Петък, 29 Август 2014 22:07
(0 гласа)
Младежите с чиста победа срещу Словакия на старта на Европейското първенство
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Националният отбор по волейбол за младежи старша възраст започна участието си на Европейското първенство по възможно най-добрия начин. Възпитаниците на ст.треньора Николай Желязков записаха чиста победа с 3-0 гейма (25:21; 25:20:25:17) срещу отбора на домакините от Словакия.

В началото на първия сет играта тръгна точка за точка, но българите имаха малка преднина по време на първото техническо прекъсване (8:6). В следващите минути волейболистите на Словакия демонстрираха добра игра в защита. За България Чернокожев и Лапков пък се представиха много добре на блокада. Въпреки тези добри изяви, и в двата отбора се забелязваше известна доза напрежение. Второто техническо прекъсване отново дойде с минимална преднина за българския тим (16:15). До края на гейма лъвовете не загубиха инициативата, а   Велизар Чернокожев затвори гейма при 25-21 след мощна атака.

Във втория гейм българският тим показа две лица. В първите минути на тази част нито един от отборите не позволи на съперника да вземе лидерството . Разпределителят на Словакия Петр Порубски затрудни българския отбор с тактически сервис, но младежите на България се справиха  и първото техническо прекъсване отново беше в полза на нашите момчета (8:6).  След това лъвовете изпуснаха инициативата и позволиха на словаците, които от своя страна демонстрираха добра защита и отличен сервис от страна на капитана Ян Тарабус, да поведат с 14:11. В този момент ст.треньорът на България Николай Желязков смени разпределителите и на мястото на Павел Иванов се появи Владимир Станков. Въпреки това  по време на второто техническо прекъсване Словакия водеше с 16:14.  Словаците направиха още две точки и Желязков взе тайм аут, а след това на сервис застана Михаил Цветанов. Това беше моментът, в който българският тим отново си върна инициативата. Цветанов отбеляза ас, а съотборниците му демонстрираха силна игра на блок.  Загубата на лидерството в гейма притесни максимално словаците и при резултат 24-20 в наша полза Михал Петрас от отбора на домакините сбърка на сервис, с което резулатът стана 25-20, а България поведе с 2-0 гейма.

В началото на третия гейм Словакия  се опита да се противопостави на българския тим и не позволяваше на лъвовете да натрупат по-голяма точкова разлика (8:7).  По това време на гейма Николай Къртев се отличи с добри изяви на блок. Българите успяха да „притиснат в стената“ опонентите си и по време на второто техническо прекъсване вече водеха с 16:11. Без никакви проблеми българските младежи затвориха гейма при 25:17, след като словашкият тим демонстрира разколебана игра в посрещане.

Велизар Чернокожев стана най-резултатен за България с 15 точки.

Ето какво заяви след мача и ст.треньорът Николай Желязков:

„ Принципно всеки един първи мач в подобен турнир е много труден, тъй като е много важно за всеки отбор да тръгне добре. Ние играхме срещу домакина, който се готви много сериозно за това Европейско първенство и нивото, което показаха словаците по време на изиграните контроли, беше много високо.  Най-важният момент в мача беше вторият гейм, където изгубихме инициативата на начален удар, но за щастие след това успяхме да направим серия от сервиси, където на практика се обърнаха нещата и не дадохме шанс на словаците да играят в по-голямата част на третия гейм.  Днешната победа е едно добро начало за нашия отбор, но да не забравяме групата, в която сме. Изключително изравнени сили, като изключвам отбора на Русия. Днес си свършихме работата, започваме да се подготвяме  за мача с Франция“.  

Прочетена 649 пъти Последно променена в Събота, 30 Август 2014 12:59