Петък, 22 Май 2020 12:11
Скаут лигата е страхотен инструмент за подрастващите, смята Александър Александров
Скаут лигата е страхотен инструмент за подрастващите, смята Александър Александров Снимка: архив

 

  Г-н Александров, по покана на Любо Ганев влязохте в управителния съвет на волейболната федерация. Вашата голяма цел е скаут лигата. Има ли развитие по нея във времето на пандемията?

 Непрекъснато се развива. Влизането ми в Управителния съвет е най-вече свързано с факта, че при предишната управа организирах сериозни две скаут лиги. Твърдя, че мога да го правя и да събера пари за тях. Скаут лигата бе част от програмата на Любо Ганев, когато се кандидатира за президент. Неговото голямо желание беше бързо провеждане на скаут лига. Под бързо се разбира веднага. За съжаление никой не може да предвиди пандемията. В идеен план вече сме много близо до споразумение. Скаут лигата трябва да е в първата половина на следващата година. Преди това изглежда невъзможно предвид обстановката в света.

 Какъв е досегашният ви опит в работата с подрастващите във волейбола?

 В живота си съм подкрепял няколко отбора, но в скаут лигата опитът ми наистина е голям. Когато я организирахме, участие взеха 72 отбора и общо 1200 деца. Събитието премина с успех в 12 града в България. Направих международен финал, където нашите момчета и момичета срещнаха съперници от Румъния, Гърция и Турция. През цялото време с моите сътрудници се грижихме за възможно най-добър комфорт – настаняване, зали, мероприятия. Имаше други хора, които се занимаваха конкретно със спортно-техническите въпроси. Корпорация „Развитие“ отговаряше за спонсорите и организаторите. Събраната сума достигна 400 000 лева, която е доста сериозна.

STS 9934

 По какъв начин вие ще съдействате за развитието на скаут лигата?

 Ще си партнираме с федерацията, ще изработим договор и ще поделяме отговорностите. „Развитие“ ще се грижи за финансирането. В него основно се включват нощувките, храната, екипировката и наградите. Редом с федерацията ще участваме във всичко.

 Кои са най-известните волейболисти, които тръгнаха от тази програма?

 Целият отбор до 18 години начело Георги Татаров. Той беше лидер в отбора на Кърджали. Стигнаха до финала, но не успяха да победят ЦСКА. След това Татаров бе желан от „червените“. Бих отличил и Владимир Гърков от „Виктория Волей“, който сега е в „Левски“. Националният селекционер на младежите Мартин Стоев формира отбора си от скаутската лига. Всички бяха минали оттам. След това спечелиха Балканската лига като победиха Турция насред Истанбул. На европейското следващата година у нас станахме втори. Гордея се, че момчетата са продукт на скаут лигата.

 Вие сте известен бизнесмен и шеф на корпорация „Развитие“. По какъв начин ще влизат пари в това начинание?

 Създали сме фондация „Играй с развитие“. Нейната цел е да подкрепя всички игри. Правили сме го и за баскетбол, и за хандбал. Но най-големият фокус е върху волейбола и с него са свързани най-мащабните проекти. Ще има дарения, средства и различни инициативи за младите ни таланти.

76899324

 

 Скаут лигата е проект на федерацията с вашата подкрепа. Колко ви струва проектът?

 Категорично е проект на федерацията. Когато президент на централата беше Данчо Лазаров, целта бе да се намерят средства. Скъпо е организирането, но сме амбицирани да надграждаме. „Играй с развитие“ ще финансира, но ако има желание, нека друг да стане генерален спонсор. Нашата подкрепа е и финансова, и логистична.

 Какво ще предложите на управителния съвет да направи, когато тренировките по волейбол за децата вече са напълно отворени след пандемията?

 Да се спазват всички предпазни мерки. Не трябва да забравяме какво се случи със света, въпреки че пандемията отшумява. Факт е, че децата не боледуват много, но не трябва да разчитаме на това само.

 Един от безспорните проблеми на детско-юношеския спорт у нас е липсата на квалифицирани треньори за малките. Как могат да се градят специалисти в тази област?

 Доста труден въпрос. Във волейбола има много треньори и клубовете трябва да се грижат за тях. Да им се дават повече пари, да бъдат стимулирани по всички възможни начини. Да си треньор на деца е мисия. Много трудна при това. С децата се работи по-трудно. Президентът Любо Ганев има идеи именно да стимулира повече тези треньори.

3575311

 

 Достатъчна ли е базата, на която могат да тренират малките?

 Никога не е достатъчна и винаги може да се иска още. Вече в страната има доста зали и общините помагат. Като цяло инфраструктурата се подобрява непрекъснато. Обнадежден съм по този въпрос.

 Работихте с волейболната федерация и преди. Какво се промени след влизането ви в управителния съвет?

 Цялостната обстановка е различна. С новата управа се върна нормалността във федерацията. Управителният съвет трябва да е действащ орган, който да подпомага президента и заместниците му. При предишното ръководство решенията се взимаха от президента. Сега има обсъждане, слушат се мнения, спори се. Работата е градивна. Любо Ганев не подминава нито едно мнение. Затова и твърдя, че вече има нормалност.

 Какво е мнението на Любо Ганев за скаут лигата?

 Непрекъсвано говорим за кампанията и безспорно много я харесва. Скаут лигата е страхотен инструмент за подрастващите. Тя дава шанс на малките да играят повече. Това е безплатна възможност. Децата се радват на екипите, носят ги с години. Никой досега не ме е разбирал толкова добре като Любо. Предишното ръководство позволи да се откажа, да прекъсна кампанията. Вярвам, че рестартът на спорта ще е и рестарт на скаут лигата в много по-сериозни измерения.

 Търсите ли други съмишленици в това начинание?

 Да - вече търся партньори. Концепцията между фондацията и федерацията е изградена. В договора има всичко – дати, отговорност, логистика. Трябва да се събират и пари. Не можем да прогнозираме какво ще е след година и затова трябва ресурс. Който ни подкрепи, той ще е от нашия отбор. От нашата кауза за бъдещите успехи на българския волейбол!