Вторник, 16 Декември 2014 15:05
А. Петров: Всеки от първите четири в класирането може да стане шампион

ВК „Монтана “ е приятната изненада в Суперлигата след изиграването на първите 9 кръга в мъжкия волейболен шампионат. Момчетата на Атанас Петров записаха 7 победи и само 2 загуби в есенния дял от първенството. От „Марек Юнион-Ивкони“ като домакин с 2:3 и при гостуването си на ВК „Пирин“ (Разлог) с 0:3. Въпреки това волейболистите от Монтана успяха да се възстановят психически и да завършат календарната година с две поредни победи. Те спечелиха домакинството си на ВК „Нефтохимик 2010“ с 3:1, а в последния кръг направиха впечатляващ обрат като гост на лидера в класирането ВК „Добруджа 07“ от 0:2 до 3:2. Така монтанчани ще зимуват на второто място в Суперлигата с 21 точки и една по-малко от ВК „Добруджа 07“.

Ето и какво сподели, в специално интервю за сайта на БФВ, треньорът на ВК „Монтана“ Атанас Петров.

Г-н Петров, възможно най-добрият завършек на 2014-а година за ВК „Монтана“ - победа като гост на лидера в класирането ВК „Добруджа 07“ с 2:3. Вашето мнение за двубоя.

-Един много равностоен мач. В първата част домакините доминираха, а във втората част ние се възползвахме от техни грешки и така поехме инициативата. Успяхме да запазим концентрация до края и да затворим мача. Според мен това са два много равностойни отбора. Като състезатели, като начин на подготовка, като игра, така че според мен всички мачове между двата отбора до края на сезона ще бъдат много равностойни. Реално е и подреждането в класирането с оглед това какво показаха всички отбори през първия полусезон в Суперлигата. И ни очаква интересен втори полусезон със сигурност.

Кое се оказа ключово за успеха?

-Успяхме да вкараме малко по-силен сервис след втория гейм. На трима от нашите състезатели им влезна началният удар и направиха серии, а от там разколебахме посрещането и атаката на „Добруджа“. Сработи блокът и защитата, а на контраатака успяхме да реализираме важни точки във важните моменти на геймовете.

След последната Ви загуба като гост в Суперлигата от ВК „Пирин“ (Разлог) с 0:3, имаше ли притеснение във вашите играчи или точно това им подейства като допълнителна мотивация?

-След мачът в Разлог имахме още една среща като домакин на „Нефтохимик“, която беше важна от психологическа гледна точка, за да може състезателите да се успокоят. След победата над отбора от Бургас вече бяхме много спокойни и излязохме в много добро настроение срещу „Добруджа“. Това беше много важно.

Въпреки успеха не можахте да изпреварите ВК „Добруджа 07“ и останахте на една точка от първото място. Има ли разочарование в отбора от този факт?

- Разликата в точките между първите четири отбора е много малка. Така че една, две или три точки не са фатални. Пак казвам, че ни чака един много интересен втори полусезон. При тези 4-5 отбора, които са близки по точки в класирането, всеки може да изненада другия и това ще се случи със сигурност до края на първенството.

Постигнахте две победи срещу ВК „Нефтохимик 2010“ с 3:1 и ВК „Добруджа 07“ с 3:2 и допуснахте две загуби от „Марек Юнион-Ивкони“ с 2:3 и от ВК „Пирин“ (Разлог) с 0:3. Каква е равносметката Ви след тези тежки четири мача?

-Реално мисля, че всеки от четирите отбора, които са на първите четири места в класирането в момента, може да стане шампион. Разликите са много малки не само при точките, но и като състезатели и като игра. Виждаме, че домакинското предимство при тези отбори не е решаващо. Според мен реално два от тези четири отбора ще играят финал този сезон. По-конкретно мисля, че „Добруджа“ и нашият отбор, с малки изключения, показаха една стабилна игра през целия есенен дял от шампионата. Ако на базата на това могат да се правят някакви заключения, то тогава имам предпочитания тези два отбора евентуално да играят финал. Без да изключвам разбира се опита на „Марек Юнион-Ивкони“ и „Пирин“. Както и възможни изненади от някои от другите отбори.

Имахте ли заложен план минимум преди тези срещи и успяхте ли да го изпълните?

- Ние се борихме да бъдем в тройката още в края на първия полусезон, за да ни е млако по-лесно и да имаме предимство, защото целта ни е спечелване на медали през тази година. За да е по-лесно това да се осъществи гонихме класиране в тройката. Постигнахме го и то с много добър актив от точки. Сега остава да сме много внимателни през втория полусезон и да не допуснем грешки срещу по-слаби противници, които ще ни отдалечат от целта.

Каква е вашата оценка за представяенето на ВК „Монтана“ през първия полусезон в Суперлигата?

- Отлична! Имаме само две загуби, от които едната е с 2:3 от действащия шампион „Марек Юнион-Ивкони“ и взехме точка. Мисля, че по-добре не сме си представяли, че може да се развие шампионата до сега. Така че оценката определено ми е отличен.

Да очакваме ли трансфери през зимната пауза във ВК „Монтана“?

- Възможно е на една-две позиции да се подсилим, но много зависи дали ще намерим правилните хора. Отборът е много добре селектиран, много добре сглобен. Имаме равностойни играчи на всички постове, но ако успеем да се подсилим с качествен състезател няма да пропуснем тази възможност.

А такива в обратната посока?

- Не. Мислим да си запазим състезателите, защото сме много доволни от всички. Работата ни върви, имаме и резултати, така че не виждам причина да се разделяме с някой.

logo2015