Сряда, 04 Март 2015 14:42
Перничани отдадоха почит и уважение към двама от най-значимите волейболисти от близкото минало

По време на тържествата в Перник по случай националния празник 3-и март, перничани отдадоха почит и уважение към двама от най-значимите пернишки волейболисти от близкото минало - заслужилите майстори на спорта Тодор Симов и Нели Чакърова (посмъртно). Те бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Перник”. Решението на Общинския съвет – Перник за присъждане на тези отличия прочете неговият председател Милан Миланов, а почетният знак на града връчи кметът инж. Иван Иванов.

 Името на Тодор Симов е добре известно на волейболната ни общественост. Той е роден на 8-и март 1929 г. в Перник. Заедно с Борис Гюдеров поставя началото на славната в миналото пернишка волейболна школа. С отбора на „Рудничар” (Перник) Симов дебютира на републиканските финали още през далечната 1948 г., а на следващата вече е неизменна част от националния отбор спечелил бронзовите медали на световното първенство в Прага. В продължение на повече от 10 години той защитава честта на България на спортното поле.

С отбора на Миньор (Пк) е два пъти републикански шампион (1954 и 1955) и носител на купата на НРБ (1955). В Перник започва и неговата треньорска кариера – той е сред създателите (през 1953 г.) и първия треньор на отбора на МЗ „Ленин” (по-късно „Металург), треньор на женския отбор на „Миньор” (Пк) – републикански шампион за 1953 г.

Нели Чакърова е една от най-добрите пернишки волейболистки  за всички времена. Тя е родена на 2-и април 1934 г. в Перник. С отбора на „Миньор” (Пк) е 5 пъти шампионка на страната. От 1952 г е в националния отбор. Дебютът ѝ е на световното първенство в Москва. От това състезание, в продължение на 16 години, тя е неизменна част от представителния тим. След приключване на състезателната си кариера работи като треньор и преподавател по физическо възпитание. Умира на 24-и март 2009 г. в Перник.

От името на удостоените с високото отличие, благодари заслужилият майстор на спорта Тодор Симов. Отличието на Нели Чакъров получи нейният син Людмил Тасков.

След тържествената церемония, по време на коктейла в залата на Двореца на културата, Тодор Симов беше поздравен и от областния управител на област Перник г-жа Ирена Соколова, от видни политици, общественици, дейци на културата и спорта.