Неделя, 11 Август 2019 01:29
Срещу Бразилия няма титуляри и резерви, има отбор, коментира Мартин Атанасов
Срещу Бразилия няма титуляри и резерви, има отбор, коментира Мартин Атанасов Снимка: fivb.com

Бразилия си остава фаворит, но се надявам България да изиграе страхотен мач, заяви Силвано Пранди

Старши треньорът на България Силвано Пранди обяви, че доброто представяне на различните играчи, получили шанс за изява при успеха с 3:0 над Пуерто Рико във втората ни олимпийска квалификация, не го е изненадало, но и няма да бъде затруднен в избора си на състав за решителната битка срещу Бразилия в неделя от 20,30 часа в Двореца на културата и спорта във Варна.

"Познавам отлично играчите си, знам какво могат, знам какво показват в залата по време на тренировки, така че не съм изненадан от представянето им. Със сигурност направиха някои много добри неща срещу Пуерто Рико. В същото време направихме и някои пропуски. Но генерално съм доволен", коментира Силвано Пранди.

"Дали ще съм затруднен при избора на състава срещу Бразилия? Пак ще кажа, че знам отлично кой какво може. За мен няма трудни избори. Тези, които ще излязат срещу Бразилия, ще са с конкретната мисия за въпросната важна битка", каза още той.

"За мен Бразилия си остава фаворит, най-малкото заради своята история, заради големите успехи, които постигна бразилският отбор през годините. Но аз се надявам българският отбор да направи страхотен мач срещу бразилците", завърши старши треньорът на мъжкия национален отбор на България.

GetImage 34

"Важна победа за самочувствието ни за мача срещу Бразилия. Победата беше категорична. Успяхме да зарадваме всички, за което се радвам много. Винаги има напрежение, но с всяка една точка успявам да вляза в играта и да играя все по-хубаво и по-хубаво. Наистина се радвам, че треньорът разчита на мен. За мача с Бразилия - не мога да кажа, никой не знае как ще започнем. Но важното е да има колектив. Всеки може да помогне с нещо. Срещу Бразилия няма титуляри и резерви, има отбор", коментира Мартин Атанасов.

Попитан как се е почувствал, когато публиката за първи път започна да скандира и неговото име след серията от асове и точки, Мартин Атанасов отговори: "Уникално. Направо настръхваш. Не мога да опише чувството. Поникват ти криле. И започнах да правя точка след точка на сервис. Надявам се срещу Бразилия на всички да ни поникнат криле. Надявам се залата да се напълни. Това ще ни помогне много. Надявам се сервисът - не само на мен, но на всички, да ни тръгне, защото това ще е от най-важните елементи за успеха срещу Бразилия."

"Важна победа. Говорихме си и след победата над Египет, че по-добра игра и успех над Пуерто Рико ще ни помогне за по-голяма увереност срещу Бразилия. И се радвам, че се получи. Вярвам, че всички, които ще вземат участие в мача с Бразилия, са готови сто процента да покажат пълния си потенциал. Защото тези мачове, в които задължително трябва да спечелим, напрежението ни изиграва лоша шега през годините. Но аз смятам, че отборът е готов да покаже най-добрата си игра. И, дай Боже, да победим. Според мен не сме на три гейма от Токио, защото геймовете ще бъдат четири или пет. Разковничето, научено от годините, в които сме били Бразилия, е да посрещаме добре, да имаме хубав сайдаут и да натискаме максимално със сервис. Защото те ако посрещат добре, става страшно. Сега Силвано Пранди трябва да прецени кои хора да излязат на игрището, това също не е лесно. Не е лесно да си и треньор. Когато в два мача ти играят много добре различните четворки, да знаеш кого да пуснеш в решителния трети мач, си е труден и важен избор", заяви Теодор Салпаров.

"Говоря си и с Виктор Йосифов, с когото сме в една стая, и с останалите момчета, че на тези години - след няколко дни ставам на 37, получавам удоволствие от мачовете на това ниво, тъй като връщайки се в България, не можеш вече да играеш на такова ниво. Затова всеки мач за мен е празник и трябва да дам максимума. Когато се получава е супер. Аз изпитвам наслада. Дай Боже срещу Бразилия да ми се получи - както на мен, така и на всички колеги, за да отидем в Токио", каза още Теди Салпаров.

"Играхме много по-добре отколкото вчера. Срещу Египет бяхме много напрегнати и сковани на всички елементи, а срещу Пуерто Рико играхме по-освободено и нещата ни се получаваха. Бразилия победи Египет с 3:0, а ние се измъчихме срещу тях. В първият ден обаче те се измъчиха с Пуерто Рико, а ние просто ги бихме с 3:0. Предстои обаче съвсем различен мач, който означава много и за двата отбора – който победи, отива на Олимпийски игри. Така че няма смисъл да коментираме важността на срещата с Бразилия. Излизаме да се раздадем и да опитаме да вземем необходимото. Три гейма ни делят от Токио, но първо трябва си ги вземем. В момента трябва да починем, да се възстановим и да се подготвим по най-добрия начин тактически за Бразилия. Трябва да се забавляваме на игрището. Съгласен съм с Теди Салпаров, че мачът няма да свърши в 3 гейма, но се надявам ние да вземем 3 гейма, дори да играем 5 части. Всеки в отбора има желанието и самочувствието, въпреки че някои от по-младите играчи нямат толкова много опит. Много е важно как влезеш в дадена среща. Ако влезеш лошо, не може толкова лесно да се излезе от тази ситуация. На ако влезеш добре, може да убиеш. Бразилия може да се бие със сервис и блок. Както е и срещу всеки един отбор в света в момента. Ако биеш добре сервис, подредиш си добре блока, нещата са много по лесни и се играе лесен волейбол", коментира Цветан Соколов.