Четвъртък, 20 Ноември 2014 16:37
Владо Николов: Националния отбор го очаква много работа и интересна 2015 г.

Един от силно представящите се български волейболисти зад граница до този момент е бившият капитан на националния отбор Владо Николов. Диагоналът не спира с добрите си изяви за „АСЮЛ Волей“ (Лион) във френското първенство. Въпреки, че вече е на 37-години, той често завършва като най-резултатният състезател за своя отбор, в който играе още един българин, либерото Владислав Иванов.

Ето и какво сподели легендата на националния отбор в специално интервю за сайта на Българската федерация по волейбол.

Г-н Николов,  2 победи и 4 загуби в първите 6 мача за „АСЮЛ Волей“ (Лион) във френския шампионат. Как оценявате представянето на отбора до този момент и какви са целите му през този сезон?

-Добре, но можеше и по-добре. До момента реално имаме един мач, за който можем да съжаляваме. Този, който изпуснахме срещу „Араго“ (Сет). Другите отбори, от които загубихме бяха по-добри от нас, така че нещата са в нормалното. Целите на отбора са да успеем да играем добре и да се класираме за плейофите.

До момента Вие правите отличен сезон и често завършвате като най-резултатният състезател за своя тим. Можем ли да кажем, че се намирате в страхотна форма въпреки възрастта си?

-Страхотна форма звучи малко възвишено. Чувствам се добре. Имаме добър треньор по физическа подготовка. Работата с него ми помага да нямам здравословни проблеми. Тренираме добре, така че горе-долу в общи линии това са нещата.

От къде намира сили и мотивация един волейболист на 37 години да играе на толкова високо ниво в едно от най-силните европейски първенства?

-Не знам какво да отговоря на този въпрос. В крайна сметка волейболът е моята професия. При положение, че съм го правил цял живот и това е нещо, което мога да правя не смятам, че е нещо чак толкова изключително.

Как се чувства и можете ли да разкажете малко повече за другия българин в „АСЮЛ Волей“ Владислав Иванов?

-Може би е най-добре да попитате него, но се надявам, че се чувства добре. Всичко е наред и до сега играе сравнително добре. Така че няма причини за безпокойство.

В последния си мач загубихте драматично от лидера в класирането „АС Кан“ (Кан) с 2:3. Коментара Ви за двубоя?

-Успяха да играят по-добре от нас. В спорта често се получава така. Срещаш един отбор и когато не успееш да играеш добре, губиш. Конкретно в този мач „АС Кан“ игра по-добре от нас. Направиха по-малко грешки в решителните моменти и заслужено спечелиха.

В следващия кръг играете с „Нант Резе“ (Нант). Какви са очакванията Ви за срещата?

-„Нант Резе“ е доста сериозен отбор. Имат много опитни състезатели, които вече от известно време играят заедно. Очаквам тежък мач. Мач, който за нас е много важен, защото е срещу пряк конкурент за плейофите и се надявам да го спечелим.

През тази седмица се състоя заседание на УС на Българската федерация по волейбол. Едно от решенията беше свързано с честта и отговорността за това да носиш националната фланелка. Вие като бивш капитан на отбора, какво бе за Вас да играете за националния отбор на България?

-За мен винаги е било въпрос на чест и аз съм го възприемал само и единствено по този начин. Чест и разбира се след това отговорност. Не пред някой друг, а пред всички фенове, които идват в залата.

Намекна се и, че някои от играчите нямат достатъчен самоконтрол и се явяват на лагер-сборовете в недостатъчно добро кондиционно и физическо състояние. Как ще коментирате това?

-Това е напълно индивидуално. Всеки има различни цели и различна мотивация. За мен през годините това не е било проблем. От моята гледна точка е нормално един човек да уважава себе си и да контролира личното си тегло. Колкото до начина, по който идват играчите. То е ясно, че при всеки е индивидуално. Всеки има различно виждане за живота, който живее и за спорта.

В края на годината винаги е време за изводи и оценки. Какво мислите Вие за представянето на мъжкия национален отбор през изминалото лято?

-Със сигурност неуспешно лято. Разочароващо представяне в световната лига и на световното първенство. От друга гледна точка хубавото е, че каквото и да се направи през следващото лято ще бъде по-добро. Със сигурност пред националния отбор предстои много работа и ни очаква една интересна 2015-а година.

 Георги Георгиев