Вторник, 10 Септември 2019 16:06
Волейболистките на България заемат седмо място в европейската ранглиста
Волейболистките на България заемат седмо място в европейската ранглиста Снимка: fivb.org
Женският национален отбор по волейбол на България прогресира до седмо място в обновената ранглистата на Европа. Това стана ясно, след като бе публикувано последното класиране на страните на сайта на Европейската конфедерация по волейбол - ЦЕВ, след завършването на Евроволей 2019. Родните представителки са се изкачили с една позиция нагоре в таблицата, след като бяха осми в предишното подреждане, актуализирано пред декември 2018 г.  
 
За подредбата в ранглистата под внимание се вземат още  представянията на отборите на европейските първенства през 2017 и 2019 г., изданията на Европейската лига и Гран При през 2017 г., както и световното първенство през 2018 година
 
Първенец е новият стар европейски шампион Сърбия, който спечели втората си поредна и общо трета титла на Стария континент. Бронзовият медалист Италия е на второ място, трети е тимът на Холандия, който отстъпва една позиция. Вицешампионът Турция е на четвъртата позиция. Две стъпки назад прави и съставът на Русия, който е на пета позиция. Без промяна остава позицията на Германия, която е шеста. 
 
В десетката са още Полша - осмо място, която запазва позиции без промяна, Белгия (9) и Хърватия (10), които отстъпват от предишните си места. Най-голямо развитие отбелязва отборът на Гърция - изкачва се с цели шест места, като заемат 22-та позиция. 
 
От новото класиране ще бъдат определени и отборите за континенталната олимпийска квалификация през януари. След като Италия, Русия и Сърбия вече се класираха за олимпиадата, други осем отбора остават в битката за единствения билет за игрите догодина. Това са първите седем от ранглистата (без класираните отбори) плюс организатора.
Информация за евентуалната страна домакин, както и окончателния списък на участващите отбори, ще бъдат обявени скоро.
 
29582171