Петък, 10 Януари 2020 00:21
България загуби от Германия с 1:3 гейма и отпадна от по-нататашно участие на олимпийската квалификация в Берлин
България загуби от Германия с 1:3 гейма и отпадна от по-нататашно участие на олимпийската квалификация в Берлин Снимка: cev.lu

Мъжкият национален отбор по волейбол на България не успя да осъществи мечтата си за участие на олимпийския турнир в Токио 2020. Волейболистите ни отпаднаха от битката за единствената квота за Игрите в японската столица, след като отстъпиха на домакина Германия с 1:3 (20:25, 23:25, 25:20, 23:25) във втория полуфинал в Берлин който се игра в пълната зала „Макс Шмелинг Хале“.

Така националите ни отпадат от по-нататъшно участие на олимпийската квалификация. Във финалния спор един срещу друг ще застанат представителите на Франция, които отстраниха Словения с 3:2 гейма в първия полуфинал и домакините от Германия.

Стартови състави:

България: Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Алекс Грозданов, Теодор Салпаров - либеро;

Германия: Кристиан Фром, Тобиас Крик, Денис Калиберда, Маркус Бьоме, Джорджи Грозер, Лукас Кампа, Маркус Щойервалд - либеро.

След всички спечелени битки досега, този път волейболистите ни отбелязаха по-колеблив старт в мача. От своя страна германците, подкрепяни от своята публика започнаха стабилно и набраха инерция. Домакините диктуваха темпото през целия гейм и спечелиха първата част, като взеха психологическо предимство.

204401 cku 200109 094

Родните представители се опитаха да се противопоставят във втората част, но отново нямаше резултат и домакините продължиха да диктуват темпото. Селекционерът Силвано Пранди потърси промени, като Розалин Пенчев зае мястото на Тодор Скримов, а след това бе предприета и двойна смяна- Велизар Чернокожев и Добромир Димитров се появиха на терена на мястото на Цветан Соколов и Георги Сеганов. Това даде временно резултат, като тимът ни стопи пасива си до 1 точка 17:18. В този момент обаче устремът на състава ни бе спрян от началния удар на Рубен Шот. След неговият сервис германците отново направиха преднина - 21:17. На полето се завърнаха Соколов и Сеганов. Нашите бяха близо до съперника още няколко пъти, но в най-важния момент шансът бе на страната на германците и те се наложиха с 25:23, а с това поведоха с 2:0 гейма.

204401 cku 200109 092

 

България показа своите възможности в третата част, когато „лъвовете“ най-накрая намериха верния път за противодействие и започна истинска битка за надмощие. След равенството 18:18, националите се откъснаха в резултата и поведоха с 20:18. Със силен сервис и успешни изяви в атака нашите стопираха всякакви опити за противодействие, увличиха преднината и спечелиха гейма, като се върнаха в играта.

В четвъртата част волейболистите ни запазиха устрема си и битката бе много равностойна, а интригата бе до самия край. В решителните минути обаче, късметът и спортното щастие на бе на страната на германците, които съумяха да се наложат волята си с 25:23 и да спечелят крайната победа, която ги класира на финал.

Най-резултатен за родния тим бе Цветан Соколов с 18 точки (2 аса, 3 блокади), 14 точки реализира Виктор Йосифов (3 блокади). Розалин Пенчев добави 10 точки (1 ас, 1 блокада). За Германия Джорджи Грозер приключи със 17 точки (1 блокада), с 15 точки завърши Денис Калиберда (1 ас, 5 блокади). С 14 се разписа Кристиан Фром (1 ас).

 Статистика можете да видите тук .

Големият финал на турнира в Берлин, който противопоставя Фанция и Германия е на 10 януари от 21:10 ч. б.в.