Вторник, 01 Октомври 2019 13:13
Пет волейболни легенди уважени от ЦЕВ  за европейското първенство
Пет волейболни легенди уважени от ЦЕВ за европейското първенство Снимка: cev.lu
Пет волейболни легенди и медалисти от олимпийските игри бяха специални гости на Европейската волейболна конфедерация - ЦЕВ по време на финалната фаза от Евроволей 2019 за мъже. Това са олимпийските шампиони - Томаш Войтович (Полша, 1976 г.), Бас Ван де Гоор (Холандия, 1996 г.), Андрия Герич (Сърбия, 2000) и още двама медалисти от олимпийските игри - Димитър Златанов (България, сребро 1980) и Лоренцо Бернарди (Италия, сребро, 1996). ЦЕВ почете волейболните звезди от миналото, като ги покани да наблюдават на живо двубоите за медалите в зала "АкорХотел Арена" в Париж.
 
 Въпреки разликата в годините и факта, че представляват различни епохи, петимата са обединени в един общ знаменател - те са едни от най-големите волейболни личности в своето време и все още са пример за подражание на по-младото поколение.
 
След общата снимка на петте легенди, сладка раздумка и съвместни спомени събра заедно българската легенда Златанов с колегата му Томаш Войтович (Полша) и президентът на ЦЕВ Александър Боричич, а камерата на Евроволей не пропусна да увековечи и този момент.
 
Dimitar Zlatanov eurovoley 2019
 
Томаш Войтович е световен и олимпийски шампион през 1974 г. и 1976 г., когото мнозина историци на волейбола считат за първия състезател, извършил атака от пайп. той получи честта да награди и бронзовият медалист Полша с трофея за третото място.
 
От своя страна Димитър Златанов сподели с Боричич спомени за тяхното приятелско съперничество от двете страни на мрежата през 70-те години. "Особено си спомням за сребърните мeдали от Олимпиадата 1980 и световното първенство 1971", каза президентът на ЦЕВ. "А що се отнася до Войтович спомням си, че всички заедно се борихме срещу Съветския съюз на европейското първенство през 1975 година. Съюзът в крайна сметка спечели, Полша взе среброто, а ние трябваше да се примирим с бронзовия медал", допълни още Боричич.