Сряда, 23 Октомври 2019 14:08
Димитър Каров е сред волейболните легенди, които ще бъдат удостоени с награди за принос от Европейската волейболна конфедерация на Волейболната гала в София
Димитър Каров е сред волейболните легенди, които ще бъдат удостоени с награди за принос от Европейската волейболна конфедерация на Волейболната гала в София Снимка:volleyball.bg
Едно от най-големите имена в българския волейбол  - Димитър Каров ще бъде удостоен от Европейската конфедерация - ЦЕВ със специална награда за цялостен принос по време на Европейската волейболна гала, която ще се проведе в София. Престижният форум, на който ще бъде изтеглен жребият за най-класния европейски клубен турнир - Шампионската лига (мъже и жени), ще се проведе на 25 октомври (петък) от 18:00 часа в хотел Маринела.
 
Димитър Каров е един от най-добрите български волейболисти на всички времена, с над 500 мача с националната фланелка на България. Той е от легендарното поколение в българския волейбол, което спечели сребърните медали на световното първенство в София през 1970 година след драматичен финал срещу ГДР. Каров е най-добрият разпределител през 60-те години на миналия век, като и до днес е пример за всеки, който познава изявите му. Участник в три олимпиади –Токио ’64 (5-то място), Мексико ’68 (6-то) и Мюнхен ’72 (4-то). Завършва кариерата си като играещ треньор в Торино. Води в различни периоди мъжкия и женския отбор на ЦСКА, както и националните тимове на България. Като треньор на женския тим на "червените" през 1969 година покорява европейския връх и  печели шампионската титла в най-престижния клубен турнир КЕШ (сегашна Шампионска лига). Също така в треньорската си кариера с ЦСКА става става двукратен шампион на България и трикратен носител на купата на България.
 
Награждаването на легенди във волейбола, сред които и Димитър Каров, треньори и изявени състезатели за 2019 година, ще стане на специална церемония, която ще се проведе след тегленето на жребия. Сред удостоените с тази чест от страна на ЦЕВ ще бъде и легендарният холандски национал Бас ван де Гор, който също ще присъства на Волейболната гала.
 
Припомняме, че само преди месец друга голяма легенда на българския волейбол - Димитър Златанов получи голямо признание от Европейската конфедерация, като бе сред официалните гости на ЦЕВ за финалната четворка на Евроволей 2019 в Париж, където се включи и церемонията по награждаването.