Вторник, 12 Декември 2017 12:19
Националният отбор по волейбол за жени под 23 години стана носител на "Спортен Икар" за Отбор на годината на Фондация "Български спорт"!
Националният отбор по волейбол за жени под 23 години стана носител на "Спортен Икар" за Отбор на годината на Фондация "Български спорт"!

Националният отбор по волейбол за жени под 23 години стана носител на "Спортен Икар" за Отбор на годината на Фондация "Български спорт"! През лятото на тази година тимът ни спечели бронзов медал от Световното първенство в Словения, който е първи от такъв форум в историята на женския ни волейбол. Селекционер на тима беше една от най-успешните български волейболистки в историята - Антонина Зетова. По пътя към историческото 3-о място националките постигнаха впечатляващи победи над волейболни сили като защитаващият титлата си Бразилия, Куба и Япония, а в директния сблъсък за бронза надиграха Доминиканска Република.

Церемонията по награждаването на спортистите тази година ще се състои на 19 декември от 11:00 ч. в Национална художествена галерия.

Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 г. когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 25 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения.
Ето и всички носители на престижните призове в отделните категории "Спортен Икар" за 2017 г.:

Големият "Спортен Икар" за Постижение на годината се присъжда на:

- Григор Димитров - победител в турнира на 8-те най-добри на АТП в Лондон, стигнал до номер 3 в световната ранглиста, победител в турнирите в Бризбейн, Синсинати, достигнал полуфиналите на "Аустрелиън оупън"

Категория "Млад и талантлив спортист":

- Йоана Илиева (16 г., фехтовка) - носител на Европейската купа на сабя за кадети, сребърен медал от европейско първенство за кадети в Пловдив.

За Шампионско дълголетие:

- Станимир Беломъжев (ски ориентиране) - световен шампион за мъже на средна дистанция, бронзов медал от европейско първенство, две победи в Световната купа за 2017 година. 

За Отбор на годината:

- Национален отбор по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова - бронзов медал от световното първенство в Словения.

Категория "Феърплей":

- Мартин Живков (лека атлетика, "Академик" София) - дарил бронзовия си медал на 400 метра от републиканското първенство за юноши младша възраст на своя съперник Любослав Еленков, декласиран за влизане в чужд коридор. Според Живков, Еленков е бил по-добрият атлет не само на това състезание, но и през годината и в знак на признание и уважение след награждаването му връчва своя медал.

Управителният съвет на Фондация "Български спорт" определи за носители на своите специални награди следните отличили се спортисти през 2017 година:

- Радослав Янков (сноуборд), Борис Йотов (гребане), Лиляна Георгиева (лека атлетика), Александра Начева (лека атлетика), Мария Йовкова (тенис на маса), Мирослава Минчева (спортна стрелба).