Петък, 05 Юни 2020 17:05
Атанас Гаров, кандидатът за председател на комисия „Национална волейболна лига“: Правилата трябва да важат за всички еднакво
Снимка: Костадин Андонов

 

Г-н Гаров, клубовете ви предложиха за председател на комисия „Национална волейболна лига“. Тепърва управителният съвет ще гласува. Какво е вашето мнение по въпроса?

Искам да благодаря на клубовете за доверието, което ми гласуваха. Надявам се, че ще спечeля доверието и на УС на БФВ и те ще подкрепят решението им. Готов съм да вложа усилия, да направим първенствата по-конкурентни, съответно по-интересни и по-успешни. Разбира се, това може да се случи само с ангажираността и отдадеността на всички клубове, които участват в различните шампионати.

Какви са основните задачи, които трябва да изпълнява председателят на тази комисия?

Първо - да изгради екип от професионалисти, които да работят за развитието на всички първенства. Той трябва да е от професионалисти на пълен работен ден и отдадени на шампионатите. Членовете на комисията и изпълнителното бюро да бъдат професионалисти на пълен работен ден и отдадени на тези шампионати. След това трябва да се подсигурят ясни и стабилни правила, по които ще работят първенствата, съобразени с вижданията на клубовете. Веднъж въведени, тези правила да се спазват от всички еднакво – да има равнопоставеност. На трето място трябва да се подсигури максимален приход от спонсори, рекламодатели и съмишленици на волейбола. Те да бъдат разпределени 50% за клубовете и 50% за разходите на изпълнителното бюро, административни и логистични разходи и разходи за развитие на всяко първенство. Разпределението също да става по предварително съгласуван начин и да има регулярна отчетност. Комисията трябва да съдейства на всеки за развитието му. Да работи с клубовете за решаване на проблеми и за подсигуряване на възможности. Трбва да е модератор между клубовете, когато се налага.

До каква степен пандемията от коронавирус ще повлияе на българския волейбол?

Ясно е, че заради спада в икономиката, породен от пандемията, ще има намалени бюджети. Това няма как да не повлияе негативно, както на клубовете, така и на първенствата като цяло. Но трябва да се мисли в малко по-дълъг период за развитието. Надявам се негативното влияние върху икономиката да отшуми възможно най-скоро.

STS 0001

Колко време ще е необходимо клубовете да се стабилизират?

За всеки клуб ще е различно. Зависи какъв е моделът им на финансиране.

Вие сте първият бизнес партньор, който подписа договор с федерацията, след като Любо Ганев стана президент. Какви са отношенията ви с него?

Професионални и отлични.

Целта ви е да подпомагате много детско-юношеския волейбол. Къде са най-големите му проблеми и къде трябва най-вече да се инвестира?

Както и с мъжките и женските отбори, така и в детско-юношеските, проблемите отново са свързани с недостиг на финансови средства и с лоша инфраструктура – спортни зали, спортно-рехабилитационни центрове. Разбира се, има изключения, но са прекалено малко.

STS 0018

Кои са най-положителните промени във федерацията след избора на Ганев?

Не съм съвсем запознат с всичко, което се случва във федерацията. Но това, което ми прави впечатление е, че има желание за работа, има желание за развитие и има дискусии.

Колко дългосрочни са плановете ви във волейбола?

Нямам краен срок. Докато мога да помагам, ще го правя.