Левски е новият шампион в Ефбет Супер волей
26/Апр/24 22:37

Без да загуби мач от финалната плейофна серия в елитното първенство при мъжете Левски София се поздрави с титлата в Ефбет Супер волей. "Сините" спечелиха и третия двубой срещу ЦСКА, за да затворят серията на 3-0.

 

 Във второто си домакинство от финалите тимът, воден от Николай Желязков, се наложи над "червените" с 3:1. Успехът, подобно на първия мач, отново дойде след обрат. ЦСКА поведе след 25:23, но домакините бяха безгрешни в следващите три части и спечелиха с 25:19, 25:22, 25:21.

 

 Така Левски отново е шампион на България при мъжете след 15 години прекъсване (последно бе през 2009 г.). "Сините" печелят златните медали за 20-ти път.

 

 "Винаги е огромно щастие да станеш шампион. Удовлетворението е огромно, защото когато един треньор работи, има видим резултат при изграждането на състезателите. Когато и двете неща се комбинират - да изградиш състезатели и да спечелиш титла, мога само да съм изключително удовлетворен", коментира Николай Желязков, ст. треньор на Левски София.

 

 С първото място в първенството Левски София заслужи директно участие в групите на Шампионска лига за следващия сезон 2024/2025.

 

608718

 

 ЦСКА пропусна възможност да прибави 31 титла, като за последно „червените" станаха първенец при мъжете през сезон 2010-2011.

 

 "Среброто не е утеха, да загубиш финал е най-тежкото. Момчетата се стараха, имахме проблеми в тренировъчния процес, но се бориха мъжки. Съжалявам, че не успяхме – коментира Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА. - Поздравявам Левски за това, което правят, имат голям екип, с който намират време за важните неща, създават школа и на фона на всичко, съвсем закономерно е да станат шампиони."

 

608720

 

 Веднага след срещата в столичната зала „Левски София" имаше и церемония по награждаването, в което участваха и бронзовите медалисти от Дея спорт (Бургас). Отличията на първите три отбора в шампионата връчваха президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев, Зорица Биелич - президент на Европейската съдийска комисия, както и колегата ѝ от Управителния съвет на организацията - Франс Лодерус, Владимир Николов и Давид Давидов, съпрезиденти на ВК Левски София.

 

 Бяха раздадени и индивидуални награди. Разпределителят на Левски София и национал Симеон Николов получи приза за "Играч на публиката".

 

 608591

 

 "Усещането е невероятно. Спечелихме заради всички тук в залата и им благодаря, че ни подкрепяха през целия сезон. Левски в последните години е по-добрият отбор. Благодаря на всеки един в залата, без тях със сигурност мотивацията би била по-малка", коментира след мача Симеон Николов.

 

 За "Най-полезен играч" (MVP) във финала бе избран съотборникът му Владимир Гърков. Надграда за „Спортсменство" през сезона получиха Фахри Септиан Путратама от Монтана и Антон Станчев от Марек Юнион Ивкони.

 

 608722

 

 В Идеалният отбор на редовния сезон 2023/2024 попаднаха Делчо Раев от ЦСКА (разпределител), Бранимир Грозданов от Нефтохимик и Владимир Гърков от Левски София (посрещач), Спас Байрев от Берое (диагонал), Бруно Руббо (Монтана) и Светослав Гоцев от Левски София (централен блокировач), Петър Каракашев от Хебър (либеро).

 

БФВ предава пряко финалите за девойки под 20 години
26/Апр/24 11:45

Българска федерация волейбол ще излъчва всички срещи от Финалния турнир от Държавното първенство за девойки под 20 години, което е част от спортно-състезателния календар за сезон 2023/2024. Решителният етап от първенството в тази възраст започва днес, 26 април, и ще продължи до 30-и. Мачовете ще се играят в столичната зала "Христо Ботев".

 

 По регламент участват 8 отбора, които са разделени в две групи. В тях се играе по системата "всеки срещу всеки". Отборите , класирали се на първо и второ място във всяка група, формират финална четворка, а мачовете се играят на "кръст". Победителите от двата полуфинала играят мач за 1-2 място, а загубилите за 3-4 място. Отборите, класирали се на 3-то и 4-то място от двете групи играят на "кръст", победителите от мачовете играят за 5-о и 6-о място, а загубилите за 7-о и 8-о място.

 

 В Група А са отборите на Марица (Пловдив), ЦПВК (София), Славия 2017 (София) и Миньор (Перник). В Група Б са ЦСКА (София), Левски София, Дея спорт (Бургас) и Локомотив 1929-Нидо (София).

 

 Срещите от Финалния турнир може да проследите в YouTube канала на БФВ - https://www.youtube.com/@volleyBUL.official.

 

България е домакин на международен курс за съдии
26/Апр/24 11:30

Европейската съдийска комисия (ERC) избра София да приеме Семинар за кандидати за международни съдии. В продължение на девет дни в столицата ще се обучават 23 млади рефери от 21 държави. Сред тях има и трима българи - Любомир Петров, Божидара Миткова и Боян Желев.

 

 Началото на семинара бе дадено на 23 април. Курсът е разделен на два етапа – теоретична и практическа част. Първата фаза завърши с полагането на тест за правилата на игра, който бе проведен тази сутрин. Преди старта му лично да поздрави и насърчи младите съдии присъства и президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "Винаги съм казвал, че победителят в една волейболна среща трябва да се решава от състезателите, а не от странични фактори. Затова за мен съдийството е много важен елемент от играта. Съдиите са хората, които трябва да осигурят справедлива игра на терена", посочи Ганев и пожела успех на кандидатите.

 

 BA 7136

 

Ганев се срещна и разговаря със Зорица Биелич, която е президент на Европейската съдийска комисия. Сръбкинята е главен инструктор в курса, а неин помощник е Франс Лодерус от Нидерландия (също член на ERC). И двамата са част от Комисията за правилата на играта към Международната федерация по волейбол (FIVB). Те поздравиха Ганев за добрата организация на семинара и прекрасното домакинство.

 

 Днес ще бъде дадено и началото на практическата част, в която младите съдии ще ръководят официални срещи. Всички получиха наряди за Финалния турнир от Държавното първенство на България за девойки под 20 години. Двубоите се играят в столичната зала "Христо Ботев" и ще бъдат предавани пряко в YouTube канала на БФВ – ТУК.

 

 BA 7359

 

 Всички съдии, които успешно са преминали семинара в София (23 април - 1 май), ще получат правото да са кандидат-международни съдии и в срок до три години ще бъдат под мониторинг.

 

 BA 7069

Резултати от Квалификационния турнир за момчета под 16 години
25/Апр/24 19:53

ЦСКА, Левски София, Монтана, Арда (Кърджали) и Изгрев (Ябланица) се класираха за финалите на Държавното първенство за момчетата под 16 години. Петте отбора заеха първите места в групите си от Квалификационния турнир, който се проведе на 24 и 25 април. Решителният етап от първенството в тази възраст ще се проведе между 10-и и 16-и юни.

 

 По-рано до финалите достигна ВК Люлин, чиято група бе изтеглена заради участието на тима в Световните ученически игри.

 

 Според регламента на Квалификационния турнир във всеки поток има по четири тима, които играят по системата "всеки срещу всеки" в рамките на два дни. Завършилият на първо място добива право да играе във Финалния турнир, а вторият и третият в Допълнителен квалификационен турнир (18-19 май). Останалият на четвърто място приключва участието си в първенството за сезон 2023/2024.

 

 Столичният ЦСКА постигна три чисти победи в Група Д, която се проведе в Перник. "Червените" се пребориха с домакина Миньор за лидерската позиция, като в директния сблъсък се наложиха с 3:0. Перничани също успяха да запишат две победи без да загубят гейм, но поражението срещу армейския клуб им коства първата позиция. Царевец 19 от Велико Търново ще има още един шанс за класиране на финалите, след като победи Сливен с 3:1 в битка за третото място.

 

 

Група Д

 

 

 

Класиране – Група Д:

 

1. ЦСКА (София)
2. Миньор (Перник)
3. Царевец 19 (Велико Търново)
4. Сливен

 

 Столичен тим бе победител и в следващия поток. Левски София посрещна двубоите от Група Е и даде само един гейм срещу съперниците си. Това се случи срещу Пирин (Разлог), който зае второто място с две победи. Волейболистите на Омуртаг спечелиха мача срещу Локомотив с 3:1 и така заслужиха място в допълнителните квалификации.

 

Група Е

 

 

Класиране – Група Е:

 

1. Левски София
2. Пирин (Разлог)
3. Омуртаг
4. Локомотив (Червен бряг)

 

 В Смолян се играха срещите от Група Ж, а участниците направиха много оспорвани и интригуващи битки. Четири от шестте мача бяха решени с тайбрек. Монтана се отличи над всички и остана непобеден в потока, докато останалите три клуба постигнаха по една победа и класирането бе наредено според точковата система. Дея Спорт и Етрополе намериха място в следващата фаза, а домакините от Родопа приключиха участието си.

 

 Група Ж

 

 Класиране – Група Ж:

1. Монтана
2. Дея спорт (Бургас)
3. Етрополе
4. Родопа (Смолян)

 

 Докато в Смолян домакините от Родопа нямаха късмет, Арда бе категоричен на свой терен срещу отборите в Група З. Три от три за клуба от Кърджали. Още един шанс за достигане до финалите ще имат ВАСК, който записа две победи и Перун с успеха си над Виктория волей с 3:2. Пловдивският тим също бе на косъм от третата позиция, но отстъпи след тайбрек срещу варненци.

 

Група 3

 

 Класиране – Група З:

1. Арда (Кърджали)
2. ВАСК (София)
3. Перун (Варна)
4. Виктори волей (Пловдив)

 

 Домакински триумф и за Изгрев, който в Ябланица се поздрави с три успеха в Група И. Един от тях бе срещу Хебър, който успя да запише две чисти победи срещу Черно море и Раковски, но в сблъсъка за първата позиция отстъпи пред домакина с 1:3. Трето място и участие в допълнителния турнир заслужиха "моряците", които надвиха Раковски с 3:1.

 

 Група И

 

 Класиране – Група И:

1. Изгрев (Ябланица)
2. Хебър (Пазарджик)
3. Черно море (Варна)
4. Раковски (Димитровград)

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.

Обявиха програмата за ЕвроВолей 2024 за жени под 20 години в София
25/Апр/24 12:38

България ще се изправи срещу фаворитите Хърватия и Турция в последните два мача от груповата фаза на Европейското първенство за жени под 20 години. Страната ни е съдомакин на шампионата във възрастта заедно с Ирландия. София и зала "Христо Ботев" ще приемат срещите от Група I между 5 и 13 август. Финалната четворка също ще се проведе в столицата ни, а шампионът ще бъде определен на 17 август.

 

 Всички двубои на младите ни "лъвици" с изключение на последния ни мач ще са с начало 17:30 ч (или третата среща от дневната програма). Стартираме срещу Швеция, който спечели зоналната си квалификация. В програмата са предвидени два почивни дни – 8 и 11 август. В последният сблъсък се изправяме срещу силния тим на Турция, който миналата година игра финал на Световното първенство за жени под 19 години. Двубоят е от 20:00 ч.

 

 Програма на България за груповата фаза:

5 август от 17:30 ч. срещу Швеция
6 август от 17:30 ч. срещу Белгия
7 август от 17:30 ч. срещу Испания
9 август от 17:30 ч. срещу Словения
10 август от 17:30 ч. срещу Нидерландия
12 август от 17:30 ч. срещу Хърватия
13 август от 20:00 ч. срещу Турция

 

137 

 

ЕвроВолей 2024 за жени под 20 години (5-17 август) е с участието на 16 отбора, които са разделени на две групи по 8. В първата фаза те ще играят "всеки срещу всеки". Завършилите на първо и второ място в крайното класиране продължават напред. Двата отбора от двете групи играят кръстосано в елиминациите. В Група II са Сърбия, Полша, Италия, Финландия, Чехия, Украйна, Португалия и домакина Ирландия.

Страница 1 от 1673