Понеделник, 07 Октомври 2019 11:30
Константин Йовчев представи България на съдийски семинар за млади и талантливи рефери
Константин Йовчев представи България на съдийски семинар за млади и талантливи рефери Снимка: cev.lu
Родният съдия Константин Йовчев представи България в третото издание на ежегодния съдийски семинар за млади и талантливи рефери, който се организира от Европейската конфедерация по волейбол - ЦЕВ. Събитието се проведе в Скопие с участието на представители от 21 държави в Европа. Семинарът е продължение на усилията на ЦЕВ и по-конкретно на Европейската съдийската комисия към изграждане на ново поколение елитни рефери по волейбол.
 
"Искаме реферите да разберат, че езикът на тялото е изключително важен, толкова, колкото и развитието на тяхната личност“, каза президентът на Европейската съдийска комисия по волейбол Лучано Гаспари. „Сигурни сме, че реферите прилагат правилата с последователност и точност. В същото време насърчих по-младите колеги да разберат, че волейболът претърпява голяма трансформация. Това не е само един мач, а шоу и съдийството е част от това. Следователно мотото трябва да бъде „по-малко жълти или червени карти и повече усмивки“, ако можем да го обобщим с няколко думи “, допълни Гаспари.
 
030658543
 
Секретарят на Европейската медицинска комисия д-р Зоран Николовски изнесе лекция на тема „Управление на стреса“, която привлече много внимание сред присъстващите, като ги запозна с фактори, които те могат да подценяват понякога.
 
Един от елитните волейболни рефери в Европа Епаминондас Геротодорос (Гърция) изнесе доклад по темата „Първият съдия - задължения, отговорности и процедура на предизвикателството“, като използва редица видео клипове, за да проследи прилагането на правилата на играта и да предостави на по-младите си колеги полезни съвети. Младите рефери проявиха активност, особено относно използването на Video Challenge, задавайки въпроси, за да имат по-добро разбиране за това, как този инструмент може най-добре да подкрепи работата им на високо международно ниво.
 
В първото издание на семинара за млади и талантливи съдии България бе представена от Атанас Върбанов, а във второто от Любомир Сираков.