Пресцентър

Пресцентър

Програма на плейофите за сформиране на първа и втора осмица в Суперлигата по волейбол, сезон 2020/2021
Публикувана в: Събития

Плейоф от Група 1 (от турнира в Бургас)

20 октомври (вторник):

17,00 часа “Дунав“ - ЦСКА - плейоф втора среща

23 октомври (петък):

16,30 часа евентуален трети мач ЦСКА - „Дунав“

Плейоф от Група 2 (от турнира в Пазарджик)

23 октомври (петък):

19,00 часа „Левски София“ - „Локомотив“ (Пловдив) - плейоф втора среща

26 октомври (понеделник):

18,00 часа евентуален трети мач „Локомотив“ (Пловдив) - „Левски София“

Плейоф от Група 3 (от турнира в Добрич)

21 октомври (сряда):

18,00 часа „Берое“ - „Пирин“ (Разлог) - плейоф втора среща

24 октомври (събота):

17,30 часа евентуален трети мач „Пирин“ (Разлог) - „Берое“

Плейоф от Група 4 (от турнира в Монтана)

24 октомври (събота):

17,00 часа - плейоф втора среща

27 октомври (вторник):

18,00 часа - евентуален трети мач

Победителите в четирите квалификационни групи се класират директно за първата осмица на Суперлигата.

Класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка група продължават битката за останалите 4 места в първата осмица. Играят помежду си в серия до 2 победи от 3 мача, като се зачита и двубоят между двата тима в групата от предварителния турнир. Загубилият мача в групата е домакин във втората среща. При евентуално достигане до трета решителна среща спечелилият двубоя в групата има домакинско предимство. Победителите се класират за първата осмица на Суперлигата, а загубилите ще играят във втората осмица заедно с четирите отбора, останали на последно място в групите от предварителния турнир.

Всички актуални новини за първенствата и турнирите по волейбол на България за мъже и жени може да научавате първо в новите социални медии на Национална волейболна лига – последвайте nvlBulgaria във фейсбук и инстаграм.

 

https://www.facebook.com/nvlBulgaria/

https://www.instagram.com/nvlbulgaria/

Любо Ганев първи избран за борда на CEV
Публикувана в: Събития

Българският волейбол получи още едно голямо признание. Президентът на федерацията Любо Ганев беше избран за член на административния борд на CEV на общото събрание във Виена.

Форумът стартира с гласуване за нов първи на европейския волейбол. Досегашният президент Александър Боричич спечели с 36:19 гласа и остава за втори мандат. От 56 членки на CEV представени бяха 55 държави. Единствено Уелс не участва, защото не извършва дейност.

Според устава на CEV новият президент има право да предложи четирима членове на административния борд, за които е необходимо само 20 души да ги подкрепят. Това бяха Ренато Арена (Италия), Мирослав Пшепелски (Полша), Станислав Шевченко (Русия) и Ерик Радлер (Дания).

 

121340277 345054963444264 2448328491088606311 n

 

Процедурата продължи с избор на още 14 членове на административния борд. За влизане в него се изисква 50 процента от вота. Още при първото гласуване Любо Ганев получи най-много гласове – 37. Последва изборът на още 13 членове. През 2015 година бившият шеф на нашата федерация Данчо Лазаров също стана част от борда, но като последен възможен вариант.

 

5LH8202

„Много съм щастлив – коментира Ганев. – На първо място се радвам, че Александър Боричич остана като президент на CEV. Неговото виждане за волейбола е много ясно. Направи изключителни неща за волейбола в последните пет години. Повиши финансите, асистира на федерациите. Сега ще имам възможност да работя за европейската институция, което е огромна възможност за мен. Ще се науча на нови неща, които ще ми помогнат да ги внедря бързо в българската федерация. Благодаря на колегите от цяла Европа, които ми гласуваха доверие. Знам, че на думи и име е лесно, но тепърва аз ще трябва да се доказвам с дела. И обещавам, че ще го направя с всички сили. Волейболът отдавна е кауза за мен и всеки ден влизам в нова глава от неговия живот.“

thumbnail  5LH8205

Националите U18 на световно в Иран
Публикувана в: Събития

Националният отбор на България за юноши под 18 години, който воден от Мартин Стоев, ще участва на световно първенство през 2021 година в Иран. Новината бе съобщена официално от Международната федерация, която утвърди азиатската страна за домакин на Мондиал 2021. Датите за шампионата все още обаче не са оповестени.

Волейболистите ни завършиха на четвърто място на Евро 2020 в Италия и с това добиха право да участват в битката за световната титла. За нея се класираха първите шест от Евроволей. От Стария континент заедно с нашите на иранска земя ще бъдат още шампионите от Италия, сребърните медалисти - Чехия, бронзовите – Полша, заелият пето място Германия и шестият – Белгия. На световното първенство ще участват 20 държави.

Само преди дни долетя и страхотната вест, че България и Италия ще бъдат домакини на световното първенство за младежи под 21 години през следващата 2021 година. Така страната ни продължава да се радва на доверието на международните структури във волейбола.

Людмил Найденов, председател на треньорската комисия към БФВ
Публикувана в: Събития

Тази пролет излезе изследване на учени от Политехническия университет в Торино, поръчано от Италианския олимпийски комитет, което обяви волейбола за най-рисков и опасен спорт по време на пандемията от коронавирус. Специалистите от учебното заведение в Северна Италия са установили, че той има най-висок индекс (3.1) на риск в сравнение с такива, при които има по-голяма близост и контакт при практикуването им.

Втори и трети в класирането са ръгбито с индекс (2.7) и баскетболът с индекс (2.2), а футболът е на седмо място с индекс (1.3)

Всяка федерация беше призована да даде свои собствени оценки. Окончателната оценка за волейбола - отборен спорт сред тези с най-ниски стойности в „рисковите класове“ по мнението на експертите. Базата за това са някои критерии, по които е определено новото подреждане.

По отношение на критерия "събиране и/или контакт между състезателите по време на мач" баскетболът има оценка 7, волейболът – 5. По „тренировки“ баскетболът отново е оценен със 7, волейболът и тенисът са с 5.

Към настоящия момент в много отбори по света и в България отделни състезатели или групи в един отбор дават положителни PCR-тестове. Това не е диагноза. По данни от научни изследвания в тези тестове 17% от положителните излизат отрицателни и 13% от отрицателните излизат положителни. В по-голямата си част - 60-80%, от заразените елитни волейболисти прекарват вируса безсимптомно. При деца и тийнейджъри тези стойности са още по-високи. За всички, които прекарват вируса безсимптомно, могат да се занимават с изометрия (столче, планк и др.) и упражнения за баланс. Добре известно е, че нивото на натоварване във волейбола в рамките на една тренировка трябва да варира. Основните фактори, които определят промените в натоварването, са обемът и интензивността. Много от авторите са разглеждали променливостта на натоварването, като са използвали общи категории за разделяне на натоварванията на малки, средни и високи (Martin, 1980; Starischka, 1988) или като процент от максималния (Dick, 1980; Платонов, 1997; Votra, 1999). Средствата трябва да инервират бързи двигателни единици, които обикновено са в латентно състояние, когато правят упражнения с умерена интензивност (Komi, 1989).

Времето за възстановяване на различните биохимични процеси след напрегната мускулна дейност (Волков,1986) са: възстановяване на кислородните запаси в организма – от 10 до 15 сек; възстановяване на алактатните анаеробни резерви в мускулите – от 2 до 5 мин; ликвидиране на алактатния кислороден дълг – от 3 до 5 мин; отстраняване на млечната киселина – от 0,5 до 1,5 часа; ликвидация на лактатния кислороден дълг – от 0,5 до 1,5 часа.

В състезателен период след принудителен престой в домашни условия или в лечебно заведение първо се губи координацията и мускулите започват да се разграждат. Друга важна загуба е загубата на броя и големината на митохондриите (Селуянов, 1997, 2001). Оттук произтича и основният методически и управленски проблем относно вработването на отделния волейболист, какъв е неговият тотален адаптационен капацитет в границите на неговите възможности (ГАП) и намиране на съответния оптимум на неговия трениращ потенциал на натоварването (ТАП). Анализът на горните данни и личният ни практически опит ни дават основание да изложим следните препоръки при програмирането на тренировката по волейбол за играчи след COVID-19, при които е протекъл безсимптомно:

1. Тренировка с времетраене до 1 час

2. Три тренировки на ден с 2-3 часа между тях

3. Комплексна насоченост във всички елементи

4. Малки и средни натоварвания с анаеробно алактатно енергоосигуряване

5. Пасивни почивки от 2 минути между упражненията

6. Ниска и средна интензивност

7. Пулсова честота 120 – 150 уд/мин

8. Отскоци със субмаксимална и макс. мощност в една тренировка 30 бр.

9. Тренировка с аеробна насоченост и фитнес след 3-4 ден.

Под въздействието на тренировъчните натоварвания да се използват бързи, частични и срочни ефекти (Zatsiorsky,1995). Достигайки първи стадий на срочна адаптация (Дашева, 2015). Освен познатите средства за възстановяване е необходима и богата на протеини диета. Протеинът е градивен елемент за възстановяване на лигавицата и мускулната тъкан, включително тези мускули, които ни помагат да дишаме ефективно така, че трябва да има достатъчно количество от тях в храната.

Иван Петков, национален треньор на женския национален отбор: В Прометей са горди, че водя и България
Публикувана в: Събития

След близо 15 години Иван Петков напусна волейболния шампион Марица. Новото предизвикателство в кариерата му е украинският първенец Прометей (Камянске). Петков остава национален селекционер на националния отбор за жени, който се готви за европейското догодина, на което България е един от домакините заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Преди да отлети за Украйна, специалистът даде интервю за сайта на БФВолейбол.

 

Променя ли се по някакъв начин работата ви в на националния отбор след преминаването в Прометей?

По никакъв начин. Националният отбор на България е залегнал в договора ми и нямам никакви притеснения. В новия ми клуб ще се съобразяват напълно с него. За Прометей е чест, че аз водя и България.

 

Как ще следите вашите състезателки?

Както и досега. Повечето от тях играят в чужбина. Непрекъснато гледам видеа, следя статистики. В постоянен контакт по телефона сме. Знам всяка от състезателките как се представя, дали е здрава и дали има проблеми. Комуникацията не е била никакъв проблем и няма да бъде.

 

Кога планирате да съберете състезателките на лагер?

На 20 април. Това е отправната дата в последния етап от подготовката ни за европейското първенство.

 

Коментирахте ли с президента Любо Ганев решението да смените работата?

Разбира се. Първо г-н Ганев и шефовете на Марица разбраха, че имам предложение от Прометей, което ми харесва. От тях зависеше, че нещата могат да се получат. И когато получих подкрепа, дадох отговор на украинците.

 

Защо напускате Марица?

В живота идва момент за промяна. 15 години бях в Марица и дадох всичко от себе си. В неделя имам рожден ден. С новата година от живота ми ще стартира и новата ми работа. Ръководството на Прометей се постара да ме убеди. През годините съм имал доста предложения, които съм отказвал. И причината винаги е била в проекта. При Прометей виждам амбиция, цели и идея как да се постигнат успехи. Затова се съгласих, но не ми беше лесно. Марица ми даде много – и като треньор, и като личност. Никой не знае колко дълго ще продължи новата ми работа.

 

Възможно ли е завръщане в Марица?

Естествено, че един ден може и да се върна. Това би се случило, ако е добре и за двете страни. Аз винаги ще съм част от семейството на Марица. Познавам процесите там, дълго работихме заедно. Марица е клуб, който работи в перспектива и надгражда.

 

Краят на годината наближава, а с него и дните до Евро 2021. Увеличава ли се напрежението?

Няма напрежение, а има огромна отговорност. В колектива сме положително настроени. Виждам дух и желание за добро представяне – особено у по-опитните състезателки. За всички ни е страхотно, че турнирът ще бъде и на наша земя. За последно се е случило през 2001 година във Варна. Трябва да сме добре подготвени, за да оправдаем очакванията. Показахме на големите, че сме сила. Вече ми се иска да влезем в битката и за медалите.

 

България взе и световно първенство за младежи до 21 години. Какво означават тези две събития за българския волейбол?

Попадаме все повече в очите на волейболния свят. България се доказа като добър домакин и организатор. Похвално е за федерацията и хората, които работят там. Радвам се и от отношението на държавата, която помага да се случат толкова хубави неща за нашия волейбол.

Атанас Върбанов поучи назначения в турнирите за CEV cup първо за две срещи при жените, а след това и за двубой при мъжете
Публикувана в: Събития

Български съдии получиха престижни назначения за предстоящите мачове в европейските клубни турнири.

 

Challenge cup - мъже

 

3-11-2020: Вардар (Скопие, Македония) - Калцит (Камник, Словения), 1 съдия - Мартин Янакиев

4-11-2020: ГИО (Струмица, Македония) - Омония (Кипър), 1 съдия - Борислав Иванов

11, 12-11-2020 (два мача): Фонте Бастард (Португалия) - ЗираатБанк (Турция), последователно 1 и 2 съдия - Игнат Митев

11-11-2020: Лозана - Саарема (Естония), 1 съдия - Илия Пенков

 

Challenge cup - жени

11-11- 2020: Вардар (Скопие) - Хамеенлина (Финландия), 2-ри съдия - Симеон Иванов

 

 CEV Cup - жени

10, 11-11-2020 (два мача): ЗОК (Сърбия) - Шиинца (Румъния), 1 и 2 съдия последователно - Атанас Върбанов

11-11-2020: Прометей (Украйна) - ЦСМ (Търговище, Румъния), 1 съдия - Илиян Георгиев

21-11-2020: Галатасарай (Турция) - Химик (Украйна) , 1 съдия - Любомир Сираков

 

CEV Cup - мъже

11-11-2020: 3-ти отбор от група G в ШЛ - Лас Палмас (Испания), 2 съдия - Ваня Първанова

18-11-2020: Галатасарай (Турция) - ОК Рибола (Каштела, Хърватия), 1 съдия - Иван Момиров

18-11-2020: ОК (Ниш) - Шахтьор (Украйна), 1 съдия - Стоян Барев

18-11-2020: Зенит (Санкт Петербург, Русия) - 3 отбор от група Н в ШЛ, 2 съдия - Атанас Върбанов

18-11-2020: Шомон (Франция) - Маасейк (Белгия), 2 съдия - Оля Бодурова

18-11-2020: СК Анкара (Турция) - Апелдорн (Холандия), 1 съдия Чавдар Марев

България и Италия – домакини на световното за младежи U21
Публикувана в: Събития

Страхотна новина долетя от FIVB – България и Италия ще бъдат домакини на световното първенство за младежи под 21 години през 2021-а. В двете страни ще се съберат 16-те най-добри отбора на планетата. През 2018-а България и Италия бяха домакини на световното първенство по волейбол и обраха овациите за отличната организация.

„Изключително съм горд и щастлив, че отново ни гласуваха доверие – бе първият коментар на Любо Ганев, президент на федерацията. – За нас това е ново огромно предизвикателство и ще го приемем с най-голяма радост, но и отговорност. Ще се справим и ще накараме целият български спорт да се гордее с нас. Още от днес започва работата по организацията.“

Световното за младежи ще е вторият форум на най-високо ниво у нас през 2021 година. През втората половина на август и в началото на септември България ще е един от домакините на европейското първенство за жени заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия.

Точните дати на световното все още не са определени. Мачове у нас ще се играят до фаза четвъртфинал. Разпределението на медалите между четирите най-добри ще стане на италианска земя.

Снимка: Национална волейболна лига
Публикувана в: Събития

За първи път като президент на българския волейбол Любо Ганев изгледа на живо мач у нас. Заедно със спортния министър Красен Кралев двамата бяха на трибуните на двубоя за IVECO Суперкупа между Нефтохимик и Хебър, спечелен от бургазлии с 3:0. Това бе и първото спортно събитие в зала в България след пандемията, на което бяха допуснати фенове. 50 процента от капацитета на столичната зала "Христо Ботев" беше изпълнен.

Любо Ганев даде интервю за официалния сайт на БФВолейбол за впечатленията си от организацията и мача.

 

Най-голямата победа в мача за IVECO Суперкупа като че ли бяха феновете в зала "Христо Ботев". Съгласен ли сте?

Напълно съм съгласен! За мен най-хубавото е, че след толкова дълга пауза феновете се завърнаха в залата. Поздравления за организаторите на мача от Национална волейболна лига. Справиха се прекрасно. Всички медицински разпоредби бяха спазени. Поздравления и за феновете! Носиха маски, седяха на дистанция, подкрепяха любимците си. Мачът за суперкупата показа, че сме готови да продължим по този път. Волейболът има нужда от фенове, от спектакъл. Ето - още в първия двубой пред публика го направихме. Показахме, че като спорт и организация волейболът е сред най-добрите.

 

Седяхте заедно до спортния министър Красен Кралев с маски на лицето. Какво си говорихте за ситуацията с коронавируса?

Много говорихме. Отчетохме добрата организационна работа. Феновете бяха на едната трибуна, а официалните лица - на другата. Важно беше всички да се убедим, че можем да спазваме протокола. Но да не говорим само за медицински мерки! Волейболът се завърна по най-красивия начин с този страхотен мач между Нефтохимик и Хебър. Поздравления! Много ми хареса играта на младия Денис Карягин. С такива двубои волейболът ще стане по-интересен и ще се вдига бюджетът на клубовете.

121332474 119853249884578 5868259792759179020 o

 

Може ли да се каже, че волейболът даде пример на всички останали спортове с мача между Нефтохимик и Хебър?

Мога да го кажа! Не само с организацията. Нашите фенове показаха, че отиват в залата, за да подкрепят своите отбори. И в една необичайна обстановка да спазват всичко и да са за пример.

 

Съвсем скоро започват националните първенства. Какъв е вашият призив към клубовете и феновете?

Да спазват всички мерки! Безкрайно важно е! Да направят така, че всеки мач да се превръща в спектакъл и да се помни от фенове, състезатели, треньори и организатори.

 

За първи път гледахте мач в България като президент на федерацията. Как ви се видя нивото на двата водещи отбора след пандемията?

Нефтохимик и Хебър не само са водещи, но и са и най-добрите отбори. Въпреки че мачът завърши 3:0, всички геймове бяха много оспорвани. Така трябва да играят тимовете в България. Колкото повече такива отбори има, толкова по-силно ще е първенството ни. И с всяка година нивото на клубния волейбол ще се повишава. А с това и интересът от фенове и партньори, които ще искат да станат част от шоуто.


Тодор Алексиев: Имахме своите шансове, но не успяхме
Публикувана в: Събития

Хебър (Пазарджик) не успя да защити трофея си за Суперкупата от изминалия сезон, след като отстъпи на Нефтохимик 2010 (Бургас) е 0:3 гейма в столичната зала "Христо Ботев".

"Имахме своите шансове в първия и втория гейм, но ги пропиляхме. Затова резултатът е закономерен. Надявам се, че този резултат няма да повлияе на амбициите ни. Сега трябва да се готвим за много тежък турнир за попадане в първата осмица и чак след това ще стане ясно дали можем да се борим за титлата", заяви капитанът на "Хебър" Тодор Алексиев.

Нииколай Желязов: Играхме умно и се представихме добре
Публикувана в: Събития

Нефтохимик 2010 (Бургас) спечели Суперкупата на България 2020 след победа над Хебър (Пазарджик) с 3:0 гейма в столичната зала "Христо Ботев".

"Използвахме нашите силни и техните слаби страни. На моменти играхме доста умно. Когато трябваше - рискувахме. Където се налагаше да не рискувахме, не го правехме. Представихме се добре като отбор, въпреки че реално тренираме заедно от само пет дни. Доволен съм и от младите. Денис Карягин изигра феноменален мач, а е момче на само 18 години. Той заслужаваше да бъде най-полезен играч, ако имаше две награди, щяхме да ги разделим. Илия Петков също игра силно", заяви треньорът на "Нефтохимик" Николай Желязков.

"Наградата за играч на мача, е нещо невероятно за мен, защото никога не съм получавал индивидуални награди досега. Следващата ни цел е да станем отново шампиони", заяви Валентин Братоев.

 

Страница 1 от 612