Неделя, 17 Януари 2021 21:36
Отличен 6 за България
Снимка: volleyball.bg

България направи „чиста победа“ в европейските квалификации в Израел. Нашите спечелиха и четирите си мача и убедително се класираха за турнира в Чехия, Полша, Финландия и Естония в края на лятото.

В последния мач за чест нашите не дадоха шанс на Израел. „Лъвовете“ победиха категорично домакините с 3:0 (25:20, 25:21 , 25: 23). Дори промените в състава на селекционера ни Силвано Пранди не дадоха шанс на Израел. Българите започнаха в състав: Владимир Станков, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов, Илия Петков, либеро Петър Каракашев (Стефан Чавдаров, Александър Николов).

Тимът ни стартира със самочувствие, показа добра игра на всички елементи. Първоначалното равенство бе изместено от превъзходството на българите, които поведоха с 18:13. Лекотата в действията на нашите се запази и взехме безпрепятствено първия гейм. Във втория Пранди първоначално остави същия състав на игрището. Волейболистите ни запазиха концентрация, съхраниха ритъма си и отново имаха водеща роля. Още от началото те взеха аванс и не дадоха шанс нещо да се промени. До края на гейма Пранди пусна централния блокировач Стефан Чавдаров, който направи добро включване, а нашите поведоха с 2:0.

Лек спад се получи в трета част, когато се натрупаха няколко непредизвикани грешки и Израел поведе с 8:4. Домакините, показаха добри изяви и продължиха да водят до 10:6. Постепенно обаче националите ни отново се стабилизираха и изравниха при 14:14, а на игрището се появи и младокът Алекс Николов на мястото на Скримов. След равенството 18:18 България взе преднина и поведе с 21:18. Разликата бе достатъчна и въпреки всички опити на домакините за стопяване на пасива „лъвовете“ затвориха гейма и мача с чиста победа.

 

Най-резултатен за победата бе Цветан Соколов с 16 точки (1 ас), 12 точки добави Аспарух Аспарухов. С 10 точки завърши Алекс Грозданов (2 аса, 1 блокада). За Израел Тамир Ершко бе над всички с 14 точки (1 ас, 1 блокада).

 

Статистика от мача можете да видите тук.