Сряда, 07 Август 2019 15:48
Дарума е във Варна и чака победителя в олимпийската квалификация по волейбол
Снимка:volleyball.bg

Традиционната японска кукла Дарума пристигна във Варна и очаква победителя в олимпийската квалификация по волейбол за мъже. Дарума е наградата за отборите, които спечелят шестте групи от квалификациите за Токио 2020 от 9 до 11 август. Японската кукла ще се превърне в талисман за късмет на волейболните селекции, които ще си осигурят участие на игрите в Япония догодина.

България, Бразилия, Египет и Пуерто Рико влизат в битка за олимпийска квота в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта. А Дарума ще носи късмет по пътя на спечелилия в месеците до старта на олимпийския турнир в Токио, на който ще участват само 12 отбора.

Дарума е кръгла традиционна японска кукла, изработена през V век по модел на легендарния будистки монах Бодхидхарма. Японците вярват, че куклата носи късмет. Дарума е символ на постоянство, късмет и служи за насърчаване. Техните собственици са окуражавани да постигат целите си. Заради кръглата си форма Дарума може да се върне в изправено положение, когато и да падне. Това е препратка към японската поговорка "Падни 7 пъти, изправи се 8 пъти".

thumbnail Daruma Varna 2

Дарума символизира огромните усилия на отборите по пътя към Токио 2020 и като символ на късмет ще бъде с отбора, който представя страната си на най-голямата спортна сцена. Дарума е избрана за награда за победителите в олимпийските квалификации по волейбол не само защото носи късмет, но и защото споделя общи важни спортни ценности с волейбола като постоянство и смелост.

Очакваме и горещата българска публика да бъде в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта от петък до неделя, за да прибави към амбициите на българския национален отбор и позитивна енергия и допълнителни сили от трибуните.

thumbnail Daruma Varna 3

На 9 август България играе срещу Египет. На 10 август е мачът срещу Пуерто Рико. На 11 август е битката с Бразилия. Българските мачове са от 20.30 часа, а първите срещи в трите дни дават 17.30 часа.

Билетите за олимпийската квалификация са в продажба на ticketportal.bg, на касата на Двореца на културата и спорта и на касата на Летния театър във Варна. Пропуските са на изключително изгодни цени, започващи от 25 лева за пакетен билет за трите дни и общо шестте мача от турнира и от 10 лева за дневен билет.