Понеделник, 01 Февруари 2021 11:24
Илия Динков, вицепрезидент и член на УС на БФ Волейбол: Дано никога повече не затваряме залите
Снимка:архив

Илия Динков е вицепрезидент и член на управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Освен това е и шеф на женския шампион Марица.

След публикуването на отчета на федерацията Динков даде интервю за официалния сайт за свършената работа и какво очаква през 2021 година.

- Г-н Динков, Българската федерация по волейбол направи своя отчет. Доволен ли сте от свършената работа?

- Много е трудно да се отговори еднозначно на този въпрос. С оглед обстановката и световната пандемия свършихме това, което беше възможно. Но бяхме толкова много ограничени, че няма как да сме напълно доволни. От една страна съм доволен, от друга - не. Можеше да има по-добър старт на работата ни, но не зависи от нас.

- Какво не успяхте да направите от 13 март насам?

- Най-големият проблем са състезанията, които не се изиграха заради коронавируса. Най-тъжно ми е за подрастващите. Децата толкова очакваха финалите, а ние бяхме принудени да ги отменим. Надявам се никога повече да не се случи това.

- С кое от свършеното най-много се гордеете?

- Рано е да се говори за гордост и за хвалби. Съвсем в началото сме на дълъг път сме. Дано след събитията, които предстоят в България през 2021 година, да имаме с какво да се гордеем.

- Ще се справим ли с първенствата, които трябва да организираме? Чака ни европейско за жени, световно за младежи...

- Нямам никакво съмнения, че ще го направим по най-добрия начин. Работим отдавна по тези въпроси. Освен това не са ни първите домакинства. Знаем как се прави. Обезпечили сме материалната база и финансирането. Имаме екип от професионалисти, които познават работата и ще се справят възможно най-добре.

- 2021 година явно отново ще е белязана със знака на пандемията. Какви целите сте си поставили?

- Дано да не е. Вярвам, че светът ще се нормализира. Целта е всички национални отбори да се представям по най-добрия начин на първенствата, които участват. И дано никога повече не затваряме зали.

 

Dinkov-Petkov-Ganev

- Какво се промени във федерацията след идването на Любо Ганев?

- Работата е много по-нормална. Има повече диалог. С Любо се работи много лесно. Нещата се решават бързо. И той, и аз, и останалите от управителния съвет трупаме всеки ден опит. Вярвам, че тепърва ще се работи по-лесно и по-позитивно.

- Ганев обяви 2021 година като годината на женския волейбол в България. Вие сте пряко свързан с дамите. Какви са очакванията ви от европейското първенство?

- Първо имаме участия на евролигата и имаме шанс да влезем във Волейболната лига на нациите. Това прави годината още по-отговорна. Комерсиалното състезание може да се окаже не по-малко важно от европейското. Що се отнася за очаквания, този въпрос е към треньорите. Отдавна съм в Марица и федерацията, но никога не съм си позволявал да говоря за ясни цели и задачи. Не се меся в спортно-техническата част. Дано момичетата бъдат живи и здрави. Сигурен съм, че ще се представят добре.

- При трудностите около пандемията може ли да има организационни проблеми?

- Вече направихме една мини репетиция. В Пловдив домакинствахме на турнира от групите на Шампионската лига. Четири отбора играха един срещу друг - всеки имаше по три мача. За съжаление без публика, но това не зависи от нас. Всичко мина прекрасно и получихме много адмирации от останалите участници.

- Вие сте и президент на женския шампион Марица. Тази седмица е много важна за отбора. Какво очаквате?

- Да се представят добре на турнира в Полша. Групите на Шампионската лига са мястото, което Марица заслужава. На първия турнир играхме добре, въпреки че сме нов състав. Очаквам същото, а дори и повече в Лудж през тази седмица.