Сряда, 13 Август 2014 12:24
(0 гласа)
Магията, наречена Световно Гран При ( втора част)
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

 

Остават броени дни до финалния турнир за Световното Гран При, на който България е домакин в гр.Самоков.

След като вчера ви представихме как е възникнала идеята за създаване на този турнир и проследихме шампионите в периода 1993-2001, днес идва време за това да разберем как се е развил турнирът в по-близкото минало, а също така каква е и формулата на тазгодишното издание на Гран При.

-         През 2002г. сребърните олимпийски медалистки от Русия „грабват” титлата в Гран При, след като побеждават с 3-1 Китай. С най-голям принос за успеха са Артамонова, а също така и високата 2.04м. Екатерина Гамова, която забива 20 точки за крайния успех на своя тим. Междувременно пък Германия сътворява история, побеждавайки Бразилия в мача за третото място с 3-1, а мнозина определят победата като новвръх в германския волейбол.

-         2003-та пък е годината на Китай. Китайският национален отбор е наречен „сензация” във финалния двубой срещу Русия. Китайките демонстрират отлични умения в различните компоненти на играта и съвсем заслужено буквално разбиват Русия при резултат 3-0, като още от самото начало на мача за всички става ясно, че рускините ще имат сериозни проблеми в защита. Китайската разпределителка Фенг Кун е почти отлична и е с голям принос за спечелването на златото. В мача за третото място САЩ не оставя никакви шансове на Холандия и побеждава с 3-0.

-         През 2004г. на първото място в Гран При се завръща отборът на Бразилия, печелейки своята четвърта титла в този турнир, след победа с 3-1 срещу Италия. Бронзовото отличие остава за САЩ, които побеждават Куба с категоричното 3-0.

-         Доминацията на бразилките продължава и през 2005г., а волейболните фенове стават свидетели на финал-повторение от миналогодишния. В този случай резултатът е 3-2 в полза на Бразилия. В ключов играч за Селесао се превръща 23-годишната тогава Паула Пекеньо, която е избрана и за най-полезен играч на турнира. На трето място финишира Китай.

-         2006г. отново се оказва „годината на Бразилия”. За трети пореден път бразилките „грабват” титлата в превърналия се в най-престижен женски волейболен турнир Световно Гран При. Единствената разлика е, че в предишните две години Бразилия среща Италия на финала, а този път техен съперник е Русия. Рускините обаче не успяват да се противопоставят на волейболистките от Бразилия, с което остават на второ място. С бронз този път се поздравяват италианките.

-         Всеизвестен факт е, че винаги идва момент, когато даден спортен хегемон не може да задържи толкова високо своето ниво. Това се случва именно с шампионките от Бразилия през 2007г. След като три поредни години са на първо място в Гран При, през въпросната година Селесао финишира едва на пета позиция. Изненадващо за мнозина златото печели отборът на Холандия, на второ място остава Китай, а на трето- Италия.

-         Изглежда слабото представяне през 2007г. е мотивирало Бразилия до краен предел, тъй като през 2008г. те се завръщат в турнира Гран При „ с гръм и трясък”. Тъй като формулата на турнира през въпросната година определя шампионът с най-много точки, в крайното класиране Бразилия финишира на първо място, на второ остава Куба, а на трето отново Италия.

-         През 2009г. волейболната хегемония на Бразилия продължава. Във финалния турнир Токио, провел се в периода 19-23.08.2009г., Селесао отново се представя повече от блестящо, заемайки първа позиция в крайното класиране. Втори остават рускините, а на трето място са германките.

-         2010г. е годината, в която започва „господството” на САЩ. Американките грабват златото, а зад себе си оставят „обичайните заподозрени” – Бразилия и Италия.

-         Подобен сценарий има и през 2011г. Единствената разлика е, че тогава на почетния подиум се появява за първи път отборът на Сърбия.

-         Сръбкините се представят далеч по-зле през следващата 2012г., заемайки едва 11-та позиция. Обръщайки поглед към първите три отбора в надпреварата, отново виждаме златен САЩ и сребърна Бразилия. На трето място обаче се появява отборът на Турция, за чийто отбор това също е първо отличие от Гран При.

-         През 2013г. в Гран При взимат участие 20 отбора. Сред тези 20 тима вече е и България. Българките се представят на много високо ниво, като дори постигат победа над отбора на Бразилия с 3-1. Финалната шестица в Сапоро, Япония приема отбороте на Бразилия, Китай, Сърбия, Япония, Италия и САЩ. В първото си участие в Гран При, българките завършват на 9-та позиция. Бразилия се поздравявя за пореден път със златото, следвана от Китай на второ място и Сърбия на трето.

Какво се случва през 2014г. с Гран При?

21 години след първото Гран При, в най-престижния турнир в женския волейбол, участие взимат 28 отбора, разделени в три дивизии. Спечелият втора или трета дивизия получава съответно промоция за изкачване в по-горната дивизия от следващия сезон.

Финалите в първа дивизия ще се състоят в Токио (Япония), а тези във втора в Козалин, Полша.

България има честта да оргтанизира финалите в трета дивизия. Българският национален отбор ще играе срещу отбора на Казахстан в полуфинална среща. Мачът е от 19:00ч. в събота. В другия полуфинал от 16:00ч. ще се срещнат отборите на Чехия и Хърватия. Самият финал е в неделя от 19:00ч.

 

Прочетена 657 пъти Последно променена в Четвъртък, 14 Август 2014 11:17