Понеделник, 06 Април 2020 19:26
Любо Ганев отговаря точка по точка на ВК Хебър

Чувствам се задължен като президент на Българска федерацията волейбол (БФВ) да взема и лично отношение по повод жалбата на ВК Хебър (Пазарджик). И ще обясня точка по точка защо Управителният съвет (УС) на федерацията прекрати първенството, решавайки временното класиране да стане крайно.

Обвинение – решението на УС е в разрез с устава

Никъде в Устава не се цитира как да бъде определен шампионът на България. Има правилник на федерацията, който е приет през ноември. Предвид извънредното положение с коронавируса в България и по света УС има право да вземе решение. И то беше да се прекрати първенството, а не да се определи шампиона. В разискванията имаше много предложения. Едното беше за нулева година, което означава клубовете да останат без пари от Министерството на спорта. Второто бе да има крайно класиране и да няма шампион. Но това означава България да няма представител в Шампионската лига и при мъжете, и при жените. Същото се отнася за Купата на CEV и Челъндж Къп. Това беше голямата ни дилема. Гласувахме и - 12 членове бяха „за“ да има шампион, 4 бяха „против“, а 1 се въздържа.

Обвинение – ще има жалба до Общото събрание

Уважавам правото на мнение на всеки и няма никакъв проблем в демократичното ни време то да бъде афиширано. Когато има Общо събрание на БФВ, жалбата на „Хебър“ ще бъде обсъдена и ще се гласува по нея. В момента това е решението на УС и то не подлежи на промяна. Ние не променяме правилника, а прекратяваме шампионата в извънредна ситуация.

Обвинение – членовете на УС не са се идентифицирали

Заседанието беше свикано седмица по-рано с информация до всички медии. Членовете на УС получиха по мейл уведомление. Всеки от тях се идентифицира чрез видео връзката и своя глас. Събранието започна със 17 души, а впоследствие в хода на дебатите те станаха 20. Всички клубове обявиха какво желание имат за край на сезона. Писмата им са публикувани. Колегите от „Хебър“ са допуснали леко недоразумение – не клубовете гласуват, а членовете на УС. Има членове, които са обвързани с клубове, но реално това е изключение. Аз и още 7 души не сме такива. При форсмажорните обстоятелства трябваше да изберем по-малката злина. Карантината е до 13 май. А на 15 май изтичат международните сертификати на чужденците. Поставил съм си първа задача след падането на карантината да отида при г-н Тодор Попов, кмета на Пазарджик, въпреки че той твърди, че не сме били добре желани. Искам да изясним всичко. „Хебър“ може да служи за пример по начина си на развитие. И аз като президент, и членовете на УС ще направим всичко възможно да помагаме на клубовете. Но не е правилно да се лансира внушение за „лични интереси“. Обединихме се около идеята, че България не може да остане без участници в евротурнирите. Слушам думите на кмета на Пазарджик и на президента на „Хебър“, че през следващия сезон ще имат още по-силен отбор. Дано да е така! Това е нашата цел. И аз, и Федерацията ще правим всичко необходимо да им помагаме, както и на всички останали клубове.

И за финал - ще завърша отново с думите, че ние не сме променили правилник, а в извънредно положение взехме трудното решение да прекратим първенството.