Сряда, 12 Юни 2019 10:34
Иван Петков: Не трябва да правим  трагедии – пътят е ясен и който има характер, ще го издържи
Снимка: fivb.com

Селекционерът на България Иван Петков коментира след загубата от Русия с 0:3 гейма, в четвъртата седмица от Волейболната лига на нациите, че не трябва да се правят трагедии – пътят е ясен и който има характер, ще го издържи.

Това е 11-ти мач, който губим след 20-а точка. Тук говорим за самочувствие, за манталитет, за ситуации и за характер. Време беше да го покажем, все пак срещу нас не беше най-силният отбор на Русия. Проблемът обаче не е в това кои състезателки ги няма в техния отбор, а в можещите и не можещите като цяло. За жалост срещу всички отбори играем до 20-а точка и там нещо става при нас, което не мога да преценя. В този мач фрапиращото бе във втория гейм, в който след 18-ата точка направихме седем поредни грешки. Мога да ги изброя поименно, но не това е най-важното. Важното е, че продължаваме да грешим и то във всеки един елемент и то не един състезател. Ако е един - да се направи ротация. Но то е един, втори, трети, четвърти... Явно е обаче, че трябва да преминем и през това. Не трябва да правим трагедии – пътят е ясен и който има характер, ще го издържи. Говоря не само за състезателките. Срещу рускините, погледнато като статистика, сме дори по-добре от тях, но загубихме с 0:3. Борим се обаче и трябва да изграждаме този отбор. Трябва да правим анализи на кои хора по какъв начин можем да разчитаме.

Диагоналът на националките Силвана Чаушева коментира след загубата от Русия, че основната слабост идва от индивидуалните грешки.

“Можехме да спечелим първите два гейма и да победим рускините. Но отново ни попречиха индивидуални грешки. Включвам и себе си, защото във втория гейм след 20-ата точка направих две глупави грешки, които се отразиха на отбора. Като цяло на всички ни индивидуалните грешки са много. Това ни е основният проблем в целия турнир, но и понякога не спазваме тактическите указания. Като колектив не сме зле, пак казвам – ако всяка една от нас намали тези грешки, отборът ще дръпне. Но, за да се ошлайфаме като индивидуални играчи, явно трябва да се мине през това нещо. Най-важното обаче е да осъзнаваме тези грешки, за да не ги повтаряме и да не се спъваме на едно и също място. Трудно е тази година при най-добрите в света, губим, но това трябва да ни е за урок. Не трябва да търсим проблем в нивото на другите отбори, защото повечето са с подмладени състави. Проблемът си е при нас.