Събота, 29 Юни 2019 00:35
С включването на играчи като Виктор Йосифов, Ники Николов и Теодор Салпаров ще се повиши и качеството на нашия отбор, заяви Силвано Пранди
С включването на играчи като Виктор Йосифов, Ники Николов и Теодор Салпаров ще се повиши и качеството на нашия отбор, заяви Силвано Пранди Снимка: fivb.com

Какво заявиха Соколов, Виктор Йосифов, Николай Николов и Теодор Салпаров след победата над САЩ в Пловдив

"В представянето на американците през първия гейм имаше доста високо ниво на взаимодействие между посрещане и атака, което след това се промени. Очевидно ние сме успели да ги поставим под затруднение и явно като цяло сме играли по-добре от тях. С включването на играчи като Виктор Йосифов, Ники Николов и Теодор Салпаров ще се повиши и качеството на нашия отбор, това са доказани играчи. Напълно естествено е да се получи подобрение в някои елементи заради тяхното участие. Също така трябва да се отбележи и израстването, така да се каже, на Цецо Соколов, който направи впечатляващ мач, най-силния си, откакто се присъедини към нас в Лигата на нациите. Има почти 70% успеваемост на атака, което е наистина впечатляващо за състезател на поста диагонал. В същото време трябва да споменем и някои пропуски, някои проблеми в играта, които ми дават повод за размисъл за това, което ни предстои като работа през следващия месец. но пък гледайки нашия отбор да играе по такъв начин, у мен се увеличава вярата, че можем да постигнем крайната си цел." Това заяви старши треньорът на България Силвано Пранди след успеха с 3:1 над САЩ в първия мач за мъжкия национален отбор на България по волейбол в Пловдив.

"Трябва да отбележа някои чисто технически данни от мача, които за мен са много важни. Първото е нашият все още нисък процент на взаимодействие между нашето посрещане и атаката. И ако това беше негативната част от статистическите данни, то трябва да отбележа и нещо позитивно. В крайна сметка се оказа, че сме имали една топка повече от американците във фаза контраатака, тоест сме спасили една топка повече от тях в защита - нещо, което обикновено е типично за тях", добави Пранди.

GetImage

"Не очаквам изобщо по-лесен мач заради факта, че Иран вече се е класирал за финалната шестица. Напрактика може да се каже същото и за нас, тъй като с победата над САЩ пък ние си запазихме мястото във Волейболната лига на нациите. Оттук-нататък за нас едно нещо е ясно - ще играем във всеки мач за победа. Дали те са се класирали, дали ние сме се спасили - това остава на заден план. Ние ще играем само за победа, за себе си, за България и за тази публика", заяви италианският специалист за предстоящия сблъсък с Иран в събота вечерта.

А за финал отдаде значимото и на неревоятните фенове в пловдивския "Колодрум". "Атмосферата в залата беше страхотна. Можем само да благодарим на феновете в Пловдив и на феновете в цяла България, че създадоха такова невероятно усещане за нас в залата", заяви Силвано Пранди.

"Доволни сме от победата. Не правехме сметки какво ни е необходимо, за да останем в турнира и догодина. За нас беше важно да играем добър волейбол. В залата бяха дошли много фенове. Да играем пред тях е нещо специално. Феновете ни винаги са били зад нас, помагали са ни. Днес те бяха седмият ни играч", заяви изигралият отличен мач и записал 20 точки Цветан Соколов.

"Чувствах се добре при положение, че преди три седмици започнах тренировки с топка. Като първи официален мач след дълъг период на почивка - мисля, че се получи добре. Спечелихме, защото играхме като отбор. Помагахме си, изпитвахме удоволствие на полето. Публиката създаде невероятна атмосфера и ни даде допълнителни сили. Получи се мач с усмивки, с позитивизъм. Има още много какво да се желае за сработката, но мисля, че сме на прав път. Имаме време за подготовка до олимпийската квалификация. Трябва да влезем в новата тактическа система на треньора и да изчистим грешките, които все още правим. Не сме достатъчно концентрирани при пуснатите топки, когато трябва да вдигаме на контраатака. А това са ситуациите, които в съвременния волейбол решават доста често мачовете", коментира завърналият се капитан на националния отбор Виктор Йосифов.

"Победата винаги е победа, независимо срещу кого играеш. Чувството е приятно. Едва ли има някой, който не се радва и не изпитва удовлетворение от успеха. Като цяло се вижда, че аз, Салпаров и Йосифов сме в състояние, което не отговаря на топ нивото, което изисква българският национален отбор. С оглед на дългата почивка, контузиите, които имахме, си мисля, че най-важното е да успеем да се подготвим за Олимпийската квалификация през август. А този турнир е за сверяване на часовниците. Знае се, че за нас нещата не стоят много добре в Лигата на нациите. Важното е, че с тази победа си гарантираме участието в нея и догодина. Гледам оптимистично. Най-важното е да се опазим здрави, за да си свършим работата за лятото. Показахме характер. Успяхме да спечелим гейм, в който изоставахме с 11-16. Това е най-големият позитив, защото българският отбор не се слави с голямо търпение и устойчивост. Доста често не успяваме да излезем от подобни ситуации. Надявам се, че ще продължим да израстваме в този аспект", коментира Николай Николов.

"Усещането за се завърна за този мач и тази победа е уникално. Емоциите бяха супер, защото залата се напълни. За първи път Пловдив посреща такъв голям волейболен форум. Голямо браво и благодарност за всички хора, които дойдоха да ни подкрепят. Смятам, че им се отблагодарихме с добра игра. Тя може да не е толкова красива, но когато донесе победа, всички сме щастливи - и фенов, и ние. Самочувствието идва с победите", заяви Теодор Салпаров.

"Надявам се от мач на мач да покачваме нивото на играта си, защото наистина сме далече от целите, които сме си поставили. Ако играем така, нямаме шанс срещу Бразилия и мачът ще свърши много бързо. Но сме наясно със състоянието си и с нуждата от подобрение. И аз, и Виктор, и Ники играхме първи мач. Ники не беше играл от шест месеца, аз и Виктор - от три месеца. Имаме още какво да даваме на отбора, но полека-лека нещата ще се случват. Затова тези три мача в Пловдив са много важни", добави Салпаров.