Сряда, 24 Юни 2020 14:14
Иван Петков, националният селекционер на жените: Целта е да играем на финали
Снимки: Костадин Андонов
Иван Петков е един от най-успешните специалисти в женския ни волейбол. Новосформираната треньорска комисия към федерацията го предложи за национален селекционер и управителният съвет утвърди кандидатурата му. Петков, който е и треньор на шампиона Марица, даде интервю пред сайта на федерацията.
 
Какво е настроението в националния отбор след визитата на Любо Ганев?
Приповдигнато! И това е напълно нормално. Президентът Любо Ганев показа отношението си към момичетата, приветства ги. За тях беше важно, че чуха лично от него на какво разчита федерацията, а и всички волейболни фенове. Като треньор съм изключително благодарен на Ганев за лагера, който организира. Всички съзнаваме колко е трудно времето сега. Уважението, което видяхме, е нещо, от което няма как да не сме впечатлени.
 
Ганев каза, че 2021-а ще е годината на женския волейбол у нас. Вие как го приемате?
Голяма отговорност. Трябва да я оправдаем и да се справим. На думи много неща могат да се кажат, но важното е какво ще направим на игрището. Не се съмнявам в нито една дума от обещанията на федерацията, но те няма да имат смисъл, ако не си свършим нашите задачи. Желанията на ръководството кореспондират напълно с амбициите на отбора. Още преди две години си поставихме за цел да бъдем сред шестте най-силни тима в света. Не искаме повече да ни наричат фактор в женския  волейбол, а да играем финали. Да израснем до още едно ниво. Големите ни амбиции са да се класираме за олимпиадата в Париж.
 
Идва ли ви повече самочувствие от факта, че федерацията ще изравни напълно условията за националните отбори при мъже и жени?
Всички благодарим за това решение. Вероятно мъжете са заслужили да получават в миналото по-добри условия и да са приоритет на федерацията. С нашата работа в последните години явно показахме, че заслужаваме по-сериозно отношение.
 
712820200616200042
 
 
Дамите, с които сте работили, чувствали ли са се пренебрегвани досега?
Определено има подобни настроения. Чувал съм, че думи на недоволство. Но вече всичко остава в историята. Когато се съгласих да поема отбора, поставих условия и те се изпълняват. Винаги съм искал да подобрим условията. Не мога да съм недоволен. Професионализмът на новото ръководство е изключително висок. Видимо е, че иска да създаде най-добрите предпоставки за успехи. Естествено, ще дойде моментът с мачовете, когато ние трябва да оправдаем това доверие. Но сега всичко е на топ ниво. Подобно отношения влияе върху самочувствието и морала на състезателките.
 
През 2021 година ще има много важни турнири – европейско първенство, златна европейска лига. Къде ще поставите най-сериозен акцент?
Не искам да ги деля. Разбира се, че нашето домакинство на европейското поставя още по-големи изисквания. Но Златната лига е също толкова важна. Трябва да дадем всичко от себе си, за да се върнем в Лигата на нациите. Затова сега работим върху разширяване кръга от състезателки, които заслужават да са в националния отбор. Другото лято ще е много тежко и тимът се нуждае от конкуренция. Във всеки мач искам да виждам свежи лица, които ще дадат своя максимум. Сега не е моментът да степенувам приоритети. Най-важното е да създадем сплотен колектив.
 
290720200616200003
 
Подготовката беше нарушена от пандемията. Колко време трябва на състезателките да влязат във форма?
Никога не сме изпадали в подобна ситуация. Затова е толкова важен сегашният лагер. Чрез него приобщаваме нова вълна състезатели. Те трябва да усетят атмосферата, да видят начина на работа, да разберат изискванията и критериите. Освен това искам да се върнат подготвени в клубовете си. Много беше трудно за всички, след като три месеца животът на спортистите беше спрял.
 
Треньорската комисия към федерацията ви избра за треньор на женския национален отбор, но продължавате да водите шампиона Марица. Проблем ли е това?
Никакъв проблем не е, а е практика. Аз съм треньор, който трудно живее без мачове. Само аз си знам как се чувствах по време на пандемията. Ще държа високо ниво като клубен и национален треньор. Знам, че ще ми е трудно. Семейството ми ще е най-потърпевшо, но такава е съдбата на нашата професия.
 
Притеснявате ли се от обвинения в конфликт на интереси?
Не. Всеки може да тълкува ситуацията, както я вижда. Аз съм доказал, че никога не фаворизирам състезателки заради техния клуб. И така ще бъде винаги. Държа да върша коректно работата си. За българския волейбол най-важно е да има успехи. Убеден съм, че всички ще дадем всичко от себе си за тях.