Неделя, 09 Юни 2019 14:25
България нанесе първа загуба на Франция във Волейболната лига на нациите
България нанесе първа загуба на Франция във Волейболната лига на нациите Снимка: fivb.com

Волейболистите на България завършиха вдъхновяващо участието си във втория уикенд от Волейболната лига на нациите, като нанесоха първа загуба на вицешампиона Франция. “Лъвовете“, водени от Силвано Пранди, надиграха „петлите“ с 3:2 (18:25, 22:25, 25:21, 25:22,15:11) в третата си среща от група 11 на турнира в Нингбо (Китай).

С това родните представители записаха втори успех в световната надпревара, като заемат единадесето място във временното общо класиране с 5 точки. Франция слезе на втора позиция с една загуба, пет победи и 16 точки. Лидер е Бразилия с шест успеха от шест мача и 15 точки.

Селекционерите на двата тима заложиха на следните стартови състави:
България: Розалин Пенчев, Николай Пенчев, Красимир Георгиев, Николай Учиков, Алекс Грозданов, Георги Братоев, Петър Каракашев (либеро).

Франция: Кевин Тили, Тимоте Карле, Никола Льо Гоф, Стефан Бойер, Дарил Бултор, Рафаел Коре, Женя Гребенников (либеро).

Треньорът Силвано Пранди не можеше да разчита на Тодор Скримов, който във вчерашния мач срещу Полша (1:3) получи контузия и остана извън игра.

В първите две части волейболистите ни се опитваха да бъдат равностойни на съперника, но играта им се получаваше на моменти и французите спечелиха и двете части, като поведоха с 2:0 гейма.

004546

България обаче показа характер и воля за победа, като на свой ред изригна на терена. Националите ни отбелязаха възходяща линия от началото на третата част, като до края на мача направиха страхотен обрат и не позволи на „петлите“ да се върнат в играта.

Момчетата на Силвано Пранди започнаха ударно с с 4:0 в началото на третата част след отлични изяви в атака на Велизар Чернокожев, а след това разликата се увеличи на 10:4. Франция постепенно намали пасива си до 1 точка при 17:18, като последва равностойна игра. При 22:21 в полза на България националите ни се откъснаха с две точки 24:21, а Красимир Георгиев отбеляза победната точка за 25:21 след единичен блок.

Четвъртата част тръгна равностойно, но съперникът взе аванс непосредствено преди второто техническо прекъсване, което дойде при 13:16. България отново показа характер, впоследствие довел до великолепния обрат. След равенството 17:17 в частта България взе минимален превес, задържа го докрай и отново наложи волята си над Французите. Мачът стигна до тайбрек.
В петата решителна част българските волейболисти бяха безапелационни, имаха водеща роля и спечелих с 15:11, а с това отбелязаха и крайната победа с 3:2 гейма.

Топреализатор за победата България бе Розалин Пенчев с 18 точки (3 блокади). Николай Пенчев и Светослав Гоцев добавиха по 12 точки съответно с 4 блокади и 1 блокада. За "петлите" Жан Патри приключи с 13 точки, Кевин Тили се отчете с 12 точки (2 блокади).

Следващата седмица "лъвовете" ще играят пред българска публика. България е домакин на Япония, Италия и Австралия във Варна. Срещите от група 10 са от 14 до 16 юни в Двореца на културата и спорта. Билети за турнира можете да откриете онлайн на ticketportal.bg, в партньорската мрежа, както и на касите на Двореца на културата и спорта.