Понеделник, 28 Юли 2014 13:11
(0 гласа)
Жените победиха Мексико с 3:1
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Женският ни национален отбор по волейбол победи Мексико с 3:1 (23, 20, -23, 21) в последния си мач от турнира Гран при в Мексико сити. Така българките са първи в крайното класиране със 7 точки, втори също със 7 т. е отборът на Кения, който победи Алжир с 3:0, а на трето място е Мексико с 3 точки пред Алжир с 1 т.
Треньорът Иван Петков пусна титулярки Петя Баракова, Габриела Цветанова, Славина Колева, Гергана Петрова, Нася Димитрова, Виктория Григорова и либеро Ивелина Монова. До края на мача в игра се появиха всички момичета. Най-много точки отбеляза Цветанова – 24, Димитрова завърши с 16 т., Григорова добави 15, а Колева постигна 13 точки. 
Българският селекционер заяви: „Щастлив съм от победата, естествено, но повече съм доволен, че момичетата показаха характер и се изявиха като бойци, за което ги поздравявам. Стана добър мач, изигран тактически от нас добре. Имаше хубави изпълнения, имаше и слабости. Като цяло участието на тези млади състезателки в Европейската лига и сега в Гран при е една сериозна крачка напред, защото могат да усетят атмосферата на мачовете от високо ниво като играят срещу отбори с различен волейбол. Решението на федерацията да има „Б” отбор и в него да участват младите момичета е голяма стъпка за развитието на женския волейбол в България като цяло. Сега трябва се направи сериозен анализ какво се случи и каква е ползата за състезателките, а тя е голяма.” 
Капитанът Цветелина Николова сподели: „В този мач започнахме по-уверени в себе си в сравнение с първите два, а и бяхме разучили добре противника. Бяхме сигурни също така, че не искаме трети тайбрек, можехме да вземем и чиста победа, но в третия гейм допуснахме пак няколко  грешки. Като цяло участието в тези два турнира е голям плюс за нас. Отборът ни е млад и това е много голям опит за всички. Виждам как има прогрес при всички момичета и ако така се работи, ще имаме по-големи успехи. Колективът ни бе много добър, въпреки че съставът се променяше. Работихме с голяма лекота и нямаше никакви проблеми между момичета и треньори. Това го казвам от името на всички, атмосферата бе много добра.”  

Прочетена 446 пъти