Събота, 10 Октомври 2020 22:45
"Нефтохимик" спечели IVECO Суперкупа 2020
Снимка: Костадин Андонов

Валентин Братоев с наградата за MVP след победата над "Хебър"

"Нефтохимик 2010" (Бургас) победи "Хебър" (Пазарджик) с 3:0 (25:22, 25:23, 25:20) и спечели IVECO Суперкупа 2020 на България по волейбол за мъже.

Битката за трофея отбеляза и завръщането на волейбола в България след принудителното прекъсване. Завърна се и публиката - но с ограничение до 50% от капацитета на зала "Христо Ботев", с предпазни маски и спазване на дистанция. А още с началото на мача организаторите от Национална волейболно лига изпратиха специално послание от името на волейболната общественост: "Респект към героите на първа линия".

Министърът на спорта Красен Кралев връчи трофея на супершампионите от "Нефтохимик" в компанията на президента на Българската федерация по волейбол Любо Ганев.

Шампионите и достойните финалисти получиха поздравления за изключителния мач, с който волейболът се завърна, от председателя на Национална волейболна лига Атанас Гаров.

Валентин Братоев спечели награда IVECO MVP за най-добър играч на финала за Суперкупата. Той получи чек за 500 лв., връчен му от Николай Йорданов - търговски мениджър на DANUBETRUCK - официален вносител на IVECO за България.

 

thumbnail KBON5238

Топреализатор в мача стана Брадли Гънтър от "Хебър" с 21 точки. 10 точки за тима от Пазарджик добави капитанът Тодор Алексиев. Валентин Братоев (18) бе най-резултатен за победителите. Мирослав Градинаров добави 13, а Денис Карягин - 10.

Финалистите от "Хебър" получиха чек за 2000 лв. от CrossFit Vitosha, връчен им от Радослав Иванов.

Супершампионите от "Нефтохимик" бяха наградени и с чек за 5000 лв., връчен от управителя на Sports Center Garitage Park Пламен Гълъбов.

"Нефтохимик" на Николай Желязков излезе със състав Георги Братоев, Мирослав Градинаров, Денис Карягин, Валентин Братоев, Илия Петков, Николай Николов и либерото Теодор Салпаров, завърнал се в тима непосредствено преди финала за IVECO Суперкупа на България.

"Хебър" на Атанас Петров започна с Иван Станев, Брадли Гънтър, Тодор Алексиев, Александър Ляфтов, Николай Къртев, Теодор Тодоров и либерото Петър Каракашев.

thumbnail KBON4964

"Хебър" стартира по-мотивирано и след 3:3 направи 4 последователни точки, откъсвайки се в резултата. "Нефтохимик" обаче бързо овладя ситуацията - пускане на Георги Братоев доведе до 7:9. Впоследствие с отлична двойна блокада на Николай Николов и Георги Братоев бургазлии изравниха, а с последвалия троен блок постигнаха обрат до 11:10. След успешна атака на Денис Карягин "Нефтохимик" дръпна с 2 точки при 14:12. Отлично спасяване с крак на Тодор Алексиев и последвала завършена атака от самия него доведоха до равенство - 14:14. Развръзката в гейма дойде след 21 равни. Карягин блокира атака на Гънтър, а след това завърши и атака за 23:21. При 23:22 след дълго разиграване и поредица отлични спасявания на "Хебър" Илия Петков заби през центъра. Двоен блок на Градинаров и Илия Петков срещу Александър Ляфтов сложи точка на първия гейм 25:22 за "Нефтохимик".

Шампионите поведоха с 6:0 във втория. След три поредни аута при атаки на "Хебър" от Алексиев, Гънтър и Ляфтов, дойдоха лошо посрещане на сервиса на Карягин, успешна атака на Валентин Братоев и блокада на рожденика Илия Петков. Серията приключи с топка в аут при поредния сервис на Карягин. След две грешки на Гънтър - от сервис и в атака, разликата обаче стана 7 точки -8:1. "Хебър" се окопити и намали до 4:8. Технично отиграване на Валентин Братоев по блокадата обаче направи разликата отново 5 точки - 9-4. Разликата намаля до 3 точки след мощна атака на Алексиев през блокадата за 8:11. След нови силни минути за бургазлии обаче отново набъбна до 6 - Алексиев не успя да посрещне коварен сервис на Георги Братоев - 13:7. Въпреки лошо посрещане на шампионите при 13:8 Миро Градинаров измъкна ситуацията с мощна атака - 14:8. "Хебър" отново заигра силно и започна да стопява преднината на съперника. При 20:16 след успешна атака и много добра блокада Гънтър записа две точки и от 7 разликата вече стана само 2. Теодор Салпаров направи отлични спасявания но след блок на Гънтър топката падна в полето на "Нефтохимик" - 19-а точка за тима от Пазарджик и отново само две аванс за бургазлии. След нови добри изяви на Брадли Гънтър "Хебър" намали аванса "Нефтохимик" до само точка - 22:21. Валентин Братоев направи изключително важно отиграване за гейма - в миг, в който изглеждаше, че сякаш резултатът вървеше към изравняване, той завърши много трудна топка - 23:21. Блокайут на Градинаров и мощна атака по диагонала на Карягин затвориха и втората част в полза на "Нефтохимик" - 25:23.

thumbnail KBON4173

"Хебър" дръпна 7:3 в третия гейм. След прекъсване от Николай Желязков "Нефтохимик" започна да топи аванса на съперника. При 9:8 за "Хебър" един от лидерите на тима от Пазарджик - Теодор Тодоров, стъпи на крака на Илия Петков, получи контузия и напусна принудително. След излизането му бургазлии стигнаха до 10:10 с атака през центъра на Николай Николов. "Нефтохимик" поведе 13:12 с единична блокада на Георги Братоев.

Шампионите успяха да поведат с 13:12 след единична блокада на Георги Братоев. Атанас

Петров взе прекъсване за Хебър. Последното равенство в гейма бе при 18:18. "Нефтохимик" направи три поредни точки. Валентин Братоев бе над всички в края на третия гейм и мача, реализирайки 22-ата, 23-ата и 24-ата точки за "Нефтохимик" с две успешни атаки и дирктна точка от сервис - 24:20. Двоен блок на Градинаров и Николай Николов срещу Спас Байрев сложиха точка на спора - 25:20 и 3:0 за "Нефтохимик".