Петък, 28 Юли 2017 09:17
Светлана Сафронова дава наставления на своите състезателки по време на един от двубоите в "Арена Самоков".
Светлана Сафронова дава наставления на своите състезателки по време на един от двубоите в "Арена Самоков".

България – Русия е големият 1/2-финал на Евроволей 2017 за девойки под 16 години, което се провежда в София и Самоков. Двата тима ще се изправят един срещу друг днес, от 19:30 ч., в столичната зала „Христо Ботев“. Родните волейболистки се класираха за заключителната фаза на шампионата, след като заеха второто място в Група 1. Пред състезателките водени от селекционера Стоян Гунчев завърши единствено Италия. „Скуадра Адзура“ постигна 5 победи от 5 мача и на 1/2-финал ще играе с втория от Група 2 Беларус. Именно съперникът на България тази вечер – Русия завърши на първата позиция в другия поток на надпреварата.

В „Арена Самоков“ волейболистките на Светлана Сафронова спечелиха 4 от 5-те си срещи. „Сборная“ надигра Турция (3-2), Чехия (3-0), Белгия (3-0) и Румъния (3-2). Единствената загуба на тима нанесе приятната изненада на турнира Беларус. Двата тима се срещнаха във втория ден на турнира, а Беларус спечели драматични сблъсък с 3-2, след като изоставаше с 12-14 в тайбрека преди да го спечели с 17-15. Интересното е, че Русия оглави Група 2, след като в последния си мач от предварителната фаза Беларус загуби от Турция с 1-3 и остана на втората позиция.

152552 BONC1627

(Волейболистките на Русия с обща снимка след успеха над Белгия с 3-0 в Група 2.)

Определено най-опасната състезателка на Русия е капитанът Татяна Кадочкина. В първите 5 срещи от Евроволей 2017 крайната нападателка на „Сборная“ успя да реализира 108 точки. Любимата атака на талантливата състезателка е по диагонала. Кадочкина има реализирани 13 аса до момента. Именно сервисът е едно от силните оръжия на рускините, а в това се убеди Румъния. Двата тима играха един срещу в последния ден от Група 2, като двубоят беше директна битка за продължаване във финалната четворка. Русия реализира общо 19 директни точки от начален удар, като 8 от тях бяха дело на Ортал Ивги - още една състезателка, която впечатли с представянето си в Самоков. В центъра Светлана Сафронова разчита предимно на Елисавета Кочурина и Елисавета Апаликова, които имат реализирани 26 блокади от началото на надпреварата. Либеро на тима е Валерия Перова, която е на 13-о място сред най-добрите посрещачи в турнира с 18,32% перфектно посрещнати от общо 131 топки. Основен разпределител на тима е Елисавета Попова, а в посрещане Русия разчита предимно на Елисавета Гошева и споменатите вече Ортал Ивги и Татяна Кадочкина.

144004 BONC8761

(Татяна Кадочкина е най-опасната волейболистка в селекцията на Светлана Сафронова.)

До момента „Сборная“ изигра 3 петсетови мача в своята група, докатo България все още няма сблъсък, който да е завършил след тайбрек. Нашите момичета се намират в серия от 4 поредни победи с 3-0. Последната от тях беше срещу Холандия в сряда, а чистият успех гарантира на тима второто място и продължаване в следващата фаза.   

Полуфиналът България – Русия е днес от 19:30 ч. Преди това от 17:00 ч. на полето в „Христо Ботев“ излизат Италия и Беларус в другия сблъсък за място на големия финал.