Сряда, 17 Юни 2020 18:43
Атанас Гаров: Да превърнем Национална волейболна лига в атрактивен продукт и да привлечем значителен финансов ресурс
Снимка: Костадин Андонов

 

Целта на новия председател и екипа му - клубовете да са мотивирани да развиват волейболисти и да израстват в първенствата

Многобройни цели си постави новото ръководство на комисия "Национална волейболна лига". Най-важното е тя да се превърне в атрактивен продукт - за публика, медии и спонсори, да се повиши конкуренцията в първенствата, да се привлече значителен финансов ресурс. Клубовете трябва да са мотивирани да развиват професионални волейболисти и да се гради по-доброто бъдеще на спорта. Хората да искат да се занимават с волейбол.

Това са част от целите за развитие, поставени от новия председател на комисия "Национална волейболна лига" Атанас Гаров.

"Обещах на клубовете и го препотвърдих пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол - ще работим за подобряване на атрактивността на всички първенства - обясни Гаров. - Важно е да работим заедно, да си говорим между клубовете и в Управителния съвет. Да осъзнаем, че атрактивността на първенствата включва и общата ни цел волейболът да стане още по-харесван спорт. Хората да искат да виждат смисъл да се занимават. Клубовете - особено в по-ниските нива, имат съществена роля за откриването на бъдещите звезди на българския волейбол. Затова всички клубове трябва да имат мотивацията и да виждат смисъла да развиването на играчи. Суперлигата трябва да стане едно от най-интересните първенства за гледане и участие. А Висшата лига за жени да се стабилизира и да привлече повече участващи и конкурентни клубове. Отборите от останалите мъжки първенства трябва да имат интерес и възможности да развиват школи. Това са цели, които заедно можем да постигнем. Как бихме го направили?

Atanas Garov

Първото важно нещо е изграждане на истински, функциониращ професионален екип. Заех се с тази задача веднага. С работа в екип естествено може да се постигне много повече, отколкото с усилията на един човек. Само с обсъждане можем да стигаме до решения, които са обмислени, преди да ги въведем. Вече сме изградили основите на екипа от хора, специалисти в различните области. Хора, отдадени на волейбола и допълващи се с качества и опит.

За мен философията на структуриране на екипа е в две направления. Първо - да има представителност на различните формати. В случая - Сашо Попов от мъжкото направление и Борис Халачев от женското. Второ - да бъде съкратена дистанцията между всички и да няма препредаване на информация. Тъй като работата в комисията е и доброволчески труд. Хората, които оперативно и ежедневно ще се занимават с изпълнение на целите, също ще са включени в комисията със споменатата цел - съкращаване на дистанцията. Те трябва да участват в комисията с формиране на конкретни политики и цели. Изградили сме ясна структура на екипа, с който ще преследваме реализирането на поставените високи цели.

Другото важно нещо – необходимо е да се създадат правила, които да бъдат стриктно спазвани. Те ще са отражение на амбициите ни. Понякога правилата може да са некомфортни за някого, но е важно да се излезе от частното и да се насочим към общото. А частните случаи също ще са бенефициент при успех. Постепенно трябва да се изгради голямо доверие между нас като управление и клубовете. Да работим в обща посока. Без пълната ангажираност на клубовете няма да имаме възможност да сме много ефективни. Това е ключов момент, за да се осъществят амбициозните планове.

NVL 3

 

Водещо в стратегията ни е да привлечем значителен финансов ресурс - именно средствата са основен проблем за волейболните клубове. Затова ще работим в посока осигуряване на доста по-голям рекламен и спонсорски бюджет, който да бъде справедливо разпределен и да е достатъчен да издържа и развива първенствата.

Крайното мнение за формата на първенството в Суперлигата ще имат клубовете. В доказателство на думите, че искаме да работим заедно - с диалог и общи усилия да градим по-доброто бъдеще на българския волейбол, ще направим още една среща, на която да се дискутира формата, преди да се вземе решение. По искане на 6 от клубовете ще се организира въпросната втора среща, на която още веднъж да се изговори какви биха били плюсовете и минусите при различните варианти. Срещата е насрочена за 23 юни. Каквото и да е решението, ние ще се съобразим и ще градим стратегията за развитие на тази база. Виждам плюсове в няколко от решенията, но най-вече ще се търси такова, което повишава конкуренцията в първенствата - нещо, което ще е плюс за всички. Независимо кое от възможните решения бъде взето, надявам се, че клубовете, които са предпочитали друго, също ще се съобразят с волята на мнозинството и ще имаме възможност да работим всички заедно за просперитета на Национална волейболна лига."

Освен срещата с клубовете от Суперлигата на 18 юни ще се проведе годишно заседание на НВЛ - жени, а на 19-и е и годишно заседание на НВЛ - Висша лига - мъже.

NVL

Новият председател на НВЛ представи официално и екипа, с който ще работи.По изготвената структура на комисия "Национална волейболна лига" към БФ Волейбол освен председателя Атанас Гаров влизат Станислав Николов, Александър Попов, Борис Халачев, Ивайло Цветков и Найден Тодоров. Изпълнителен директор на Национална волейболна лига ще е Станислав Николов. Предстои към екипа да се включи и оперативен директор.

"За всички години, през които съм във волейбола за мен беше удоволствие да работя с клубовете – коментира Николов. - Бях част и от старото ръководство и научих - независимо от всички препятствия и проблеми, когато отсреща имаш човек, който иска да помогне за решаването на даден проблем, той се решава лесно в полза на любимия ни спорт. Във волейболните клубовете има много възпитани, интелигентни и дисциплинирани хора, с които се работи лесно. За мен е чест да бъда част от отбора на г-н Гаров в новото управление на комисия "Национална волейболна лига". С екипа, който изгради той, и с опита, който съм натрупал в годините, съм убеден и силно мотивиран, че заедно с клубовете ще подобрим значително работата. Вярвам, че съвместно ще превърнем лигата в желания от всички продукт - атрактивен за фенове, партньори и медии, но и все по-полезен за бъдещето на българския волейбол."

"От структурирането на волейболна лига, което се случи през далечната 2002 година, моят клуб ЦСКА и лично аз сме се борили за няколко неща в спортния живот на България - добави Александър Попов. - Поради ред причини тези цели не са се реализирали. След промяната в ръководството на федерацията през март има реален шанс да се случат целите ми от преди 20 години. Винаги съм се борил за независимост на Лигата – както в решенията, така и във финансов аспект. Взетите с консенсус от клубовете решения трябва да бъдат закон за федерацията, а не нещо, което Управителния съвет или неговият председател да могат да променят. С бъдещите си действия ние трябва да очертаем това. Колкото до финансовата независимост, парите, които Лигата намери, трябва да се изразходват и разпределят единствено от нея. През годините не се случваше така. Това са двата приоритета, за които съм се борил, и се надявам, че ще бъда гарант да се случат. Не ми беше лесно да седна на тази маса и само бъдещето ще покаже дали тези хубави думи ще станат реалност. Но в сегашната ситуация в българския волейбол е много по-лесно това да се случи и ще работим за него."

"Със сигурност Суперлига-мъже видимо се развива през последните години - коментира Борис Халачев. - Има какво още да се желае, но за мен е в правилната посока. Ще се постараем първоначално да стабилизираме, а след това и да развием Национална волейболна лига - жени. Идеите ни до голяма степен съвпадат, като основната е да създадем продукт, който да бъде лицето на българския волейбол на клубно ниво и по този начин да намерим повече и по-големи рекламодатели. Волейболът е най-успешният отборен спорт в България, така че защо да не го направим и най-популярният. Вложил съм много усилия за това през последните 10 години, работейки за ВК „Марица“ (Пловдив). Затова сега приемам като голяма отговорност работата си за целия български волейбол и силно вярвам, че нещата ще се получат и ще тръгнем в правилна посока."

"Г-н Гаров предизвика приятно дежа вю, привличайки ме към този екип - обобщи Ивайло Цветков. - Това са хора, с които имах удоволствието да работя още през 2015 г. на европейското първенство в България и Италия, а след това и за световния шампионат през 2018 г. Не мисля, че е възможно или поне е много трудно да се събере повече волейболно ноу-хау на едно място. Предизвикателствата пред нас са големи, както е пред всеки спорт или бизнес. Но смятам, че имаме всичко необходимо като ентусиазъм и знания да запретнем ръкави и да се справим с тях. Дай Боже да допринесем за визията, която г-н Гаров изтъкна и да постигнем резултатите и целите, които сме си поставили"

"Ръководството на Национална волейболна лига гарантира откритост, прозрачност и комуникация с всички в работата за изпълнението на общите цели - завърши Найден Тодоров. - Професионалното отношение и атрактивният облик са победа и за отбора на медиите, с които вярвам, че също ще работим заедно в стремежа да създаваме по-добро утре на българския волейбол - да запалваме повече момчета и момичета да тренират и да имат стремеж един ден да са част от първенствата на Национална волейболна лига, а оттам и към националните отбори. Или общо казано - заедно да ставаме по-мотивирани и по-добри, заедно и да се радваме на резултатите."