Вторник, 12 Август 2014 10:32
(0 гласа)
Магията, наречена Световно Гран При (първа част)
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

 

Тази събота и неделя България домакинства финали в трета дивизия от най-престижния волейболен турнир за жени Гран При (FIVB World Grand Prix).

В планинския град Самоков българският национален отбор, воден от ст.треньора Владимир Кузюткин, ще посрещне останалите три финалиста- Казахстан, Хърватия и Чехия.

В събота ще се изиграят две полуфинални срещи, като България ще спори от 19:00ч. с Казахстан за място на финала, който пък ще се проведе в неделя от 19:00ч.

Кога и как започва обаче да се провежда Световното Гран При? Защо се създава?

Отговори на тези въпроси ще дадем в два наши материала.

Световното Гран При се провежда всяка година от 1993г. насам. То е създадено от Международната волейболна федерация като алтернатива на мъжката Световна лига, провела се за първи път през 1990г. Изграждането на женски турнир по успешната формула на мъжки такъв, е ключов елемент в утвърждаването на Гран При като едно от най-значимите женски волейболни състезания на национално ниво.

Гран При е създадено чрез маркетингова стратегия, имаща за цел да промотира волейбола (и в частност в женско направление) по целия свят.

Факт е, че Гран При веднага прави впечатление на много волейболни фенове. Интересът към волейбола в Източна Азия става много голям.

21 години след първия провел се турнир за Гран При, положителните резултати към женския волейбол са на лице. Гран При се превърна в най-престижния женски волейболен турнир, а участието в него означава много.

За това говори красноречиво и фактът, че през 1993г. в състезанието взимат участие 8 отбора (Куба, Китай, Русия, Бразилия, Корея, Япония, САЩ, Германия).

През 2014г. отборите вече са 28, разделени в три дивизии.

Кратка справка на отборите –участници в периода 1993г.-2001г.:

1993г.- участие взимат споменатите по-горе осем отбора, а титлата печели отборът на Куба, след като побеждава Китай с 3-1 гейма.

1994г. –към въпросните осем отбора се присъединяват още Китайски Тайпей, Италия, Холандия и Перу. Във финалния мач Бразилия побеждава Куба, а Китай се класира на трето място.

1995г.- през тази година Световното Гран При се завръща към формулата от 1993., с осем участващи отбора, разделени в две групи. За първи път състезанието започва да се провежда и извън Азия (до Хонолулу и Бразилия). Изненадващо за много експерти, САЩ печели титлата, Бразилия остава със среброто, а Китай се класира отново на трета позиция.

1996г. – скоро след Олимпийските игри в Атланта 96’ най-добрите осем отбора от Олимпийския турнир, взимат участие и в Световното Гран При. Олимпийските шампионки от Куба не успяват да повторят успеха си от Атланта и са „разбити” от Бразилия във финалния мач. Русия се появява на почетната стълбичка, заемайки трето място.

1997г.- през тази година Бразилия не взима участие в турнира. На тяхно място играе Италия. Рускините печелят своето първо златно отличие в Световното Гран При, след тежък мач срещу Куба. Корея финишира на трета позиция.

1998г. – концепцията за провеждане на Световното Гран При се променя. Във финалния кръг, състоял се в Хонг Конг, се състои от два полуфиналиста, финал и мач за трето място. Бразилия печели своята трета титла, след победа над Русия във финала, а Куба се утешава с бронзовите медали.

1999г.- само за един час руският национален отбор побеждава пред над 4200 зрители с категоричното 3-0 защитаващият титлата си отбор на Бразилия. Трети се класират китайките.

2000г. – Куба печели Световното Гран При пред над 10 750 зрители във Филспортс Арена (Манила, Филипините).

2001г.- през тази година САЩ побеждават на финала с 3-0 Китай.

Какво се случва със Световното Гран При след 2001г? Каква е формулата на турнира през 2014г?

Следва продължение...

Източник: www.fivb.org

 

Прочетена 618 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Август 2014 11:18