Вторник, 03 Юни 2014 21:04
Добриана Рабаджиева: Време е да натрупаме самочувсвтие като отбор

Днес, специално за БФВ, националката Добриана Рабаджиева сподели любопитни подробности относно изминалите европейски квалификации.

 

В какво настроение заминахте за Баку след загубата в София от Азербайджан? 

Отидохме там за да победим. Знаехме, че можем да се справим с отбора на Азербайджан. Загубата не ни повлия по абсолютно никакъв начин, напротив, само ни мотивира, за да покажем, че сме по-добрия отбор и заслужаваме да се класираме. Отидохме за победата, никой не е обсъждал загубата. Само анализирахме грешките си и какво още можем да направим, за да ги победим в Баку, знаейки че ще е много трудно заради съдийството.

Помогна ли при разучаването на Азербайджан?

(Смее се.)  Много от момичетата сме играли в Азербайджан и всички знаехме какво ни предстои от гледна точка на съдиите. Там винаги е оспорвано щом играят домакините. Когато играх гостувах с Галатасарай също имаше спорни отсъждания в полза на азербайджанския отбор. Там съм играла две години и знам как свиреха за нас и какви положения са ни давали. Треньорът също познава момичетата. Аз съм играла с Маммадова в един отбор и доколкото можах помогнах на отбора.    

Олекна ли ви след края на квалификациите, за да можете да си починете добре преди Световното първенство?

Със сигурност сме щастливи от факта, че ще имаме повече почивни дни. Да се класираш директно на Европейско първенство показва, че наистина нашият отбор заслужава да бъде на такова първенство, което за нас е от по-голямо значение. Всяка година ние се доказваме, въпреки неуспешното представяне прези изминалата. Със сигурност е плюс за нас, че другата година няма да участваме в още квалификации, което ще ни даде повече време за подготовка за самото състезание. Всички бяхме много щастливи от убедителната победа над Азербайджан и доказахме, че сме по-добрия отбор. 

Това със сигурност ви дава самочувствие и за предстоящото Световно първенство?

Абсолютно! Всеки изминал мач е от голямо значение за нас и от гледна точка на самочувствието, но пък вече повечето момичета са доказани волейболистки, които цял свят познава и имаме самочувствие като състезателки. Мисля че вече е време да започнем да го трупаме и като отбор. Миналото лято направихме една огромна крачка към големия волейбол и към това най-накрая да се говори за нашия отбор и се надявам това лято да бъде по-успешно от миналото. 

Треньорът Кузюткин помогна ли ви да натрупате самочувствие като отбор?

Кузюткин, за съжаление, нямаше достатъчно време да работи с отбора. Повече наблегнахме на техническата част, на сработването на отбора. Всичко беше насочено само за квалификацията, възможно най-бързо да влезнем в час, да се класираме направо за Европейското и да остане време да се готвим повече време за Световното. Знаете, че ни дадоха почивка. Имаме време да отпочинем, да се върнем с презаредени батерии и да се представим достойно в предстоящите мачове на националния отбор.