.  Като особено силен компонент в нашата игра мога да отбележа сервиса. Но искам да допълня, че според мен се представихме добре като цяло.  Не искам да говоря още за Европейското, първо имаме подготовка и ако протече всичко нормално, се надявам на добро класиране.” 

Прочетена 543 пъти Последно променена в Неделя, 27 Април 2014 09:28