Събота, 27 Декември 2014 14:48
П. Дочев: Подготовката върви по план, отиваме в Чехия за първото място

Българският национален отбор за девойки вече 8 дни се подготвя в Казанлък за предстоящия квалификационен турнир в Тишнов (Чехия) за Световно първенство. Нашите момичета с в група „Е“ заедно домакините от Чехия, Австрия и Дания, а срещите ще се изиграят от 7-и до 10-и януари. В селекцията на треньора Петър Дочев попаднаха 17 сестезатели, а в групата за квалификацията ще отпътуват 12.

Ето и какво сподели, в специално интервю за сайта на БФВ, треньорът на националния отбор за девойки Петър Дочев.

Г-н Дочев, как върви подготовката и доволен ли сте от представянето и формата на момичетата?

-Подготовката върви по план. Това което е планирано се работи и при всички положения фактът, че повечето състезателки идват от женски отбори в края на първия полусезон е плюс, защото са в добра кондиция. Доволен съм от желанието, старанието и работата, която вършат тези деца. Оптимист съм като цяло за това какво ни чака и как ще се справим.

Имате ли проблеми с контузии или всички са на линия?

-Всички състезатели, които са селектирани тук са на линия и са здрави. Не може да се мине разбира се без малки проблемчета, които си вървят ръка за ръка със сериозната работа. Но абсолютно нищо сериозно, което да ме притеснява във взимането на решения кои да пътуват за Чехия и кои не.

В момента групата е от 17 състезателки, а за Тишнов ще отпътуват 12. Избистря ли се съставът Ви след първите 8 дни тренировки?

-Честно казано има състезатели, които знам, че ще бъдат в 12-те. Категорично искам да дам повече време на абсолютно всяка една от тях, за да може да покажат най-доброто от себе си и да ме убедят в правотата на решенията, които ще взема на по-късен етап.

Момичетата почиваха 2 дни заради Коледните празници. Наруши ли това ритъма на подготовка или паузата донесе повече настроение и позитивна енергия в лагера?

-Върнаха се с още по-голямо желание за работа. Почивката ни бе само ден и половина, така че не може да се каже, че имахме почивни дни. Не се загуби ритъма, а напротив, намерих ги още по мотивирани работа.

Какво е мненито Ви за групата, в която попадна нашият отбор?

-Мисля, че групата в Чехия е една реална възможност да бъде преодоляна и да се спечели призовото място. Така че това е целта, с която тръгва нашият отбор и намерението, с което ние започнахме работа. Че ще се преборим за първото място.   

Проучихте ли съперниците в нея и можете ли да разкриете някои от силните им страни?

-Определено основният ни съперник в групата е Чехия, който ние познаваме добре. На Европейското първенство имахме възможност два пъти да се срещнем с тях. Единия път загубихме, а втория победихме, но определено това е отбор от нашата черга, който можем да преодолеем с една добра подготовка и едно сериозно отношение от момичетата. Въпреки че не трябва да се подценява разбира се и факторът домакинство.  

Капитанът на отбора Гергана Димитрова вече един полусезон се състезава в Швейцария. Забелязвате ли израстване в нейната игра?

-Определено тава е един доста голям стимул за всеки един млад състезател – да се състезаваш професионално в чужбина и да имаш професионален договор. Това, което аз успявам да видя до момента, защото Гергана се присъедини в отбора едва вчера е, че тя е състезател, който познавам добре и е работил съвсем целенасочено, за да бъде сериозен фактор в отбора.