Сряда, 11 Ноември 2020 10:38
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заяви, че ще се изисква стриктно спазване на медицинските разпоредби
Президентът на БФВолейбол Любо Ганев заяви, че ще се изисква стриктно спазване на медицинските разпоредби Снимка: cev.lu

Във времето на пандемия волейболът също е изключително засегнат. Четирима от федерацията начело с президента Любо Ганев са заразени, а много клубове имат проблеми със състезатели и треньори. Въпреки това волейболният живот не спира. Любо Ганев даде интервю за официалния сайт на федерацията като темите са основно свързани с пандемията.

Коронавирусът застигна и вас. Как се чувствате?

Направихме тестове на всички във федерацията и четирима бяхме заразени. На мен ми остават още два дни от карантината. Нямам симптоми – нито температура, нито кашлица, нито липса на обоняние и вкус. Административният директор Станислав Николов вече даде отрицателен тест и работи оперативно. Спазваме всички изисквания – по максимум един човек в стая. Минимизираме риска. За мен най-големият капитал на федерацията са хората. И съответно приоритет е тяхното здраве.

Ситуацията във волейбола обаче не е добра. Шампионът Нефтохимик е с много заразени, а от Хебър твърдят, че не са спазени медицинските мерки в дербито. Така ли е?

Още преди да започне първенството, изпратихме всички предписания от здравното министерство чрез министъра на спорта Красен Кралев. В началото на всеки месец клубовете трябва да направят тестове. При домакински мач всеки е длъжен да осигури човек, който да измерва температурата. Трябва да има протокол, който да се дава на съдиите и да стига до федерацията. Здравето е най-важното. Играе се без публика и се прави всичко възможно да няма заразени. Федерацията не отговоря за мачовете от първенството. Ние сме тествали многократно всички национални отбори. Подписали сме договор с най-голямата лаборатория „Рамус“ и клубовете могат да ползват услугите й на преференциални цени. Оттам нататък е тяхно задължения да спазват медицинските разпоредби.

Ще има ли санкции за отборите, които не спазват мерките?

В нашия дисциплинарен правилник не са предвидени. Но не смятам, че при тази извънредна ситуация е нужно да има специално написан документ, за да се пази здравето на хората. Създадохме организация техническите делегати и супервайзорите да следят нещата. Имаше случай в Стара Загора, където един състезател облече екипа на друг. И два пъти мина на проверка за температура. Изключително аморална постъпка. Целта е да издигнем волейбола на друго ниво. Да сме атрактивни за медии, фенове и общини. Няма да толерираме нищо, което пречи на този план.

Как се отразява липсата на публика на първенството?

Лошо е да се играе пред празна зала. Хубаво е, че имаме телевизионен договор и най-атрактивният мач се излъчва директно. Например днес Левски и Локомотив (Пд) играят решаващ мач за участие в първата осмица. Дано телевизията поне малко компенсира липсата на публика. Всички нямаме търпение феновете да се върнат.

Марица ще е домакин на група от Шампионската лига. Добре ли е това за българския волейбол?

Страхотно е! Пловдив е един от вариантите за домакин на мачове от европейското първенство за жени догодина. Дано домашната зала помогне на Марица за повече победи. А с това ще се вдигне и ранкингът на отбора.

България трябва да е домакин на среща за Евро 2021 за жените. Какво ще се случи предвид пандемията?

Среща ще има на 20 ноември. От другите страни-домакини Румъния, Сърбия и Хърватия ще дойдат по двама души. Сбирката ще е в София. На нея трябва да има окончателна информация за градовете-домакини. Календарът е ясен. Ще мислим всякакви варианти – за мачове с публика, с малко фенове или при празни трибуни.

На каква фаза е организацията на световното първенство за младежи, на което сме домакини с Италия догодина?

Още чакаме договора, който трябва да подпишем. Би трябвало да дойде до 1-2 седмици. След това стартира реалната работа.