Пресцентър

Пресцентър

Мартин Стоев: Групата е добра
Публикувана в: Събития
България ще се изправи срещу Италия, Турция, Белгия, Словакия и Финландия на европейското първенство за юноши под 18 години (5-13 септември) на Апенините.
 
Ето какво каза старши-треньорът Мартин Стоев за официалния сайт на БФВолейбол след жребия:
 
"Групата е добра, трябва да сме си взели поука от  последния ни мач с Турция на европейската квалификация в София. Момчетата са мотивирани и чакат с нетърпение началото на Евроволей 2020."
 
"В домакинската група сме. Просто попаднахме случайно там, където трябва. Или пък Италия ни пожела. Но старите хора са казали: "Внимавай какво си пожелаваш". Определям Италия и Турция като основни съперници в нашата група."
България срещу Италия, Турция, Белгия, Словакия и Финландия на Евроволей U18
Публикувана в: Събития
България ще се изправи срещу Италия, Турция, Белгия, Словакия и Финландия на европейското първенство за юноши под 18 години през септември на Апенините. Жребият беше изтеглен виртуално заради пандемията от коронавируса. Предварително бяха определени водачите на двете групи. Италия води първата, а Чехия – втората.
 
Като официално летище на турнира ще бъде използвана това в Бари. Двубоите от европейското ще са в Марсиковетере и Лече. Европейското първенство е в периода 5 – 13 септември.
 
Българската федерация получи писмо с всички медицински изисквания. 48 часа преди влизането в Италия всички от делегацията ни трябва да са дали отрицателен PCR тест за коронавирус. Другите предупредени предварително за условията страни са Русия, Турция и Беларус.
 
 
8262093F-80EF-4F1D-A4B0-F598EC2B1D7C-L0-001
 
 
Група 1
 
Италия
Турция
Белгия
България
Словакия
Финландия
 
Група 2
 
Чехия
Русия
Франция
Германия
Беларус
Полша
Христо Апостолов: Скаутменът е мозъкът в сянка във волейбола, да увеличим българите, боравещи със статистика
Публикувана в: Събития

Оперативният директор на Национална волейболна лига Христо Апостолов е един от първите волейболни статистици в България. НВЛ организира специализирано обучение за скаутмени, каквото за първи и последен път у нас е провеждано през 2011 г. За изключително важната роля на статистиците във волейбола разговаряме с Христо Апостолов.

- Национална волейболна лига обяви, че ще се организират курсове за волейболни статистици. За по-голямата част от феновете тези хора остават в сянка или дори мнозина не подозират за съществуването им. Статистиците обаче като че ли остават в сянка и в самите клубове. Така ли е наистина?

- Да, в ход е вече записването за тези курсове и, за радост, има интерес от клубовете в страната. Надяваме се, че интересът няма да остане само до ниво питания, а ще има и реални желаещи. Няма какво да се лъжем - в модерния волейбол, от 15-16 години, ролята на скаутмена е изключително важна. За обикновените зрителите статистиците са едни хора с лаптопи, които седят зад сервис линията и... цъкат нещо. В същото време на треньорската скемейка има помощник треньор, който постоянно гледа нещо в монитора на лаптопа. А той гледа информацията, която му подава в реално време скаутменът. Да, Негово превъзходителство зрителят не се вълнува от работата на скаутмена, защото той е дошъл да наблюдава волейболната игра и да се радва на хубавите моменти. Но това не трябва да бъде така за волейболните хора, които са в основата да предлагат волейболно зрелище на феновете. За съжаление е факт, че ролята на скаутмена не се отчита от мнозина от ръководещите волейболните клубове, от което губят всички, и най-вече самите клубове. Ще се опитам образно да сравня работата на статистиците със судокото. Имате матрица от 36 квадрата и в тях имате имате само 7 цифри. Трябва да намерите начина, по-който да запълните с най-малко грешки останалите квадрати.

- Каква е ролята на скаутмена?

- Най-общо казано скаутменът е ушите и очите на един треньор. Той е "мозъкът", който седи в сянка. Както във войните разузнавачите са били най-важните хора, така е и във волейбола със статистиците. Доброто разузнаване ти дава добър шанс за победа. Скаутменът въвежда всеки елемент от волейболната игра от изпълнение на начален удар до завършване на даденото разиграване. Той "пише" и впоследствие "рисува" разиграванията, като вади информацията, въз основа на която се прави тактиката за предстоящия двубой. Най-елементарните примери са - слабост на посрещачите от съперника при определен вид сервис, дистрибуция на разпределителя при определените ротации, комбинациите, които се използват, посоките на атака на нападащите и т.н. Статистиката не е кой колко точки е направил, колко блокади е осъществил или директни точки реализирал. Добрите статистици в екип с треньорския щаб сядат и анализират няколко мача от базата данни за съперника. Спират се на силните и слабите страни, вземат решения каква защита да използват в определените ротации или къде да засилят блокадата. Или пък да направят капан. Какво имам предвид. Разпределител на отбор Хикс в ротация 5 например, при отлично посрещане в зона 1, в 80% от случаите играе остра топка в центъра. В този случай пък централният блокировач забива основно към зона 5. И на тренировките преди мача това разиграване е оттренирано. Изпълнява се лек сервис в зона 1, а играчите на първа линия са по-близо до централния си блокировач в очакване да се вдигне именно "остра" и някой от крайните помага на центъра за двойна блокада или дори тройна, като държи посоката на атака към зона 5.

Друго, най-елементарно е - от базата данни си забелязал, че посрещачът на съперника има слабост, когато посреща идваща отдясно топка от сервис, и в повечето случаи следва така нареченото разсеяно посрещане, което дава възможност и време на играещите на първа линия да организират двойна или тройна блокада. И като успееш да "пробиеш" посрещача, ти на практика объркваш и тактиката на съперника си. Друг съвсем елементарен пример е посока на изпълнение на сервис от съперника. И тези примери са едва 0,5% от възможностите, които могат да се анализират.

Ще дам два елементарни примера от първия престой на Силвано Пранди в националния отбор. На база информацията от статистиците Пранди бе разработил 3 варианта на защита и при определени ротации подаваше сигнал към играчите коя да бъде. Също в определени ротации Пранди подаваше сигнал играчите на първа линия къде да се насочват предварително за блокада. И всичко това е плод на много труд, за да бъде предадено после на играчите и отиграно преди това на тренировки. За ролята на статистика ще цитирам легендарния Хулио Веласко. Той на практика е човекът, издигнал и развил статистиката до сегашното ниво. Но ето какво казва Хулио Веласко, когато тя за първи път влезе в употреба: "Статистиката ми помага с точка и половина всеки гейм, затова при 25:23 победата е за моя отбор".

thumbnail Statistics

 

- Как се справят родните скаутмени ?

- Смея да твърдя, че имаме скаутмени на много добро ниво. Не бих искал да цитирам имена, защото няма да е коректно. Но в някои клубове скаутмените са хората, които след като са се уточнили с треньорите, самите те "разкриват" съперника и посочват тактиката за предстоящия двубой. Дори на някои места и треньорите седят наравно с играчите и слушат и гледат, там където имат пълно доверие на скаутите. Допълват и насочват, но водещата роля е на скаутмена.

- Това обаче като че ли има реализация само в отборите, където имаш добри изпълнители?

- Да, тогава процентът на успеваемост е много по-голям. Но тук идва именно първият проблем. Играчите нямат тактическа подготовка и влизат в мъжете без такава. Едва тогава започват да изграждат навика да "шпионират" съперника и губят 2-3 години, докато придобият този опит, което влияе на КПД-то им в играта. И то говорим за клубове, където представителните отбори имат скаутмени и боравят със статистика. Представете си какво е в клубовете, където мъжете и жените влизат в първия състав и продължават, както е било при старшата или по-ниските възрастови групи. От личен опит ще посоча два случая на български играчи, подписали в чужбина, които бяха изпаднали в ужас, получавайки флашка от статистика на новия си отбор и вътре едни графики, едни числа, стрелки, чудеса... И нашите момчета нямат идея как "да четат". Следва звънене от чужбина с молба "да им прочета" тактиката. А след 3 дни е мачът и състезателят е вече психически затормозен, че не е наясно с тактиката на отбора си и какво трябва да прави на игрището. И веднага КПД-то му пада, нормално е.

- Как може да се промени това тогава?

- Бавно и методично, но с желание и упоритост. Затова от Национална волейболна лига стартираме този процес, чиито плодове ще започнат да се берат от клубовете след дори 2 години. Целта на ръководството на НВЛ е не просто да дойде един шампионат, да свърши и да преминем към следващия, а да има концепция за развитие, както на вътрешните първенства, а също така и на самите клубове, ръка за ръка с развитието на треньори и състезатели. Затова първата стъпка е към разширяване на хората, боравещи със статистиката. Следващата стъпка е да се имплантират в клубовете си и по-специално във взаимната работа с треньорите, които не е срамно да поискат от скаутмена разяснение по статистическия продукт, за да могат да планират подготовката си и с тактически разяснения. И третият етап е вече скаутът и треньорите да започнат постепенно да учат подрастващите на тактика, за да им изградят навика, с който да бъдат готови за мъжките или женските представителни отбори. Тогава и класата на играчите ще бъде по-голяма, защото освен физически, състезателят ще е подготвен и тактически и няма да "губи време" да се учи. Не веднъж и два пъти сме чували въпроси от типа: "Защо сърбите вадят постоянно играчи на световно ниво?". Отговорът е елементарен - защото наред с физическите данни са им развили и тактическите умения. Дори и на най-обещаващия математик, ако не знае таблицата за умножение, ще му е нужно време, за да я научи и стане по-добър. Така е и с играчите, така е и с треньорите.

- Как може да бъде определено скаутменството - хоби или професия?

- За мен лично, когато работех като скаутмен, си беше професионално хоби. Така че започва като хоби, а след като навлезеш в материята - от само себе си идва желанието да ставаш по-добър, да намираш слабите места на съперника и постепенно се превръща в професия. Казано с други думи, какво по-хубаво от това да получаваш пари за хобито си?! Освен това на днешно време възможно ли е срещу 500-600 лв да получиш професия?! Не. Ето, сега това е шанс. Но без труд, желание и упоритост, няма как да стане, разбира се. От няколко години имаме няколко български статистици, които работят в чужбина като скаути и получават много добро заплащане. Да не говорим, че в чужбина не е възможно да пробие наш треньор, без да е подготвен в работата със статистика.

- А кой е най-яркия пример на човек боравещ със статистика и успял в треньорството?

- Безспорно името на Камило Плачи говори на всички не само в България, но и в света. Отличен анализатор, особено на информацията, която получаваше от статистиците по време на самата игра. Не само подготовката преди мачовете с обработката на информацията, но и по време на самите мачове. Може би помните, че по време на Олимпийските игри, на почивките именно Плачи бе човекът, който даваше по-голямата част от наставленията, за да може в тези 30-ина секунди и минутки да предаде информацията на играчите. Тук говорим за екипност, при която старши треньорът се доверява на помощника си за конкретиката, защото той няма възможност да я следи в реално време. Иначе могат да се дадат 10-ина примера на започнали като статистици, които сега са старши треньори на отбори във водещите страни. Един от статистиците в Турция дори пое младежкия национален отбор. Самият факт, че ЦЕВ позволи на скамейките да има още един помощник треньор е именно с цел тази статистика да влиза в употреба веднага - на всяко разиграване. Затова все по-често помощник треньори стават статистици, а следващата стъпка е старши треньори, ако имат и нюх за такива, разбира се.

- За предстоящите курсове за статистици в България има ли готовност НВЛ да поеме всички желаещи?

- Да, от НВЛ имаме пълна готовност. В София курсовете ще се провеждат в зала "Христо Ботев" или в офиса на Българската федерация по волейбол. Имаме готовност да проведем такъв курс и в Пловдив, ако се окаже, че от този регион има желаещи - и да не пътуват до София. Освен това НВЛ ще осигури за своя сметка за времето на курсовете статистическата програма. Наред с администрирането за вътрешните първенства трябва да мислим и за развитието на волейбола като ниво на треньори и състезатели, което ще повиши респективно качеството на игра. Тогава и продуктът става по-атрактивен и привлекателен и за зрители, и за партньори.

Курсът за волейболни статистици, организиран от Национална волейболна лига, ще започне в началото на месец септември - с продължителност 10 посещения (два пъти седмично). За първи и последен път такъв курс е провеждан през 2011 година. Таксата за курсът е 500 лева за представители на клубове и 600 лева за всички останали. Желаещите трябва да имат волейболни познания, обичайните компютърни умения и лаптоп. Национална волейболна лига ще осигури за времето на курса програмата Data Volley, с която се работи. След приключване на курса, завършилите го ще бъдат предложени на клубове у нас за стартиране на работа. НВЛ има готовност с цел улеснение на желаещите да проведе курсовете в три града - София, Пловдив и Монтана, в зависимост от района на записалите се. Краен срок за записване - 25 август 2020 г.

За повече информация и записвания за курса за волейболни статистици:

0899 43 93 33 - Христо Апостолов

Силвано Пранди: Изпълнихме две основни цели това лято
Публикувана в: Събития

Мъжкият национален отбор на България, който е воден от Силвано Пранди и Николай Желязков, завърши лагера в София. За близо два месеца треньорското ръководство успя да види много млади състезатели в действие и да се запознае от близо с техните качества.

Селекционерът Силвано Пранди заяви, че е много доволен от свършената работа, а ето още какво каза за изминалия период пред официалния сайт на БФВолейбол.

Доволен ли сте от лагера в София?

Да, много съм доволен. Условията бяха отлични и имахме ползотворна работа.

Как премина подготовката?

Имаше две основни цели, които вярвам, че успях да изпълня в голяма степен. Първата беше да се запозна с максимален брой млади състезатели, които до този момент лично не познавах и не бях виждал. Втората важна цел бе да дам на отбора една основна система за игра. Всичките състезатели, които преминаха лагера, а те бяха приблизително тридесет, усвоиха системата, която съм въвел в националния отбор. Анализите, които направихме с треньорския щаб след първия мач с Молдова, ни показаха, че волейболистите в голяма степен са разбрали какво искам..

Смятате ли, че успяхте да обхванете всички перспективни млади състезатели през това време?

Да, вярвам, че в почти пълна степен видях всички състезатели, които аз имах като идея, включително и тези, които ми бяха препоръчани от моите колеги в треньорския щаб като интересни играчи и потенциални участници в националния отбор. Успях да видя всички перспективни момчета на възраст между 20 и 24 години. Особено ме радва факта, че се запознах и видях в тренировъчен процес и най-добрите млади волейболисти под 20 години, които са събрани от Найден Найденов. Най-изявените от тях ги включъх в подготовката на мъжкия отбор. Също така бе полезно за мен, че проведох доста разговори с двама от треньорите на подрастващите в България – Найден Найденов и Виктор Карагьозов. Имахме срещи и обсъдихме различни аспекти от работата.

2

Паралелно с това водихте и треньорски семинар…

Да! И съм много радостен, че имаше голям интерес. Заедно с Българска федерация по волейбол организирахме семинар в интернет пространството, който смятам, че беше доста полезен. В него участваха много български треньори и успяхме да представим в най-общ план системите за игра на националния отбор, както и важни особености от съвременния волейбол. Надявам се тези неща да са били полезни.

По време на подготовката направи ли ви впечатление някои от младите играчи? Може ли да се каже, че има откритие?

Трудно ми да се спра само на едно-две имена. По-скоро искам да посоча, че имах възможността да работя с редица интересни състезатели, които играят в добри клубове в българското първенство, вече имат ниво и виждам в тях перспектива. Георги Петров, Гордан Люцканов, Аспарух Аспарухов, Владимир Станков и Светослав Станков, Илия Петков, Стефан Чавдаров, Николай Къртев, Мартин Кръстев, Кристиян Петров и Светослав Иванов вече бяха част от национални отбор, макар и в разширен състав или във втория отбор. Те са добри играчи и се представиха отлично в подготовката. Но ако трябва да отлича някой наистина, това ще е Димитър Димитров от ЦСКА. На поста диагонал може да се развие много. Има всички предпоставки, ако работи добре и правилно.

4

 

След отказването на Теодор Салпаров какво ще кажете за поста либеро?

Както съм казал и преди. Ролята, която изпълняваше Теди Салпаров, ще трябва да бъде запълнена от други състезатели. За момента, понеже съм работил най-много с Петър Каракашев, смятам, че той би могъл да поеме тази функция в близкото бъдеще. Също така и Кристиян Петров. Със сигурност ще следя и други играчи на този пост. Никой не трябва да бъде считан за сигурен титуляр, защото в крайна сметка е важно да играят тези, които са в най-добра форма и подготвени.

Цветан Соколов пое капитанска лента. Как го видяхте през тези дни с новата отговорност?

Не смятам, че капитанът на отбора трябва да има някаква голяма отговорност, която да промени живота му. Основната функция на капитана е, както и на всички останали състезатели, е да играе добре. Лентата не означава, че трябва да представя България в Европейския съюз или нещо подобно. Той трябва да играе силно - Цецо Соколов го прави. През този месец на подготовка показа, че може да бъде на много високо ниво в тренировъчния процес и да бъде пример за останалите.

По-голямата част от основните състезатели поради клубни ангажименти не успяха да вземат участие в контролите. Разочарован ли сте, че не успяхте да ги видите в игра?

Това, че някои състезатели не играха срещу Молдова не е никакъв проблем. Двата мача бяха да кажем един бонус за нас с оглед на пандемията от коронавирус и сложната ситуация в момента. Възможността като цяло да се организират контролни срещи е добре дошла. По никакъв начин не влияят за нашето непосредствено бъдеще - просто са част от подготовката.

6

 

Рядко се отдава възможност за двумесечна подготовка. Успяхте ли да работите върху някои по-специфични елементи в играта?

Като цяло ние всъщност имахме пет седмици за тренировки в залата. Преди това правихме физическа подготовка в продължение на 14 дни. Така че не сме имали два месеца да тренираме само волейбол. По принцип смятам, че индивидуалната техника на състезателите трябва да се подобрява в техните клубове. Там е мястото, където да се работи. На лагера на националния отбор не може да се постигнат генерални промени и подобрения. Въпреки това ние акцентирахме и върху това нещо с видео-анализи, които правим с колегите от треньорския щаб, също и с видео-материали за всеки състезател. Посочваме пропуските, нещата, които трябва да се подобрят и които не се правят правилно. И в този аспект успяхме да свършим доста работа.

Какво е разузнаването за другите два съперника от европейската квалификация – Израел и Австрия? Имате ли информация дали водят подготовка?

За момента все още не сме започнали да се подготвяме за европейската квалификация. Имахме други цели за този лагер. Разбира се, имаме информация за отделни състезатели от двата отбора, но нашата същинска работа за подготовката към тази квалификация ще започне в края на декември. Тогава ще се съберем отново за кратък лагер преди участието ни в Израел. Надяваме се, че до тогава ще успеем да придобием нужната информация.

Като казахте, че същинската подготовка ще започне през декември. Някои играчи като братя Пенчеви, Теодор Тодоров, Валентин Братоев и други останаха извън този лагер. Имат ли място отново в разширения състав?

На теория никой не е изключен от националния отбор. Всеки има своите шансове да попадне. Няма хора, за които да съм казвал, че те вече нямат място в състава. Това, което ми се струва обаче по-реално, е да повикам състав от тези, с които работих това лято. Също така да прибавим Георги Сеганов, който не беше през цялото време нас. По съвсем друга причина не успя да участва целия лагер. Той е играч, който със сигурност ще присъства в състава. И едно друго име, което мога да посоча е Владислав Иванов. Състезател, когото познавам много добре и заради това не съм го извикал на лагера през лятото. Специално за споменатите четирима играчи ми се струва по-малко вероятно да бъдат в отбора за квалификацията. Но от друга страна всичко е възможно. В този ред на мисли бих прибавил още две имена, които очаквах да се включат, но по една или друга причина не успяха. Тях също ще ги наблюдавам, защото смятам, че те имат бъдеще. Особено Радослав Парапунов, който бе в САЩ и поради ограниченията за пътуване не успя да дойде. Другият е Жани Желязков, който имаше лек проблем с контузия.

С оглед на цялостното подмладяване в отбора оптимист ли сте за европейската квалификация?

Аз съм оптимист. Това не означава, че на базата на моя оптимизъм ще спечелим всичко възможно и всички предстоящи мачове. Това преди всичко е свързано с много работа, с представяне в тази срещи. Ясно е, че в квалификацията ние ще бъдем фаворит на теория. Но ние трябва да го заслужим и на игрището! Бъдещето ще покажe.

България завърши лятната си подготовка с победа
Публикувана в: Събития

Мъжкият национален отбор на България завърши лятната си подготовка с победа. „Лъвовете“, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, надиграха Молдова с 3:1 (25:22,17:25, 27:25, 25:21) в столичната зала „Арена Армеец“.

Така българските волейболисти отбелязаха втора категорична победа над молдовците, след като в първия мач се наложиха над съперника с 3:0 гейма, а в последвалите два допълнителни гейма резултатът бе оформен на 4:1 в наша полза.

Стартов състав на България: Георги Братоев, Тодор Скримов, Гордан Люцканов, Илия Петков, Красимир Георгиев, либеро Кристиян Петков.

117401778 1010695362721230 7524400463294166774 o

 

За втората среща селекционерът Пранди повика други трима състезатели от младежите под 20 години, като в състава бяха Денис Карягин, Дамян Колев и Мирослав Димитров.

Отново, както в първия мач, италианският треньор даде възможност за изява на по-широк кръг състезатели.

С най-голям актив за победата бяха Гордан Люцканов и Димитър Димитров с по 15 точки. Тодор Скримов добави 13 точки.

 

117640827 1010694519387981 5388407857049283122 o

С тази контрола приключи лагерът на националите, като той отново ще бъде събран в края на годината за предстоящата през януари европейска квалификация в Израел.

Статистика от мача вижте тук:

Stat BUL Moldova 2020 1

 

България победи Молдова с категоричното 3:0
Публикувана в: Събития

Мъжкият национален отбор на България постигна категорична победа в първата си контрола от подготовката си през настоящото лято, която бе затворена за публика. „Лъвовете“, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, се наложиха над Молдова с 3:0 (25:16, 25:15, 25:23). Последваха два допълнителни гейма, в които съперникът спечели единия с 25:21, след което родният тим отново показа възможностите си и спечели с 25:17, като оформи крайното 4:1 в полза на България.

За мача отсъстваха редица основни играчи, които се присъединиха към подготовката на своите клубни отбори.

Стартов състав: Георги Братоев, Тодор Скримов, Гордан Люцканов, Велизар Чернокожев, Илия Петков, Стефан Чавдаров и либеро Кристиян Петров.

thumbnail AL5I1232

Силвано Пранди бе повикал и младежки национали, като след успеха в първите три гейма селекционерът разшири състава и даде възможност в следващите два гейма на много състезатели за изява. Много добро представяне направи младият диагонал на ЦСКА Димитър Димитров.

С най-голям актив в мача бе Тодор Скримов, който завърши с 15 точки. Велизар Чернокожев и Димитър Димитров добавиха по 12 точки за успеха.

thumbnail AL5I1045

На 12 август е втората контрола между двата тима, с която приключва лагерът на националите.

Статистика от мача можете да видите тук.

stat 2020

Снимка: ВК Локомотив
Публикувана в: Събития

Надявам се да се превърнем в пример, да дадем сили и на други да възобновят женското си направление, заяви изпълнителният директор на клуба

Въпреки пандемията от коронавирус и неблагоприятните икономически условия женският волейбол у нас продължава да се развива. През това лято има поредица от добри новини. Една от тях е сформирането на женски отбор на ВК Локомотив 1929 (София), който подаде заявка за участие в първенството през новия сезон 2020/2021. Столичният клуб се завръща на волейболната сцена на професионално ниво след години отсъствие, след като за последно участва в НВЛ-жени през сезон 2012/2013 под името Локомотив-Връбница.

За новия женски тим разговаряме с изпълнителния директор на ВК Локомотив Бригита Славова, която разказва в специално интервю за официалния сайт на БФВолейбол за бъдещите планове и целите за новия сезон в НВЛ-жени.

Защо решихте да сформирате женски тим във ВК Локомотив 1929 и как стигнахте до тази идея?

Смятаме, че е крайно време за това. Дълго време работим с девойки, които трябва да продължат развитието си и да участват в женски отбор. Също така искаме да върнем традицията, съществувала дълги години преди това. И не на последно място - отново да възвърнем позиции в женския ни волейбол. До това решение стигнахме общо, всички в клуба. Аз съм изпълнителен директор, но и в разговори с треньори и ръководството на ОСК Локомотив, в лицето на г-н Даме Стойков, всички бяхме на едно мнение – хубаво е да имаме представителен отбор.

През миналата година ваши представителки играха в аматьорското първенство на Волей Мания. Предпоставка ли бе това за сегашното ви участие в НВЛ-жени?

Да, това бе началото за преминаване към професионалното женско ниво. Участието ни през изминалия сезон бе като пилотно издание, за да проверим възможностите си и да видим дали можем да съберем достоен отбор за женското първенство. Смятаме, че натрупахме добър опит и можем да се справим успешно.

IMG-3ff81e2d94e44c431ef02bbd9f9cbf0b-V

Бригита Славова (в дясно) заедно с Христина Калчева, треньор в Локомотив ( в ляво), по време на гостуването на бившият сръбски национал Владимир Гърбич, който направи демонстративна тренировка с децата от школата

 

Кой ще бъде старши-треньор?

В момента се водят преговори и до една седмица смятам, че ще имаме повече яснота по този въпрос. Желанието ни е да привлечем популярен и опитен специалист. Все пак всичко е на ниво преговори и очакваме неговото решение.

Ще успеете ли да осигурите бюджет за участието в женското първенство?

Със сигурност мога да потвърдя, че ще обезпечим цялото участие в НВЛ-жени от началото до края. Сега се водят преговори с други рекламодатели с цел осигуряване на финансови средства, които да спомогнат и за заплати на състезателите. Имаме девойки, израснали в школата ни, но също така се завръщат и опитни волейболистки, наши кадри, някои от които са играли в чужбина. И сега отново ще играят при нас.

Може ли да назовем конкретни имена?

Все още водим преговори и работим по селекцията. Но например мога да спомена Елина Сандолова, която игра през последния сезон в Берое (Стара Загора), а преди това в Казанлък. При нас се завръща и Нора Семова, която се състезаваше в италианското първенство. Също така има още две опитни състезателки, с които още преговаряме.

Кога планирате да започнете подготовка?

Ако всичко е наред, намеренията ни са от следващия понеделник, 17 август, да стартираме тренировъчен процес. Тъй като първенството се очертава да започне през октомври, няма време и трябва да се започнем.

Къде ще играете домакинските си срещи?

В нашата зала "Локомотив", която отговаря на изискванията. Направихме ремонт преди две години. Тогава бе направена основна реконструкция на залата. Подът е сменен, покривът е поправен, така че разполагаме с напълно реновирана зала с всички качества да се играе професионален волейбол.

108745528 2658739351081941 231682590689083577 n

 

Вие ще се ангажирате ли да помагате на новия старши-треньор?

Да, ако има нужда от мен, ще се включвам естествено. Но ще продължа основно да работя с децата от школата на клуба.

Къде ще премине подготовката?

В тази ситуация на пандемия още не е сигурно, че ще ходим някъде на лагер. По-вероятно е подготовката да бъде в София. Ние имаме страхотна база, която благодарение на г-н Даме Стойков беше реновирана. Имаме стадион, помощни игрища, волейболно игрище на открито. Това са достатъчно варианти за чудесна подготовка. Не е необходимо да се търсят други терени.

Какви ще бъдат целите пред женския тим на Локомотив?

Няма да поставяме някакви невероятни цели. Въпросът е да влезем поне в шестицата на първенството, ще видим нататък. Основна цел пред нас за в бъдеще ще е развитието на женското ни направление. Да вкараме девойки от школата в представителния отбор и да има къде да вървят нагоре и да играят. Защото, особено в София, се намалиха страшно много женските отбори. В момента са два - ЦСКА и Славия, с нас ще станат три. А преди това бяха много повече. Надявам се да станем пример и да дадем сили на други клубове да възобновят женското направление, тъй като през годините то изпадна значително.

Имате поглед върху девойки и представителните отбори в България. Какво смятате за новия сезон в НВЛ-жени?

Може би тази година ще бъде далеч по-равностойна от предишните. Знаем, че и други клубове извън София правят женски отбори. Ще бъде доста интересно първенство и ще има оспорвани мачове

Пранди огледа зала "Левски София"
Публикувана в: Събития
Старши треньорът на мъжкия национален отбор по волейбол Силвано Пранди разгледа строящата се с бързи темпове зала "Левски София". Дейностите по съоръжението са в напреднала фаза и очакванията са мъжкият ни тим да изиграе първия си мач в нея през ноември.
 
Пранди бе в компанията на съпредседателя на клуба Давид Давидов, който заедно с Атанас Гаров управлява проекта Garitage Park. Италианецът бе с отбора на тренировката в новия спортен център Sports Center Garitage и поиска да види какво представлява уникалното за страната съоръжение. Пранди разкри, че няма търпение да види залата в завършен вид при следващото си идване в България - в края на декември, когато ще бъде лагерът за европейската квалификация в Израел.
Силвано Пранди ще използва младежки национали за контролите с Молдова
Публикувана в: Събития

Либерото Петър Каракашев и централният блокировач Николай Къртев бяха освободени от тренировките на мъжкия националния отбор в петък, за да могат от понеделник да се присъединят към подготвителния лагер на Хебър (Пазарджик) в Тетевен. В предстоящите контроли с Молдова на 11 и 12 август, които ще бъдат в столичната зала „Арена Армеец“,

Силвано Пранди ще разчита на поста либеро на Кристиян Петров от Нефтохимик, а за негов дубльор ще използва някой от младежите - Дамян Колев и Симеон Добрев.

Селекционерът на „лъвовете“ ще използва петима от младежките национали за приятелските срещи. Ще играят също централният блокировач Дамян Огнянов, както и посрещачите Денис Карягин и Самуил Вълчинов.

Контролите са със статус на съвместни тренировки и ще бъдат при закрити врати.

Президентът на БФВолейбол Любо Ганев и организаторите заедно с призьорите в международната надпревара
Публикувана в: Събития

Българската двойка Бранимир Грозданов/Константин Митев се представиха отлично на турнира по плажен волейбол Sofa Beach Open Pro. Двамата стигнаха до малкия финал на състезанието на луксозния комплекс в Панчарево, но не и до медалите.

В мача за третото място чешката двойка Думек/Берчик надигра нашите драматично с 2:1. Българите играха много атрактивно, но не им достигна опит, за да се поздравят и с медал.

Beach 4

Изключително зрелищен беше финалът, в който участваха само швейцарци. Куентин Метрал и Ивес Хаузенер сразиха сънародниците си Марко Кратигер и Флориан Бреер с 2:1. И трите гейма вървяха напълно равностойно, а топката едва падаше на пясъка.

 

Beach 2

 

От ВИП местата аплодираше Любо Ганев, президентът на БФ Волейбол. Най-добрият ни състезател за всички времена има амбиция плажният волейбол да се развие на европейско ниво. Досега този спорт реално е бил само аматьорски. Ганев награди призовата тройка заедно с Николай Гюров, кмета на Панчарево. И двамата оцениха високо организаторите в лицето на Яриф Лернер и Онур Кара.

 

Beach 1

Наградният фонд на турнира, който е под егидата на световната централа FIVB, бе 20 500 евро. Шампионите получиха 10 000, а вторите 6000 евро. Българската двойка Грозданов/Митев заслужи 1500 евро.

На турнира участваха 16 отбора от България, Турция, Швейцария, Австрия и Чехия.

Страница 1 от 602