Четвъртък, 25 Септември 2014 23:24
(0 гласа)
Жените с първа победа на Световното, пречупиха Турция при 3-2
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Българският национален отбор по волейбол /жени/ записа първа победа на провеждащото се в Италия Световно първенство. Възпитаничките на Владимир Кузюткин се справиха в 5-сетов трилър с волейболистките на Турция. След като вчера отстъпиха на Сърбия с 2:3 гейма, днес Лъвиците компенсираха за загубата и със същия резултат,но в своя полза пречупиха волейболистктие от южната ни съседка.

СТАРТОВ СЪСТАВ: Емилия Николова, Добриана Рабаджиева, Нася Димитрова, Страшимира Филипова, Елица Василева, Лора Китипова, Мария Филипова (Диана Ненова, Елена Колева)

ПЪРВИ ГЕЙМ: поведохме с 3-0, но Турция постепенно намери своя ритъм и по време на първото техническо преъсване водеше с 8-6.  В следващите минути българският блок липсваше , а от своя страна именно това беше силният елемент при турския тим и резонно турникини водеха по време на второто техническо прекъсване с 16-13. След това обаче на сервис застана Добриана Рабаджиева, която затрудни турското посрещане за 17-17. Южните ни съседки обаче направиха три последователни точки и Кузюткин прекъсна играта. Турция продължи с добрите изяви на блок и при 23-20 отново имаше тайм аут за България. Това обаче не подейства и Турция затвори при 25-20.

ВТОРИ ГЕЙМ: Лъвиците поведоха с 4-3 , но Турция не само, че не се уплаши от това, ами и поведе с 13-8 след липса на защита от българския отбор.  В следващите минути България „ се събуди“ и след няколко успешни атаки, водехме при 16-15. Успяхме да увеличим преднината си при 19-16 и турският треньор Масимо Барболини поиска тайм аут. Това изглежда успокои неговите възпитаники и след сервис на Каракюткин се върнаха в гейма при 19-19. Играта продължи да е точка за точка, като туркините демонстрираха наистина добра защита. България поведе при 23-21, а грешка на Акюл доведе до сет пойнт за България при 24-22. Пропуснахме тази възможност и Кузюткин поиска прекъсване. Страшимира Филипова беше безапелационна и затвори при 25-23.

ТРЕТИ ГЕЙМ: и двата тима демонстрираха отлична игра в защита в началото на гейма и се движеха плътно един до друг в резултата (4:4; 6:6), но благодарение на българския блок поведохме с две точки при първото техническо прекъсване (8:6).  Българските лъвици натрупаха разлика от 5 точки при 12-7, но туркините успяха да реагират на острото българско нападение. Въпреки това второто техническо прекъсване беше отново в наша полза при 16:14. В тези минути българският блок беше отличен и поведохме с 19:15. След като лъвиците продължиха с добрите изяви при 21:16 Барболини прекъсна играта. Същото направи и Кузюткин при 22:18.  Лъвиците  не допуснаха обрат в гейма и затвориха при 25:18.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ: в началото на тази част и двата тима показаха огромно желание и борбеност, но все пак по време на първото техническо прекъсване волейболистките от южната ни съседка водеха с 2 точки (8:6).  Турция запазиха преднината си от две точки при 13:11, а по време на второто прекъсване  разликата беше 3 точки (16:13). Въпреки че Барболини прекъсна играта, Лъвиците успяха да изравнят при 18:18 след атака на Елица Василева.  При 20-18, след като топата се разходи по мрежата и падна в полето на българките, Кузюткин поисика прекъсване.  След  блок на Добриана Рабаджиева изравнихме при 22:22 и Барболини прекъсна играта. Напрежението в Пала Триесте се покачваше с всяка изминала минута и при 24-23 за Турция Кузюткин взе тайм аут.  След като Лъвиците спасиха три сет бола, Турция вкара мача в тайбрек при 27-25.

ПЕТИ ГЕЙМ: играта отново тръгна точка за точка (4:4; 5:5; 6:6), а напрежението в залата в Триест се повишаваше с всеки изминал миг. Туркините обаче успяха да неутрализират българската защита и прекъсването дойде при 8:6. Лъвиците обаче обърнаха резултата в своя полза и се приближиха  на само 2 точки от крайната победа и италианският специалист отново прекъсна играта при 13:11. При 14:12 в наша полза Кузюткин прекъсна играта.  Страшимира Филипова реагира мълниеносно и излъга противников играч, като затвори 15-12, а с това и сложи точка на спора в този мач.

Прочетена 550 пъти