Вторник, 05 Януари 2021 19:23
България запази победния си ход с трети успех над Северна Македония
Снимка: Костадин Андонов

Мъжкият национален отбор на България продължи с победния си ход в приятелските срещи със Северна Македония. Волейболистите ни, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, надиграха съперника с 3:1 (23:25, 25:18, 25:22, 25:18 ) в третата контрола между двата тима, която се игра в столичната зала „Христо Ботев“

Селекционерът Пранди започна със следния стартов състав: Георги Братоев, Цветан Соколов Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Николай Николов, Алекс Грозданов, либеро Петър Каракашев (Георги Сеганов, Аспарух Аспарухов, Стефан Чавдаров)

Националите отбелязаха колеблив старт в мача, като до края на първия гейм не успяха да намерят правилния ритъм на игра. След слабости в посрещане съперникът поведе с 5:1 нашите изравниха при 6:6, но македонците продължаха агресивно и отново взеха водачеството, като поддържаха превес от три точки 16:13 и 21:18. За втори път волейболистите ни успяха да изравнят при 23:23, но до обрат не се стигна. Съперникът устоя и затвори гейма в своя полза.

Картината се промени във втората част, когато тимът ни се стабилизира и започна да показва възможностите си. Нашите засилиха сервиса и поведоха с 9:4 и 14:7. Амплитудите в играта обаче продължиха и доведоха до активирането на македонците, които успяха да стопят пасива си само до две точки 16:18. В този момент Пранди направи смяна, като на поста разпределител се появи Георги Сеганов. Рокадата се оказа успешна, внесе промяна и нашите момчета отново дръпнаха в резултата. Разликата се запази докрай и България изравни 1:1.

thumbnail KBON2127

Равностойна игра беляза началото на третата част, като двата тима се гонеха точка за точка до 18:18. В този момент грешка от сервис на македонците ни даде предимство, а последвала успешна атака и блокада доведоха до три точки предимство за България 21:18. Това бе ключов момент, разликата се запази и тимът ни се наложи в третата част.

В четвъртия гейм тимът ни показа истинска бойна мощ, като започна ударно с 6:0 и 12:3. До края на гейма „лъвовете“ диктуваха изцяло играта и спечелиха мача с крайното 3:1.

thumbnail KBON2181

 Най-резултатен за България бе Цветан Соколов с 28 точки (3 аса, 5 блокади), с 15 се разписа Алекс Грозданов (4 аса, 4 блокади). 13 точки добави Тодор Скримов (1 ас). За съперника Никола Гьоргиев се отчете с 19 точки (1 ас), с 12 завърши състезателят на Хебър Александар Ляфтов (2 блокади).