Сряда, 20 Април 2016 23:20
Волейболистите на Марек спечелиха шампионската титла
Волейболистите на Марек спечелиха шампионската титла

Волейболистите на Марек (Дупница) са новия шампион на България за юноши старша възраст (до 20 г). В спора за титлата в държавните финали, които се проведоха в зала „Спортна“ в Дупница, представителите на Марек победиха Славия (София) с 3:1 (25:14, 25:17, 24: 26, 25:21).

С това дупничани триумфираха на най-високото стъпало пред собствена публика, което е най-сладкото за един отбор. Титлата пред родните фенове е втора след сезон 2011/2012 , когато Марек триумфира в старата зала „Спортна“. За треньора Христо Райчев пък шампионската титла е общо пета, от 2007 година на сам, от когато той води юношите на Марек.

Двубоят напълни зала „Спортна“, като над 500 зрители наблюдаваха двубоя. На трибуните бяха множество специалисти и настоящи и бивши волейболни национали. Мачът бе изгледан от новия  треньор на младежите Владимир Николов, който щ води младите ни волейболисти на Европейското първенство 2016 в Пловдив, както и от селекционерът на мъжете Пламен Константинов.

Началният удар бе елементът, с който двата тима се редуваха за преимущество, но по-добре се справиха домакините. Дупничани стартираха ударно, като още от началото затрудниха със сервис противника. Тон даде Сергей Сергиев, а неговите съотборници отбелязаха серия от точки и Марек поведе с 6:1. До края на гейма домакините доминираха изцяло и оставиха съперника на 14 точки.

Във втория гейм настъпи обрат, като на свой ред Славия поведе с 6:1 след добър начален удар. Дупничани обаче показаха характер, като не се оставиха на течението, а успяха да се преборят за обра. След десета точка домакините на свой ред започваха да диктуват играта, като отново направиха разлика и затвориха гейма безпрепятствено.

Третата част бе най-интересна и най-оспорвана. Началото бе равностойно до 10:10. В този момент Марек взе крехка преднина, която поддържаше   до 20:17. В този момент Славия избухна като изравни резултата. Във важни момент домакините поведоха с 24:23 и имаха мачбол, но не успяха да го оползотворят , като нелепа грешка изпрати топката в мрежата. След настъпилото равенство 24:24, Славия показа характер, като пречупи съперника и спечели гейма, а с това намали резултата 1:2.

Четвъртата част отново бе оспорвана, но този път домакините не позволиха повече изненади. На втората техническа почивка те вече водеха с 16:13, като отново пробиха посрещането на Белите, а разликата нарастна на 21:15. Това бе достатъчно и дупничани затвориха гейма в своя полза, като спечелиха крайната победа, а с това и шампионската титла на България.

 

846120160420170512

 

Отборът на ЦСКА (София) спечели бронзовите отличия н надпреврата. В спора за 3-4 място надпреварата Червените победиха чисто Виктория Волей (Пловдив) с 3:0 (25:18, 25:13, 25:21) и с това завършиха на трето място в крайното класиране, а представителите на Виктория Волей заеха четвътвърта позиция.

„Малък финал“ на практика не се получи, тъй като армейците постигнаха категорична победа над съперника. Волейболистите на ЦСКА доминираха през по-голямата част от мача, като имаха превъзходство на всички елементи. Най-силното им оръжие обаче бе сервисът, като във втория гейм те буквално прегазиха съперника. Радослав Парапунов бе главно действащо лице, като във втората част направи три поредни аса, а присъствието му на крайната линия доведе до точкова серия за червените, с което те поведоха с 8:3. До края на гейма армейците позволиха само 13 точки на съперника.

Най-интересен бе третия гейм, в който все пак Виктория Волей показа, че има възможности, като поведе със 7:3 и диктуваше играта до десета точка. В последствие обаче червените стопиха пасива си и отново затрудниха съперника със сервис. Армейците направиха разлика, запазиха я до край и с това записаха крайната победа, която им донесе и бронзовите отличия.

Крайно класиране във финалната четворка

1. Марек (Дупница)

2. Славия (София)

3. ЦСКА (София)

4. Виктория Волей (Пловдив)