Сряда, 04 Септември 2019 18:54
Волейболистките на България отстъпиха на Сърбия с 0:3 гйма на четвъртфиналите на европйското първенство
Волейболистките на България отстъпиха на Сърбия с 0:3 гйма на четвъртфиналите на европйското първенство Снимка: cev.lu

Женският национален отбор по волейбол на България не успя да се класира за полуфинали на европейското първенство. Националките ни, водени от Иван Петков, отстъпиха на настоящия европейски и световен шампион Сърбия с 0:3 (19:25, 19:25, 26:28) в първия мач от 1/4-финалите на Евроволей 2019, игран в зала "Ататюрк" в турската столица Анкара.

Така тимът на България отпада от по-нататъшно участие в шампионата. Въпреки загубата и отпадането, това е най-доброто класиране за "лъвиците" от 2009 година насам, като волейболистките ни завършват в Топ 8 на Европа.

Успехът класира Сърбия на полуфинали и представителките на Западната ни съседка продължава защитата на титлата си от 2017 година.

Родните представителки се бориха, но не успяха да направят нещо повече в този двубой срещу класния съперник. В първите два гейма „плавите“ имаха водеща роля, поддържаха разлика и затвориха частите с комфортна разлика, като поведоха с 2:0 гейма.

164002 06

 

В третата част българските волейболистки показаха потенциал и възможности, а Елица Василева демонстрира чудесна форма и страхотни изяви в атака. Нашите състезателки опонираха успешно на съперника и въпреки, че изоставаха с 5 точки, успяха да наваксат пасива си и изравниха играта при 22:22. Резултатът тръгна равностойно, като и двата тима се бориха за всяка точка. „Лъвиците“ спасиха два мачбола на Сърбия, а след това имаха и страхотна възможност да спечелят гейма при 26:25 в наша полза. За съжаление националките ни не успяха да оползотворят този шанс, а сръбкините отново наложиха волята си като взеха гейма с 28:26 и затвориха мача с чиста победа.

 

164002 19

С най-голям актив за българския тим бе Елица Василева с 18 точки (3 блока, 41% ефективност в атака и 55% позитивно посрещане), Гергана Димитрова приключи с 10 точки в актива си. Най-резултатна а успеха на Сърбия бе Тияна Бошкович с 22 точки (2 блока, 3 аса и 50% ефективност в атака) за победата.

Статистика от мача можете да видите тук.

На полуфинала Сърбия ще срещне победителя от 1/4-финалния сблъсък между Италия и Русия, които играят по-късно тази вечер в Лодз (Полша).

Всички резултати от европейското първенство за жени вижте тук.