Неделя, 17 Август 2014 22:23
(0 гласа)
България спечели Гран При в трета дивизия!
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол за жени спечели трета дивизия на Световното Гран При и ще играе във втора група от следващия сезон!

Българските лъвици буквално не оставиха никакви шансове на съперничките си от Чехия, след като ги подчиниха на волята си с категоричното 3-0 (25-16, 25-13, 25-17).

 

В първите минути на мача играта вървеше точка за точка, но при 6-6 капитанът на България Страшимира Филипова застана на сервис. Добриана Рабаджиева се отличи в тези моменти с много силна игра в атака и на блок.  По време на второто техническо прекъсване България вече водеше с 16-10.  Без никакви проблеми лъвиците затвориха тази част при 25:16 след 4 аса и 4 блокади. От своя страна, в този гейм  чехкините не отбелязаха нито един ас, нито пък имаха успешна блокада.

В началото на втория гейм българският отбор имаше леки проблеми в посрещането, но добри атаки на Филипова и Василева върнаха бързо българския тим в лидерската позиция.  Добриана Рабаджиева отново демонстрира отлична игра, а на сервис беше Страшимира Филипова. Рабаджиева беше отлична в атака и блок, а от своя страна Емилия Николова демонстрира брилянтна защита. Невероятно силни минути за българките доведоха до резултат 20-10.При 11- 23 Филипова отбеляза ас, а в крайна сметка лъвиците спечелиха и този сет при 25-13.

В третия сет България поведе с 4-0 след добри изяви на сервис и блок. Волейболистктие на Владимир Кузюткин демонстрираха отборен дух и силна игра във всички компоненти, а от своя страна чехкините показаха изнервеност. Българският тим успя да неутрализира една от лидерките на чешкия тим Анета Хавличкова.Съвсем резонно България затвори този гейм при 25:17 и с това грабна победата в Гран При. Добриана Рабаджиева беше най-резултатна за българския тим с 16 точки.

Българският тим беше награден от служебния министър на спорта Евгения Раданова.

Владимир Кузюткин, ст.треньор на България: Много се радвам, че спечелихме този финален мач. Доволен съм обаче не само от резултати, ами и от това, което моите волейболистки показаха като стил на игра. Трябва да се сравняваме с трите най-добри отбора в света.

Страшимира Филипова, капитан на България: Тази победа може да е добър подарък за рождения ми ден утре. Много се радвам, че толкова много волейболни фенове дойдоха да ни подкрепят, това наистина ни помогна. Следвахме прецизно инструкциите на треньора и това ни доведе до резултата. Сега обаче предстои подготовка за Световно и трябва да мислим само за него.

Карло Паризи, ст.треньор на Чехия: Днес просто не беше нашият ден. Моят отбор е много млад и липсата на опит изигра своята роля тук. Това беше нашият последен мач за сезона, но целите ни за бъдещето са високи.  Поздравления за българския отбор, че ще играе във втора дивизия на Гран При. Надявам се и ние да имаме скоро тази възможност.

Хелена Хавелкова, капитан на Чехия:  Това беше много труден мач за нас, не е лесно да се губи с такъв резултат. Няма значение, че сме имали само победи досега, трябва да печелим такива важни мачове. България игра много добре  и заради това спечелиха  този турнир.

В мача за третото място Хърватия победи с 3-0 (25:22, 25:20, 25:17) отбора на Казахстан.

Прочетена 583 пъти