Понеделник, 16 Октомври 2017 19:01
В Марица с огромна мотивация да преодолеят финландския Сало в Шампионската лига
На обратното броене до началото на второто участие на българските шампионки от Марица (Пловдив) в Шампионската лига на Европа бе даден старт днес с пресконференция в Пресклуб България в София. Малко повече от три денонощия преди домакинския сблъсък на Жълто-сините с първенеца на Финландия ЛП Сало (Сало), с медиите се срещнаха старши-треньорът на пловдивчанки Иван Петков, капитанката Радосвета Тенева и централната блокировачка Нася Димитрова. 

Ето какво казаха те.

Иван Петков: Нашият съперник е отбор, който традиционно участва в европейските клубни турнири и играе един добър волейбол – доста бърз и динамичен, без да преобладават грешките, с достойнства в играта в защита... Никак не е за подценяване, защото срещу тях на нас определено ще ни бъде доста трудно. Проведохме своята подготовка с идеята да бъдем в добро състояние точно за тези мачове. До каква степен сме успели ще разберем съвсем скоро. Момичетата, които по обективни причини не бяха пълноценни в тренировъчния процес, бяха достатъчно амбицирани да наваксат това, което са изгубили. С всеки изминал мач от предсезонната подготовка отборът ни подобряваше играта си. Разиграхме доста различни схеми на игра. Лично на мен ми хареса състоянието на отбора по време на двете контроли с Бешикташ (Истанбул) миналата седмица, но има и още много какво да се желае. Срещу Сало ще трябва да дадем всичко от себе си и да покажем морално-волеви качества, за да излезем победители. След период от 20-30 дни отборът ни ще изглежда още по-добре. Мисля, че отборът, който селектирахме за този сезон, е на добро ниво – много сериозни момичета, с биография, с потенциал и с амбиции. Надеждата ни е те да дадат своя принос клубът да направи крачката нагоре, която търсим всяка година. Имаме хора в клуба, които събират информация за руския Енисей (Красноярск), но в момента тя не достига до мен, защото искам да се фокусираме само върху мачовете със Сало.”

Ivan Petkov press 16 10 2017

На въпрос как би отговорил на хипотетична покана да поеме националния отбор в случай, че договорът на настоящия селекционер Иван Сеферинов не бъде подновен, наставникът на Марица каза: “Аз бих отговорил, както би отговорил всеки българин, според мен– предизвикателство, чест и отговорност е да бъдеш треньор на националния отбор, но това в момента не стои на дневен ред, не го мисля и не би било коректно да коментирам.”

Радосвета Тенева: В четвъртък започваме второто си участие в Шампионската лига. Много сме мотивирани и щастливи. Първият ни противник, отборът на Сало, е преодолим. Надявам се да покажем добра игра, за да можем да продължим колкото е възможно по-напред в Шампионската лига и въобще в европейските турнири. Мисля, че и вътрешното първенство тази година ще бъде по-интересно от миналата, защото чуваме за интересни селекции. Очаквам нивото да е по-добро и да бъде по-интересно за зрителите.”

Radosveta Teneva Nasya Dimitrova 2017

Нася Димитрова: “Със сигурност няма да подценим отбора на Сало. Тепърва има какво да научим за него. От днес започваме да ги гледаме по-обстойно на видео, за да можем да разучим тяхната игра. Но най-вече се надявам нашата игра да се подобрява с всеки изминал мач и да се стегнем точно за тези мачове срещу финландките, защото те са много важни за нас. Надявам се тази година да бъде много по-силна за нас, да продължим по-напред и да покажем добра игра в Европа, за да зарадваме нашите фенове и цялата пловдивска публика. Те са постоянно до нас, за което им благодарим. Дано и в българското първенство тази година да има повече интрига.”

Марица и Сало ще се изправят един срещу друг в четвъртък, 19 октомври, от 19:00 б.в. в пловдивската зала Колодрума. Реваншът в зала Салохали е на 25 октомври, също от 19:00 б.в.