Сряда, 28 Февруари 2024 15:46
България изпраща два отбора на историческо Европейско първенство
Снимка: cev.eu

Тази седмица (1-3 март) ще се проведе първото в историята Европейско първенство по снежен волейбол за мъже и жени под 20 години. То ще бъде организирано под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), а домакин на надпреварата ще бъде Грузия. Срещите ще се играят в зимния курорт Бакурани (в близост до Тбилиси).

 

 Българска федерация волейбол и Комисията по Снежен волейбол изпращат два отбора (родени преди 1 януари 2005 г.) – по един при мъжете и жените. При дамите ще ни представят Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова (ВК ДКС Варна), а при мъжете – Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цветанов (от СВК Арда-Кърджали). Националите заминаха за Тбилиси днес.

 

 В четвъртък, 29 февруари, нашите състави ще проведат официална тренировка. Вечерта те ще вземат участие в Техническата конференция, след която ще научат и своя жребий. По предварителна заявка при жените ще участват 10 отбора от 8 държави: Армения, България, Италия, Полша, Румъния, Турция, Чехия и домакинът Грузия. При мъжете също има 10 тима от 7 държави – България, Италия, Молдова, Полша, Турция, Чехия и Грузия.

 

 Едно от важните решение, които взе Комисията за Развитие на снежния волейбол към CEV, където имаме и българско участие в лицето на Тодор Стоянов, е да бъде разрешено на треньорите да стоят на корта по време на двубоите. Това ще бъде важи само в първенствата за състезатели под 18, 20 и 22 години и ще продължи да е забранено при мъжете и жените.