Четвъртък, 16 Май 2019 09:11
Пранди: Цел №1 са Олимпийските игри. Нека покажем на света, че България има силен отбор
Снимка: Бончук Андонов

Силвано Пранди проведе първа тренировка с мъжкия ни национален отбор по волейбол при завръщането си като негов старши-треньор. Италианецът пристигна у нас късно снощи и от днес вече работи с момчетата, които до сега се подготвяха под контрола на неговия помощник Андрей Жеков.

„Да бъда треньор е моето удоволствие в живота. Вече започваме да сглобяваме отбора, който след само две седмици ще трябва да започне участието си в Лигата на нациите. Познавам отлично ентусиазма и работоспособността на играчите и нямам съмнение, че ще се вложат напълно и ще работят добре. Сигурен съм, че ще направим силни и интересни, надявам се и печеливши мачове”, заяви Пранди.

Националите започват сезона с мачовете от Волейболната лига на нациите, като ще има и два домакински уикенда - от 14 до 16 юни във Варна и от 28 до 30 юни в Пловдив. След края на битките от Лигата на нациите идват решаващите мачове по пътя към игрите в Токио 2020, като турнирът ще е във Варна от 9 до 11 август. От 13 до 29 септември е европейското първенство.

Силвано Пранди обяви, че си поставя за цел да покажем на света, че България има силен отбор. „Основната ни цел, която е поставена и от федерацията, обаче е да се класираме на Олимпийските игри. Това не означава, че само ще участваме в Лигата на нациите и Европейското първенство. Целта в Лигата на нациите на първо място е да запишем максимално много победи и да се представим добре, а след това те ще ни послужат да дадем облик на отбора в спортно-техническо и тактическо отношение за олимпийската квалификация. Имаме амбиции и за европейското. Аз съм италианец, треньор на френски клубен отбор, а на европейското ние сме в група в Монпелие именно с Италия и Франция. Това не значи, че ще съм доволен да загубим от тях, точно обратното - ще искам България и там да покаже, че е световна сила“, заяви селекционерът.

Играчите, за които сезонът с клубните им отбори е приключил скоро или все още продължава, ще преминат през специфичен период на почивка и

възстановяване, за да бъдат съхранени за най-важната част от сезона. Сред тях са Цветан Соколов, когото Пранди поздрави за спечелената шампионска титла на Италия, Теодор Салпаров, Виктор Йосифов и Тодор Алексиев.

„На база състоянието на отделните играчи заедно с моите асистенти ще преценим как да разпределим силите си в петте турнира от Лигата на нациите, олимпийската квалификация и Европейското първенство”, допълни Пранди.

В първия турнир от Волейболната лига на нациите при мъжете (31 май-2 юни) България е в група с отборите на домакините от Аржентина, Португалия и Канада.

Билетите за двете домакинства от Волейболната лига на нациите при мъжете - от 14 до 16 юни във Варна и от 28 до 30 юни в Пловдив, вече са в продажба. Пропуските са разделени в 3 категории, а цените им са на стойност 10, 15 и 20 лева на ден. Пакетните билети включват всички мачове от трите дни на турнирите и са на цени от 25, 40 и 50 лева. Билетите са в продажба онлайн на ticketportal.bg, както и в партньорската мрежа - в бензиностанции OMV, книжарници Booktrading, Office 1 Superstore.

Във Варна билети може да вземете на касата на Двореца на културата и спорта и на касата на Летния театър.

В Пловдив билети се продават на касата на Дом на културата.