Събота, 01 Август 2020 16:38
Уникален 4-часов семинар на Силвано Пранди
Снимка: Костадин Андонов

Силвано Пранди, националният селекционер на мъжкия тим на България, изнесе уникална 4-часова лекция. Италианският корифей беше лектор в онлайн семинар, организиран от БФВолейбол.

Без да спре и да поиска минута за почивка, Пранди засегна в детайли абсолютно всеки елемент от волейбола. Със специално приготвени слайдове на дълго и широко италианецът обясняваше как е най-добре да се отиграва ситуацията, как би трябвало да се реагира при грешки. Повече от 50 души следяха и задаваха въпроси, а Маестрото с още по-голямо внимание отговаряше и разясняваше. Стартът на лекцията бе системата за посрещане, която треньорът определи като най-важен компонент в играта.

„Много ми е приятно да разговарям с българските треньори – каза Пранди. – Представих системата, с която ще играем в националния отбор. Не е нужно треньорите да спазват нещата, които говорих. Важно е да дискутират върху тях. Всеки един треньор сам взима решенията, които смята за най-правилни в ситуацията. Благодаря на щаба ми за съдействието да направим този семинар.“

В лекцията участваше и Николай Желязков, помощник-треньор на Пранди в националния отбор. Освен с превод бившият национал сам даваше разяснения по отделните казуси.

Президентът на федерацията Любо Ганев изказа огромна благодарност към Пранди. Също така и към треньорската комисия начело с Людмил Найденов. Органът към федерацията бе създаден след избора на Ганев за председател. Това бе вторият онлайн семинар, а Любо изяви увереност, че следващите вече ще са на живо.

„Подобни инициативи не са правени досега – каза Ганев. – Във федерацията държим всички треньори – от тези на водещите отбори до тези на подрастващите, да бъдат възможно най-добре подготвени. Имаме много състезатели, но малко специалисти на ниво. Това е пътят. Силвано изнесе един истински урок по волейбол и за мен беше истинско удоволствие да го слушам. Целият семинар вече е записан и ще бъде качен в You Tube канала на федерацията. Всеки, който иска да го види отново, свободно може да го направи. Сигурен съм, че всеки от участниците е научил нещо ново.“