Пресцентър

Пресцентър

Лигата на нациите - в "балон"
Публикувана в: Събития

Световната волейболна федерация FIVB постави в "балон" следващото издание на Лигата на нациите през 2021 година. Причината е пандемията от коронавирус в целия свят.

Концепцията с "балона" свежда до минимум възможността делегациите на отборите да се заразят. Всички 16 участници ще бъдат поставени при максимално стриктни медицински мерки само в една държава. Ще бъдат тествани постоянно за Ковид-19. Мъжките и женските отбори ще изиграят равен брой мачове.

776220210106211450

Решението беше взето на видео конферентна връзка и одобрено от съвета на Лигата на нациите. Домакините на "балоните" ще бъдат определени през февруари. FIVB иска да ограничи до минимум пътуванията между държави и да осигури възможно най-добрите условия да всички участници.

Ивайло Константинов, вицепрезидент и член на УС на БФВолейбол: Съвсем скоро финансовото състояние на федерацията ще е розово
Публикувана в: Събития

Ивайло Константинов е вицепрезидент, член на управителния съвет и председател на финансовата комисия в Българската федерация по волейбол. Бизнесменът говори за актуалните събития в централата пред официалния сайт.

 

- Отчетът на Българска федерация по волейбол беше публикуван. Доволен ли сте от постигнатото, г-н Константинов?

- В тази сложна за света ситуация не може да се каже, че сме напълно доволни. Най-важното е, че направихме максимума. За съжаление пандемията ни спря за доста неща, които съм сигурен, че щяхме да сме направили.

 

- Президентът Любо Ганев каза, че до лятото федерацията няма да има нито един лев задължение. Ще се случи ли?

- Наблюдавайки финансовите отчети и моментната снимка при влизането в длъжност на г-н Любо Ганев като президент и на нас като членове на управителния съвет, мога само да адмирирам дисциплината на екипа. Пожелавам да продължаваме в същия дух. Винаги съм изповядвал философията, че не ниските разходи, а високите приходи обезпечават правилния процес. В тази посока благодаря на всички членове на управителния съвет, които подкрепят тази линия. И помагат за намирането на партньори. Ако продължаваме по този път, съвсем скоро финансовото състояние на федерацията ще е наистина розово.

 

- Колко партньори намерихте?

- С това се занимават основно комисията по маркетинг и Любо Ганев. Важното е, че намерените партньори обезпечават на 100 процента финансовия план за 2021 година.

 

- По какъв начин успяхте да заздравите финансовото състояние на федерацията?

- С премерване на целесъобразността на всеки разход. С налагане на изключителна финансова дисциплина. Плащат се пари за всяка потребност. Не съм запознат в детайли, за да говоря за конкретните разходи и пера, но са икономисани много разходи, което води до позитив и в спортно-техническа гледна точка. За мен думата "разход" в спортна федерация не е определяща. По-важното е да изпълним дълга си и да създадем такива условия, че волейболът, който има сериозни традиции в България, да стане не само привлекателен за децата. А да ги мотивира да растат в развитието си. Надявам се да има сериозна конкуренция за място в националните отбори и това да доведе до качествени резултати.

 

- Какво не успяхте да постигнете?

- В интерес на истината много са нещата. Главната цел, която си поставихме, е да има ново лице на българския волейбол. Именно с тази мисия се съгласих да участвам в управителния съвет. Искам да върнем волейболът там, където му е мястото. Да си спомним за годините, когато се цупехме на четвърто място в Европа и света.

 

- Предстоят две големи домакинства на България - на европейското за жени и на световното за младежи. Ще се справим ли?

- Няма никакви причини да не се справим. Работи се много сериозно по тази тема. Има нужният капацитет. Всичко финансово е обезпечено. Няма място за оправдания. Разбира се, в трябва да следим епидемиологичната обстановка в света. Тя вече не зависи от нас. Сигурен съм, че при организацията ще сме перфектни.

 

- Какво мислите за работата ви с Любо Ганев като президент?

- Много лесно се работи с него. Аз харесвам такъв тип взаимоотношения. Може и посред нощ по телефона да се вземат решения. Така трябва да с случват нещата. Заради вируса принудително направихме 5-6 онлайн заседания, които със сигурност не са продуктивни, колкото тези на живо. Но произведоха нужния ефект, за да се вземат навременни решения. Има какво още да искаме като повишаване на квалификацията на съдиите и оптимизиране на първенството. Особено вътрешното. Там сме длъжници на зрители и отбори. Но вървим в правилната насока и дано тенденцията се запази. Искам скоро да гледаме мачове, за които има дефицит на билети.

Любо Ганев: Родил съм се без да искам, ще умра без да искам, но ще живея, както си искам
Публикувана в: Събития
Президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев даде ексклузивно интервю пред Букмейкър Рейтинги. Ето какво каза легендарният исполин, който пое управлението на федерацията и е зареден с идеи и стратегии за развитието на един от най-популярните спортове у нас.

Ето какво каза Любо Ганев по доста теми не само за националния отбор, но и за бъдещите си намерения.

- Господин Ганев, притеснявахте ли се, че европейската квалификация можеше да не протече по този начин – ясно е, че България беше най-силният отбор и изявен фаворит в групата?

- Никога не съм се притеснявал, защото съм с този отбор от 2012 година. Много добре знам какви са възможностите на нашите волейболисти. За мен беше ясно, че нашият отбор превъзхожда съперниците. Нашата задача като федерация е да им създадем най-добрите условия. Единственото, което казах, че искам от момчетата, е да идват в националния отбор с желание. А не да го правиш по задължение. Когато обаче видях тази мотивация в отбора сега, знаех, че няма как да не успеем. Винаги съм казвал, че националният отбор е само за най-мотивираните и най-подготвените.

- Споменавате думите желание, мотивация. Това е националният отбор на България и въпреки че времената се промениха, не е ли признание да се състезаваш за родината си?

- Промени се манталитета на хората, дори начина на общуване. Сега са на лагер, в една стая са и не общуват помежду си, а си пишат по телефоните. Навремето на подготовка на Белмекен имахме един телевизор в цялата база – щеш, не щеш отиваш и гледаш телевизия заедно с всички останали спортисти. Всичко това се усеща в колективните спортове. Всеки зависи от играта на съотборника. Аз това им казвам – момчета, вие играете за вашите съотборници, за феновете и чак тогава за федерация или нещо друго. Колкото по-силен е колективът, толкова резултатите ще бъдат по-добри.

- Парите ли промениха ситуацията?

- Когато говорим на тази тема трябва да сме откровени – вероятно нито един национален отбор в света не може да мотивира финансово националните си състезатели. Дори и най-богатите федерации – италианска, руска, бразилска – те няма как да дадат такива пари, каквито дават клубовете. Един състезател от ранга на Матей Казийски например получава 1 милион евро. Колко да му дадеш в националния отбор?! Така че националният отбор е за онези, които са мотивирани и наистина имат желание да играят.

- Кой е лидер в настоящия отбор на България, когато говорим за пари и мотивация?

- В момента като лидер се изявява Цветан Соколов. Както самият той казва обаче, важното е отборът да бъде лидер. Жоро Братоев също беше такъв характер, беше непукист и можеше да реши дадени ситуации. Да си лидер днес особено със социалните медии не е толкова лесно. Напрежението и тежестта не е за всеки. Има хора, които не издържат на критики или въобще на подобно внимание и напрежение.

lubo-ganev-1536x1010

- Споменавайки Жоро Братоев, през годините доста често те бяха център на вниманието поради различни причини. Можеше ли да националният отбор да се възползва повече от качествата им?

- И Жоро, и Вальо, са много добри момчета, постоянно контактуваме с тях. Уважавам ги много и като състезатели, и като хора. Да, по-особени са като хаактер, но може би се понатрупаха някои фактори. Мисля, че достатъчно помагаха, когато бяха викани в националния отбор.

- Имаше ли треньори, които се съобразяваха с характерите на дадени състезатели?

- И Камило Плачи, и Пламен Константинов, и сега Пранди – никой не се влияе от характерите им. Той иска тези, които са в най-добра форма и нищо повече. Това важи в особена степен за Силвано Пранди. Неговата философия е такава, че ти ако не си на сто процента, той ще ти каже, че по-добре да пусне друг играч, който влиза в тактиката му за даден мач или турнир.

 - Пранди е треньор с ясен срок на договора. Какво ще стане след това?

- Ние вече сме се разбрали. Затова беше избран тандем Пранди – Николай Желязков. Идеята е Силвано да е треньор до 2022 година, когато му изтича договора, а след това Ники да го наследи. Но по абсолютно цялата и съща методика, по която в момента се работи. Догодина има световно първенство в Русия, където ще направим тест точно на този отбор. Там да натрупа самочувствие и дай боже и добро класиране. И да настъпи 2023 година, когато вече се взимат под внимание резултатите, за да се класираме за Олимпиадата през 2024 година.

 440220210107223232

- Тече неизменното подмладяване и смяна на поколенията. Става ли все по-трудно първо да привлечете деца да тренират, а след това да ги задържите след младежка възраст?

- Ето това е нашата задача. Ние имаме много деца, които тренират при подрастващите. И в момента, в който станат на класическата тинейджърска възраст – 15-16 годишни, особено при момичетата започват да се питат – барманка ли ще ставам, гадже ли ще имам да ме води на екскурзии. Момчетата се питат – ще уча ли, бизнесмен ли ще ставам, далавери ли ще правя. А за да ги задържиш, трябва треньорите да го правят, но нашата работа е и да ги “запалим”, но не само да запалим искра, която да тлее, а да гори огън.

 - Какво е мнението ви за клубното първенство?

- Всяка година става от силно по-силно. Преди години си мислех, ако във волейбола имаме парите в баскетбола, ще сме на светлинни години и няма да се чудим какво да правим. Защото в баскетбола има повече пари от волейбола. Но сега конкуренцията в нашето първенство е доста сериозна. Допреди 4-5 години с 400 000 лева можеше да станеш шампион на България. Сега, ако нямаш минимум 400 000 лева, не можеш да изкараш Суперлигата. Разбира се, има накъде още да се работи – има отбори без тийм мениджъри, все още не работят в маркетингово отношение. Когато има такива клубове като Хебър Пазарджик, Монтана – те работят правилно, намират успешно партньори и нещата се получават. Казвам партньори, защото не обичам думата спонсор. Спонсор е, когато отиваш и искаш от някого пари без да му предложиш нищо. Нашата цел във волейбола е да направим така, че дадена фирма или компания, когато си партнира с нас, да асоциира бранда си с нашия спорт, да има позитиви от това сътрудничество.

 - Нека преминем към началото на вашето управление във федерацията. Категоричното ми мнение е, че нещата се промениха чисто откъм контакти с медиите, маркетинг…

- Благодаря за оценката. Вижте, няма как да искаме един спорт да се развива, а хората, които го правят, да стоят на едно място. Ключът към успеха беше в това, че трябва да направим нещо по-добро за волейбола. Да нямаме лична изгода, а да мислим за спорта. Убедихме се и се обединихме, че всички трябва да мислят за волейбола. Аз, Евгени Иванов-Пушката, Боре Кьосев, Александър Александров – ние, например не сме представители и нямаме клубове, но сме в Управителния съвет, за да опитваме да помагаме на волейбола. Моята цел е да направим от волейбола един продукт. Когато бях на предизборна обиколка сред клубовете им казах – ето, това е моята програма. Искате ли да работим заедно, тоест – ще работите ли по моята програма, защото клубовете са в основата на спорта. Казах им, че щом съм се хванал на хорото, ще го направя – аз пари и условия ще осигуря, въпросът е те да искат да се развиват и да растат. И тук визирам клубове, треньори, съдии, федерация. Не може ние като федерация да израстваме, а клубовете или треньорите да стоят на едно ниво.

 - Каква е мечтата ви?

- Като управление извън спортните резултати, искам да направим една волейболна зала, комплекс, към който да има прилежаща леглова база например с 50-60 стаи. Така ще можем да взимаме много домакинства на различни събития. Ако успея до края на мандата си да осъществя тази мечта, ще бъда доволен.

 - Вие сте съвсем друг образ, който създава впечатление, че може да работи с всички на всички фронтове. Така ли е?

- Когато казвам, че искам да превърнем волейбола в продукт, идеята и стратегията ни е такава. Преди проблемът беше, че няма пари и затова не се наемат хора за определена работа. Сега има пари, искам хора, които да работят и да се развиваме. Тънкостта във всичко е, че аз никога не съм усещал волейбола като професия. До последния си ден – нищо, че съм печелил милиони. До последната топка, която забих – не го усещах като професия, радвах се на всичко като малко дете. Аз имам идеи и възможности, знам, че където и да съм влязъл, не съм оставил затворена врата и мога да постигна нещо. Но аз винаги ще съм длъжник на волейбола. Сега, за да съм милионер, се дължи на това, че съм бил волейболист. Имам бизнес за милиони, аз съм построил комунизма за себе си и сега на драго сърце ще правя всичко, с което съм се заел в името на волейбола. Когато правиш едно нещо с удоволствие, няма как да ти тежи.

 - Звучите малко наивно, отстрани, ако някой ви погледне, може да ви каже, че сте глупак. Мина времето на романтиците в спорта, а вие изглеждате точно такъв…

- Важното е човек като заспи вечер, да се почувства доволен от свършеното днес и да е с чиста съвест. А за това какво ще кажат хората – много отдана съм ги надживял тези неща. Родил съм се без да искам, ще умра без да искам, но ще живея, както си искам….

 

Давид Давидов, вицепрезидент и член на УС на БФВолейбол: Очаквам още повече партньори през 2021 година
Публикувана в: Събития

Давид Давидов е вицепрезидент, член на Управителния съвет и председател на комисията по маркетинг към Българската федерация по волейбол. Бизнесменът говори пред официалния сайт за изминалата 2020-а и какво очаква от новата 2021 година.

Българската федерация по волейбол публикува отчета за свършената работа. Какво е вашето мнение за него?

Коректно очертава свършеното през 2020 година. Друга тема е дали сме направили всичко, което очаквахме. Отчетът е важен от една страна, но много по-голяма тежест имат нашите амбиции. За съжаление стартът на сегашното управление на федерацията беше много труден най-вече заради пандемията от коронавирус. Дано 2021 година да е много по-ползотворна.

Кое е най-доброто постижение на федерацията?

Стартирахме много неща. Започнаха да функционират работещи комисии. Бяха изготвени административни правилници. Федерацията успя да излъчи треньорски екипи за подрастващите, мъжете и жените. Най-важното постижение обаче е събирането на екип от хора, които са истински ангажирани с с волейбола. Те ще допринесат в краткосрочен и по-дългосрочен план за развитието на федерацията и спорта ни.

Какво не успяхте да свършите?

Ще кажа за моята област. Имах желание да привлечем много повече партньори. Имаше започнати разговори, някои стигнаха до финала. Но ситуацията с вируса промени много света. През 2021 година очаквам много повече партньори във федерацията. Знам, че има достатъчно хора, които искат да бъдат рамо до рамо с нас.

Какви цели си поставяте през 2021 година?

Да засилим работата в отделните комисии на федерацията. Надявам се на повече практически резултати в треньорската и съдийската комисия. Там има хора, които могат да вдигнат нивото. Трябва да имаме и конкретни очаквания от националните формации и треньори. Резултатите са тези, които измерват кой какво е свършил. Целта ни е и да публикуваме финансови отчети на определени периоди от време. И да не забравяме - България очаква две сериозни домакинства през 2021 година.

Как върви работата ви с Любо Ганев като президент на федерацията?

С Любо се познаваме от много по-рано. Видимо е, че работата му във федерацията дава резултати. Продължаваме да се сработваме. Ганев е човек, който има желание да бъде успешен и коректен президент. Подбира много добре хората си. Радвам се, че именно той оглави федерацията.

През 2021 година България ще е един от домакините на две големи първенства – европейското за жени и световното за младежи. Какво предизвикателство е това за федерацията?

Няма да е за първи път на България, но ще е за първи на нас като ръководство. Мотивацията ни да направим запомнящи се турнири е огромна. Благодарение на тях спортът може да има много положителен ефект върху обществото и все повече подрастващи да имат желание да се занимават с волейбол.

Миналата година открихте новия спортен център на Левски. Какво означава той за вас?

Едно изключително удовлетворение. Не можете да си представяте какво удоволствие е да гледаш едновременно три заети от юноши и девойки игрища. Това ни мотивира да направим комплекса и той вече е факт. Надявам се, че от тези игрища ще израсне серия от силни български волейболисти.

Министър Николова прие управата на БФВолейбол
Публикувана в: Събития

Марияна Николова, Вицепремиер и министър на туризма, прие част от управата на Българската федерация по волейбол. В делегацията бяха президентът Любо Ганев и вицепрезидентът Петър Кънев. Това е поредната среща на волейболните началници с представители на правителството. Целта е да се постигне дългосрочно партньорство, а вратите винаги са отворени.

„Нашата цел е да имаме нови и нови партньори – каза Ганев. – Моето голямо желание е продуктът волейбол да стане атрактивен за всички, които участват в него. И мисля, че се получава. Срещата при министър Николов беше изключително ползотворна.“

Министър Николова коментира, че в момента спортът е изключително важен за укрепване на здравето на хората. И уточни, че Министерството на туризма полага усилия за привличането както на български, така и на чуждестранни посетители с реклама на възможностите за спортен туризъм в страната. Любо Ганев допълни, че в последните години се наблюдава засилен интерес от чуждестранни гости към спортните мероприятия в България.

Цветан Соколов с обръщение към българските фенове
Публикувана в: Събития

Капитанът Цветан Соколов записа обръщение към българските фенове на волейбола след четирите победи в Израел и класирането на „лъвовете“ за Евроволей 2021.

„Много се надявам да сме зарадвали всички български фенове с класирането ни на европейското първенство 2021 и най-вече с играта, която показахме на квалификацията в Израел – каза Соколов. - Искам да ви пожелая за сте здрави, защото сме в такива времена, които са доста тежки и с малко радости в живота. Надявам се да сме ви зарадвали и да сме допринесли да бъдете щастливи, защото ние сме щастливи, че се класирахме за финалите. Ще продължаваме да работим в същия дух, за да мъжете да бъдете горди с нас.“

Отличен 6 за България
Публикувана в: Събития

България направи „чиста победа“ в европейските квалификации в Израел. Нашите спечелиха и четирите си мача и убедително се класираха за турнира в Чехия, Полша, Финландия и Естония в края на лятото.

В последния мач за чест нашите не дадоха шанс на Израел. „Лъвовете“ победиха категорично домакините с 3:0 (25:20, 25:21 , 25: 23). Дори промените в състава на селекционера ни Силвано Пранди не дадоха шанс на Израел. Българите започнаха в състав: Владимир Станков, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов, Илия Петков, либеро Петър Каракашев (Стефан Чавдаров, Александър Николов).

Тимът ни стартира със самочувствие, показа добра игра на всички елементи. Първоначалното равенство бе изместено от превъзходството на българите, които поведоха с 18:13. Лекотата в действията на нашите се запази и взехме безпрепятствено първия гейм. Във втория Пранди първоначално остави същия състав на игрището. Волейболистите ни запазиха концентрация, съхраниха ритъма си и отново имаха водеща роля. Още от началото те взеха аванс и не дадоха шанс нещо да се промени. До края на гейма Пранди пусна централния блокировач Стефан Чавдаров, който направи добро включване, а нашите поведоха с 2:0.

Лек спад се получи в трета част, когато се натрупаха няколко непредизвикани грешки и Израел поведе с 8:4. Домакините, показаха добри изяви и продължиха да водят до 10:6. Постепенно обаче националите ни отново се стабилизираха и изравниха при 14:14, а на игрището се появи и младокът Алекс Николов на мястото на Скримов. След равенството 18:18 България взе преднина и поведе с 21:18. Разликата бе достатъчна и въпреки всички опити на домакините за стопяване на пасива „лъвовете“ затвориха гейма и мача с чиста победа.

 

Най-резултатен за победата бе Цветан Соколов с 16 точки (1 ас), 12 точки добави Аспарух Аспарухов. С 10 точки завърши Алекс Грозданов (2 аса, 1 блокада). За Израел Тамир Ершко бе над всички с 14 точки (1 ас, 1 блокада).

 

Статистика от мача можете да видите тук.

Отчет на Българска федерация по волейбол за периода март - декември 2020 г.
Публикувана в: Събития

 

 

ОТЧЕТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВОЛЕЙБОЛ ЗА ПЕРИОДА МАРТ – ДЕКЕМВРИ 2020Г.

 

     

   1.   Управителен съвет          

 

 В периода март – декември 2020г. Управителният съвет наБългарска федерация по волейбол проведе седем заседания – 3 присъствени и 4 чрез видеоконферентна връзка. В първото си заседание Управителният съвет на БФВ беше изправен пред сложната задача да вземе решение за прекратяване на шампионатите при мъжете и жените, както и за крайното класиране от държавните първенства при мъжете и жените за сезон 2019-2020г. Тези решения трябваше да се вземат в условията на разрастваща се пандемия с неясен развой и продължителност.

 На същото заседание Управителният съвет на федерацията реши да даде възможност държавните първенства при подрастващите за сезон 2019 – 2020г. да бъдат доиграни, когато това стане възможно. Въпреки сложната ситуация, свързана с коронавируса, Българска федерация по волейбол успя да осигури собствени средства и Управителният съвет на федерацията взе решение отборите, участници във финалите на Държавните първенства за подрастващи сезон 2019 – 2020, да бъдат финансово подпомогнати от БФВ, както следва:

- Девойки и юноши – 20 лв. на човек на ден за 14 състезатели и 2 треньори;

- Кадетки и кадети -   20 лв. на човек на ден за 14 състезатели и 2 треньори;

- Прекадетки и прекадети - 20 лв. на човек на ден за 14 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета - 15 лв. на човек на ден за 14 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета „Мини волейбол” – 15 лв. на човек на ден за 12 състезатели и 2 треньори;

- Момичета и момчета „Детски волейбол” – 15 лв. на човек на ден за 12 състезатели и 2 треньори.

Управителният съвет на БФВ избра председатели и утвърди състав на постоянните комисии: Комисия по маркетинг, обществени поръчки и финанси, Съдийска комисия, Комисия по детско – юношески волейбол, Медицинска комисия, Трансферна комисия, Комисия по плажен волейбол, Комисия по отчитане дейността на спортните клубове, Комисия за ветерани, Апелативна комисия, Спортно-организационна комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) – мъже, Спортно-организационна комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) – жени, Правна комисия, Дисциплинарна комисия. 

 С оглед на реализиране на целите на сдружението, Управителният съвет на федерацията сформира и временни комисии: Треньорска комисия и Комисия по маркетинг.

      На своите заседания през 2020г. Управителният съвет на БФВ прие за членове на федерацията пет нови волейболни клуба.

  Управителният съвет на федерацията взе решение за отпускане от БФВ на еднократна безвъзмездна субсидия в размер на 1000 лева за подпомагане на дейността през 2020г. на шест волейболни клуба – членове на БФВ. Тези клубове са кандидатствали пред Министерството на младежта и спорта по Програма за развитие на спортните клубове 2020г. и са получили отказ от финансиране, поради това че проектите им са оценени по методиката на ММС на стойност по – ниска от 1500 лева.

В посока финансово подпомагане на клубовете – членове на БФВ и на треньорите по волейбол, Управителният съвет на федерацията взе решение, считано от сезон 2020/2021 сумите от реално постъпилите в БФВ трансферни такси от трансфер на състезатели в чужбина да бъдат разпределяни, както следва:

         - за състезателите без „клуб по произход” в международния трансферен сертификат: 50% за БФВ, 20% за клуба, в който последно е играл състезателят, 20% за клуба по първа картотека и 10% за първия треньор на състезателя;

         - за състезателите, които са с договор с български клуб, т.е с „клуб по произход” в международния трансферен сертификат: 50% за БФВ, 20% за клуба, вписан като „клуб по произход” в международния трансферен сертификат на състезателя, 20% за клуба по първа картотека и 10% за първия треньор на състезателя.

          През пролетта на 2021г. предстои изплащане на начислените суми за сезон 2020/2021 към волейболните клубове и треньорите по волейбол.

Управителният съвет на БФВ утвърди изготвеното от Комисия по детско – юношески волейбол разпределениена топки MIKASA между клубовете – членове на БФВ за сезон 2020-2021. Критериите, по които са разпределени топките, са следните:

- за всеки отбор от Суперлига – мъже – 3 бр.;

- за всеки отбор от Висша лига – мъже – 1 бр.;

- за всеки отбор от „А“ НВГ – мъже – 1 бр. ;

- за всеки отбор от НВЛ – жени – 3 бр.;

- за всяка гарнитура от различните възрастови групи при подрастващите – 1 бр.

Клубовете – членове на БФВ вече започнаха да получават предвидените за тях топки за сезон 2020 – 2021, съгласно утвърденото разпределение.

                В изпълнение на своя ангажимент за пълна прозрачност във всички действия за избори на длъжности и постове, свързани с националните отбори на Република България, Управителният съвет на Българска федерация по волейбол обяви процедура по избор на национални селекционери при подрастващите във всички възрастови групи.

          Постъпилите кандидатури на всички треньори бяха разгледани от Треньорската комисия към Българска федерация по волейбол и комисията изготви доклад, съдържащ конкретни предложения до Управителния съвет за избор на старши треньор на всеки един национален отбор при подрастващите. Съобразявайки се с експертното становище на Треньорската комисия, Управителният съвет на БФВ утвърди предложените от Треньорската комисия старши треньори на националните отбори при подрастващите.

          През 2020 г. Управителният съвет на БФВ работи и върху нормативната уредба на федерацията. Управителният съвет взе решение за изменения и допълнения в Правилника за провеждане на държавни първенства от Национална волейболна лига. Управителният съвет утвърди Вътрешен правилник за статута и дейността на Спортно-организационната комисия за състезанията от Държавното първенство (НВЛ) - мъже и жени, приеПравилник за провеждане на "Суперлига" - мъже 2020/21, Правилник за провеждане на НВЛ - "Демакс лига" 2020/21 и Правилник за провеждане на НВЛ- "Висша лига" - мъже 2020/21, утвърди и Наредба за провеждане на Държавните първенства при подрастващите за 2020/2021 година.         Управителният съвет утвърди нов Дисциплинарен правилник на Българска федерация по волейбол и нов Правилник за работа на Апелативната комисия на Българска федерация по волейбол.

 

2.   Национални отбори

          Поради пандемията от коронавирус всички състезания на националния отбор - мъже през лятото на 2020г. бяха отменени от Международната федерация по волейбол. Въпреки че нямаше официални състезания, националният отбор – мъже проведе подготовка от 22 юни до 12 август 2020г. в София като треньорският щаб успя да работи с по – широк кръг от състезатели, в това число и с много млади и перспективни такива, които биха намерили място в състава на отбора в предстоящите през 2021г. международни спортни форуми. 

 Идентична беше ситуацията около женския национален отбор по волейбол – всички състезания на отбора през лятото на 2020г. бяха отменени. Националният отбор – жени проведе подготовка от 16 юни до 31 юли 2020г. в Пловдив като треньорският щаб работи с по – широк кръг състезателки, които влизат в плановете на щаба за предстоящите състезания от международния спортен календар на отбора за 2021г. 

 Тъй като Европейската конфедерация по волейбол взе решение да проведе Европейските първенства при подрастващите като определи участващите във финалите отбори на база на позицията, която съответните отбори заемат в европейската ранглиста, националният отбор по волейбол за мъже под 20 години не получи възможност за участие в първенството като остана първа резерва. Националният отбор – мъже под 20 години проведе подготовка от 28 юли до 16 август 2020г. в гр. София.

          Българският национален отбор – жени под 19 години проведе подготовка от 17 юли до 20 август 2020г. в Пловдив след което взе участие на финалите на Европейското първенство от 22 до 30 август 2020г. в Босна и Херцеговина и Хърватия. Финалният турнир се проведе с 9 отбора поради оттеглянето от участие на 3 отбора от финалите във връзка с пандемията от коронавирус. Българският национален отбор завърши на шесто място в крайното класиране на Европейското първенство за жени под 19 години. 

 Българският национален отбор – мъже под 18 години проведе подготовка от 28 юли до 2 септември 2020г. последователно в Самоков и в София. Националният отбор взе участие на финалите на Европейското първенство от 5 до 13 септември 2020г. в Италия. Финалният турнир се проведе с 8 отбора поради оттеглянето от участие на четири отбора от финалите във връзка с пандемията от коронавирус. 

Българският национален отбор завърши на четвърто място в крайното класиране на Европейското първенство за мъже под 18 години. Четвъртото място на Европейското първенство даде право на българския национален отбор да играе на Световното първенство за мъже под 19г. през 2021г., както и на Европейския олимпийски фестивал през 2021г.

         Българският национален отбор – жени под 17 години проведе подготовка от 10 август до 28 септември 2020г. в Пловдив и взе участие на финалите на Европейското първенство от 1 до 9 октомври 2020г. в Черна гора. Финалният турнир се проведе с 11 отбора поради оттеглянето от участие на отбора на Германия от финалите във връзка с пандемията от коронавирус. 

 Българският национален отбор завърши на девето място в крайното класиране.

         

     Националният отбор за мъже под 16 години също нямаше официални състезания през лятото на 2020г. Треньорският щаб реализира тренировъчен лагер с две групи състезатели, като всяка група получи възможност да проведе едноседмична подготовка.

   По предложение на Комисията по плажен волейбол, Българска федерация по волейбол обезпечи подготовката през лятото на 2020г. на националните двойки по плажен волейбол за мъже и жени под 20г. и под 18г.

   Българските национални двойки по плажен волейбол взеха участие на Европейското първенство за мъже и жени под 20 години, проведено от 9 – 13 септември 2020г. в Бърно, Чехия. Българската двойка при мъжете Янев/Костов зае 17-то място в крайното класиране, а двойката при жените Тодева/Киндова зае 25-то място.

    Българските национални двойки по плажен волейбол взеха участие на Европейското първенство за мъже и жени под 18 години, проведено от 16 – 20 септември 2020г. в Измир, Турция. Българската двойка при мъжете Наков/Въртигов зае на 17-то място в крайното класиране, а двойката при жените Киндова/Петрова зае 25-то място.

 

 

3.   Държавни първенства

          С решение на Управителния съвет на федерацията Държавните първенства при мъжете и жените за сезон 2019 – 2020г. бяха прекратени при обявяване на извънредното положение в Република България във връзка с епидемията от коронавирус. Единствено първенството на „А” Национална Волейболна Група – мъже успя да завърши в началото на месец март 2020г.

          Управителният съвет на федерацията утвърди предложението на Комисия по детско – юношески волейбол за изменение в спортния календар на държавните първенства при подрастващите за сезон 2019 – 2020. Благодарение на усилията, положени от Българска федерация по волейбол, от Комисия по детско – юношески волейбол и от волейболните клубове – участници в държавните първенства, успяха да завършат държавните първенства за юноши, девойки, момичета и момчета.

         Поради пандемията от коронавирус държавните първенства за кадети и кадетки приключиха на етап допълнителни турнири, а за прекадети и прекадетки приключиха на етап квалификационни турнири, като финални турнири в тези възрастови групи не бяха проведени. Не бяха проведени и междурегионалните турнири по мини волейбол за момчета и момичета.

          В помощ на волейболните клубове – членове на БФВ, Българска федерация по волейбол пое разходите за съдийски такси на етап предквалификационни, квалификационни и допълнителни турнири от държавните първенства за подрастващи. Във финалните турнири от държавните първенства БФВ заплати разходите за съдийски такси и командировъчните разходи на съдиите и главните ръководители, разходите за медицинско обслужване, разходите за купи и медали и подпомогна финансово участието на отборите финалисти, съгласно решението на Управителния съвет на федерацията.

          През лятото на 2020г. бяха проведени пет турнира за мъже и жени като част от държавното първенство по плажен волейбол. Бяха проведени и три турнира за мъже и жени под 18 и под 20 години в рамките на държавното първенство по плажен волейбол за подрастващи. Чрез държавните първенства при подрастващите по плажен волейбол бяха определени и националните двойки по плажен волейбол за участие в Европейските първенства през 2020г.

          На проведените турнири от държавните първенства по плажен волейбол, Българска федерация по волейбол пое разходите за съдийските такси, за медицинското обслужване, както и за купите и медалите.

          В периода месец октомври – месец ноември 2020г. поетапно започнаха държавните първенства при мъжете и жените за сезон 2020 – 2021г. – НВЛ Суперлига – мъже, НВЛ Висша лига – мъже, НВЛ Демакс лига – жени. Въпреки сложната ситуация около коронавируса и с цената на много отложени и пренасрочени срещи, Спортно – организационната комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) – мъже и жени успя да проведе успешно есенния дял от шампионатите.

          В помощ на клубовете – участници в първенствата на НВЛ – мъже и жени, Българска федерация по волейбол чрез Спортно – организационната комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) заплаща разходите за възнагражденията на съдиите и супервайзорите, ръководещи срещите от първенствата при мъжете и жените.

          В края на месец ноември 2020г. стартира и първенството на „А” Национална Волейболна Група при мъжете за сезон 2020 – 2021г.

          Комисия по детско – юношески волейбол следи епидемичната обстановка в страната и е готова с различни варианти за начало на държавните първенства при подрастващите за сезон 2020 – 2021г., съобразени и с подготовката и участието в състезания от международния спортен календар на националните отбори при подрастващите.

 

 

4.   Международна дейност 

 

 На проведения на 16.10.2020г. във Виена изборен конгрес на Европейската конфедерация по волейбол, г-н Любомир Ганев - Председател на Управителния съвет на Българска федерация по волейбол, беше избран за член на Административния борд на европейската централа. 

 

На заседание на Административния борд на Европейската конфедерация по волейбол г-н Любомир Ганев бе определен за член на работна група по маркетинг на европейската централа, а също така бе избран и за председател на комисията на атлетите. 

 

 На същото заседание на Административния борд г-н Валентин Помаков бе избран за член на комисията за европейските купи, а г-жа Пламена Стойкова беше преизбрана за секретар на правната комисия към Европейската конфедерация по волейбол.

 

 Благодарение на отличните отношения и успешната съвместна работа между Българска федерация по волейбол и Европейската конфедерация по волейбол, както и благодарение на подкрепата на Министерството на младежта и спорта, през 2021г. България ще бъде домакин съвместно с още три държави на Европейско първенство по волейбол за жени, както и на финали на Златна Европейска лига за жени.

 

 С подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Българска федерация по волейбол получи от Международната федерация по волейбол възможността през 2021г. да бъде съорганизатор, съвместно с Италианската федерация по волейбол, на Световното първенство за мъже под 21 години. 

 

 През 2021г. България ще бъде домакин и на турнир от Волейболната лига на нациите при мъжете        

 

 

    5.  Повишаване на професионалната квалификация на треньорите, длъжностните лица и съдиите

 

 Треньорската комисия съвместно с Българска федерация по волейбол организираха виртуален семинар за треньори по волейбол на тема „Посрещане” с лектор Георги Петров. Участие в семинара взеха над 100 волейболни специалисти. 

 

 Треньорската комисия и Българска федерация по волейбол организираха и втори виртуален семинар на треньори по волейбол с лектор Силвано Пранди – старши треньор на мъжкия национален отбор по волейбол. Двата семинара са записани и са свободно достъпни за всички желаещи в YOU TUBE канала на Българска федерация по волейбол.  

 

 Треньорската комисия съвместно с БФВ проведе и курс за кондиционни треньори с лектор доц. Юлиян Карабиберов на тема „Кондиционната подготовка във волейбола”. 

 

Треньорската комисия съвместно с БФВ съдействаха на лица, които нямат придобита професионална квалификация "Треньор по волейбол" да започнат обучение в Център за следдипломна квалификация към НСА „Васил Левски“ с цел след завършване на курса на обучение да успеят да се впишат в регистъра на треньорите, воден от ММС, и да придобият правоспособност за упражняване на треньорската професия. 

 

Спортно – организационната комисия за състезанията от държавното първенство (Национална волейболна лига) проведе в София и в Пловдив курс за обучение на волейболни статистици. 

 

 Българска федерация по волейбол и Съдийската комисия проведоха семинар за съдии и технически делегати с инструктор г-жа Зорица Биелич, лектор на Международната федерация по волейбол. Съдийската комисия организира и четири предсезонни семинара преди началото на сезон 2020/2021 - два в София и два в Казанлък. 

 

 През месец септември 2020г. Съдийската комисия проведе и изпит за придобиване на първа и национална категория като в изпита взеха участие 19 съдии от цяла България. Проведен бе и един изпит със съдии от трета категория за придобиване на втора категория. 

 

 Съдийската комисия организира и два обучителни курса/семинари за секретари на електронен протокол, за да могат да бъдат покрити всички срещи от Национална волейболна лига. Общо 15 души завършиха успешно курса на обучение. 

 

Съдийската комисия и Комисията по плажен волейбол проведоха два курса за съдии по плажен волейбол в София и Варна.         

 

6.   Маркетинг и маркетинг – комуникации

          За първи път в рамките на съществуването на Българска федерация по волейбол бе дадено началото на изграждането на маркетинг и маркетинг -комуникации отдел и комисия на федерацията. Наличието на такъв отдел е отдавна факт във всички водещи волейболни федерации по света, както и в CEV и FIVB. Нуждата от такъв отдел бе усетена още по време на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. и на Световното първенство по волейбол през 2018 г., когато заради високите изисквания на CEV и FIVB към организационните комитети бе привличан специалист конкретно за тези два проекта. Въпреки това едва след смяната на ръководството на БФВ през март 2020 г. бе дадено началото на работата на такъв отдел и привлечени съответните специалисти.

          Основните задачи пред този отдел са:

 - Изготвянето и управлението на цялостна маркетинг стратегия на БФВ.

 - Проактивно търсене и контакт с потенциални партньори/спонсори за БФВ, както и за събитията, на които БФВ е домакин. В това число изготвянето и обновяването на креативни партньорски концепции и презентации, които да бъдат представяни пред потенциалните партньори.

 - Проактивна работа с всички партньори/спонсори с цел оптимизация налагане на бизнес -ориентиран подход, извличане на максимална полза от всяко едно партньорство, както и с цел предоставянето им на професионално лице/отдел за контакт, към който всички партньори и като цяло бизнесът да се обръщат по всички въпроси, касаещи спорт-бизнес взаимоотношения с БФВ. Последното е от особено важност в днешния спорт-бизнес свят и играе ключова роля в процеса на изграждане на бизнес ориентиран имидж на организацията, привличане на нови партньори, както и за задържане на вече съществуващите такива.

 - Стратегия, управление и развитие на маркетинг и маркетинг-комуникация каналите на БФВ, особено тези в социалните мрежи. В днешния спорт-бизнес свят това са ключови елементи за привличане на партньори/спонсори, за изграждане на добър и модерен имидж на БФВ, както и на привличане и задържане на интереса на младите към волейбола в България.

          За осемте месеца на работа на този отдел, в условия на пандемия и цялостно влошена бизнес конюнктура бяха постигнати добри резултати, като само част от тях са:

 - Подписан дългосрочен спонсорски договор до 2025г. с „Garitage park”. Договорът е от огромно значение за развитието на детско – юношеския волейбол в България, тъй като средствата са предназначени за изграждането на структура, която да подпомага българските волейболни школи.

 - Подписан нов партньорски договор с Първа Инвестиционна Банка.

 - Предварително подновен изтичащия през лятото на 2021 г. договор с Efbet, като новият такъв е за 5 години и със значително подобрени параметри.

 - БФВ е пред подписване на още два партньорски договора.

 - Подписан партньорски договор между НВЛ и А1.

- Започна и тече активна работа по подновяването на цялостната визия на БФВ и на всички канали за комуникация.

 - Започна и тече активна работа в сферите маркетинг, маркетинг-комуникации и управление във връзка с важните домакинства, които предстоят във волейбола в България през 2021г.

 - Постоянна работа със социалните медии на БФВ като за периода последователите са се увеличили с над 10%.

          Поради факта, че преди март 2020 г. реално не е имало целенасочена работа в направление маркетинг и маркетинг-комуникации, обема от работа, който има да бъде свършен и наваксан е огромен. За това ще трябва време, но както бе подчертано по - горе, вече се „берат“ първите плодове от тази работа. Към изброеното до тук бихме добавили и получените много положителните сигнали от CEV, FIVB и бизнеса в България, че в структурата на БФВ вече е налично такова звено и компетенции, което допринася много за изграждането на новата и модерна визия на Българска федерация по волейбол и на волейбола в България като цяло.

 

7.   Медии

          В продължение на почти година медийният отдел на Българска федерация по волейбол отразяваше всички активности на националните отбори мач по мач. През лятото имаше европейски първенства за юноши и девойки. Веднага след края на всеки двубой в официалния сайт на федерацията имаше репортаж за срещите. Към това можем да прибавим интервюта с националните треньори преди и след старта на първенствата.

 

Отблизо медийният отдел следеше активностите на президента Любомир Ганев – интервюта, срещи с министри, гостувания в различни градове, избора му за член на административния борд на CEV. Новините бяха допълвани с актуален снимков материал.

 

Много от членовете на Управителния съвет дадоха интервюта по своята област в официалния сайт на БФВ. Непрекъснат контакт имаше между новосъздадената Треньорска комисия с председател Людмил Найденов и медийния екип. Това даде възможност да се организират няколко семинара, които по общо мнение се оказаха изключително полезни.

 

Председателят на Управителния съвет на БФВ Любомир Ганев определи 2021-а като годината на женския волейбол, тъй като България ще бъде един от домакините на европейското първенство. Бяха публикувани множество интервюта с националния селекционер Иван Петков, както и мнения на част от най-добрите ни състезателки.

 

Медийният екип работи в отлично взаимодействие с тийм мениджърите на националните отбори. Същото се отнася и с Найден Тодоров, който отговаря за работата на Националната волейболна лига. Всяка подадена информация биваше веднага публикувана в официалния сайт и съответно достигаше до обществото.

 

Като отлично постижение на медийния екип е фактът, че почти всички публикувани в официалния сайт на БФВолейбол материали бяха използвани от водещите спортни медии в България. Общото мнение на колегите е, че работата с готови текстове ги улеснява. А от друга страна се намалява до минимум шанса да се „преписват талантливо“ информации, което много пъти води до грешки и погрешна информация.

 

Основните задачи пред медийния отдел през 2021 година са свързани и с домакинствата на Евроволей 2021 за жени и световното първенство за младежи, на което сме домакини с Италия. Ще бъдат създадени още по-добри връзки с представителите на българските медии относно отразяването. Разбира се, надеждите са в посока, че всичко вече ще е на живо и с публика, а не в условия на пандемия.

 

Треньорът на Австрия: Българите са най-силни от всички квалификационни турнири
Публикувана в: Събития

Радован Гачич, треньорът на Австрия, призна огромното превъзходство на България в европейската квалификация в Израел. Нашите се класираха за финалния турнир след две победи над съперника - 3:1 и 3:0, както и една над домакините.

"България игра като тим от най-високо ниво - коментира Гачич. - В първия мач срещу тях не сервираха толкова добре. Във втория обаче беше съвсем различно. Освен това играха по-силно и в центъра. България е най-добрият отбор от всички квалификационни турнири. Опитахме и дадохме всичко, на което можем, но те бяха прекалено силни."

Цветан Соколов: Изпълнихме целта си
Публикувана в: Събития

България победи Австрия с 3:0 гейма, в третия си мач от европейската квалификация в Хадера (Израел) и с този успех се класира за европейското първенство 2021 в края на лятото.

"Много сме щастливи, защото дойдохме тук в Израел с обновен и млад отбор –коментира капитанът Цветан Соколов. - Постигнахме целта си и се класирахме за европейското първенство. Поздравявам всички състезатели. Успехът е плод на много добра работа. Победихме Австрия. Радостен съм от постигнатия резултат и класирането на Евроволей 2021."

Страница 1 от 623