Четвъртък, 29 Септември 2016 15:05
Таня Гогова ще бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Община Кърджали"
Таня Гогова ще бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Община Кърджали"
Голямата дама на българския волейбол Таня Гогова и "Майстора на спорта" Динко Атанасов /посмъртно/ са двамата представители от българския волейбол, които ще бъдат удостоени от Общински съвет - Кърджали със звание "Почетен гражданин на община Кърджали" на тържествено заседание по случай Деня на Кърджали -21-ви октомври.
 
Номинациите на двамата видни граждани, прославили Кърджали и България с високото си спортно майсторство в национален и международен план са внесени от г-н Милко Багдасаров – ръководител на групата съветници от ПП"БСП" и член на УС на БФВ.
 
Таня Гогова започва спортната си кариера едва тринадесетгодишна в "Арда" (Кърджали). Впоследствие с отбора "Левски-Спартак" е 10 пъти шампион на България и три пъти сребърен медалист от европейски клубни шампионати. В периода 1973 – 1981 г. е капитан на националния отбор на България. Участва в пет европейски първенства, като печели един бронз и едно злато. Тя е част от най-големия успех на българския женски волейбол – трето място на Олимпиадата в Москва през 1980 г. и първо място на европейското първенство в София през 1981 г. Гогова е заслужил майстор на спорта по волейбол. Обявена е за най-добрата волейболистка на XX век в България. След приключване на състезателната си кариера става треньор. В момента тренира деца във Волейболен клуб "Славия" – София.
 
Майсторът на спорта Динко Атанасов започва кариерата си като спортист на ВК "Арда". Трикратно е обявен в десятката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. Същата година е удостоен със званието "Майстор на спорта" и става състезател на националния отбор. С участието си в ІХ-ия Световен младежки фестивал през 1968 г. е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място.
След приключване на активната си спортна дейност, завършва Висшия институт за физкултура и през 1978 г. става треньор на волейболен клуб "Арда". Под негово ръководство клуба достига най-престижното си класиране – ІV-то място в Републиканско първенство и ІІ-ро място в турнира за купата на Република България.