Четвъртък, 29 Август 2019 19:08
Волейболистките на България продължават на 1/8-финали на европейското първенство
Волейболистките на България продължават на 1/8-финали на европейското първенство Снимка: cev.lu

Женският национален отбор по волейбол на България се класира за 1/8-финали на Европейското първенство. Националките ни, водени от селекционера Иван Петков, победиха Финландия с 3:0 (25:14, 25:21, 25:19) в последния си мач от група А на шампионата, игран пред около 500 зрители в зала "Ататюрк" в турската столица Анкара.

Така България записа втора чиста победа в групата, като с три загуби и актив от 7 точки приключи на трето място в крайното класиране. Със същия актив, но с 6 точки завърши съставът на Гърция, който остана на четвърта позиция.Отборите на Сърбия и Турция играят по-късно за първото място в групата.

Класиране в груповата фаза на европейското първенство можете да видите тук.

На 1/8-финалите волейболистките на България ще играят състава на Азербайджан, който завърши на втора позиция в група С. В последния си мач азерките надиграха Румъния също с 3:0 гейма.

Двубоят между България и Азербайджан ще бъде в неделя (1 септември), като началния час ще бъде определен след края на всички мачове от груповата фаза.

163736 16

Финландия пък остана на предпоследното 5-о място в групата с 1 победа, 4 загуби и 4 точки и отпадна от по-нататъшно участие на първенството.

"Лъвиците" имаха водеща роля в първите два гейма, като взимаха аванс, поддържаха го докрай и затвориха частитите, като поведоха с 2:0. В третия гейм финландките се опитаха да се противопоставят, като поведоха с 6:1. Това обаче бе моментно състояние, нашите момичета бързо наваксаха пасива си и изравниха резултата. В следващите моменти тимът ни отново започна да диктува темпото и затвори мача с чиста победа.

Най-резултатна за успеха на България бе Нася Димитрова с 11 точки (3 блокади), 10 точки добави Елица Василева (2 блокади). За Финландия Пийа Корхонен бе реализатор с 15 точки (2 блокади), с 13 точки се разписа Суви Коконен (2 аса, 1 блокада).

 Статистика от мача можете да видите тук.