Петък, 30 Ноември 2018 07:00
Волейболистките на Левски отстъпиха на чешкия Простейов с 0:3 в първия мач между двата тима за купата на ЦЕВ
Волейболистките на Левски отстъпиха на чешкия Простейов с 0:3 в първия мач между двата тима за купата на ЦЕВ Снимка: cev.lu
Волейболистките на Левски загубиха като домакини от чешкия Простейов с 0:3 (18:25, 18:25, 16:25) в първия мач между двата тима от 1/16-финалите във втория по сила европейски турнир – за купата на ЦЕВ, който се игра в столичната зала „Христо Ботев“. Реваншът е на 5 декември в чешкия град Простейов, като след този резултат „сините“ ще трябва да отбележат чиста победа като гости за да успеят да вкарат мача в Златен гейм.
 
С капитанската лента на игрището излезе 16-годишната Мария Йорданова, която изведе "сините" за мача от европейска сцена. Състезателките на Левски започнаха много добре в мача, като бяха равностоен съперник на чехкините и играта бе точка за точка до 13:13 в първия гейм.
 
170847 A24Q8094
След две успешни блокади и грешка от сервис гостенките от Простейов направиха три последователни точки и се откъснаха в резултата. Чехкините се отпуснаха, показаха изключително добре построен блок, който затрудняваше максимално атаката на "сините", както и много добра игра в защита. Това доведе до разлика и Простейов спечели първия гейм с убедителното 25:18. Доминацията на шампионът на Чехия при дамите продължи в следващите две части, като те не позволиха никакви изненади. Чешките волейболистки взимаха първоначален аванс, поддържаха го докрай и спечелиха с 3:0.
 
Най-резултатна за Левски бе Моника Кръстева с 12 точки (40% ефективност в атака и 25% позитивно посрещане). За тима на Простейов Мари Туфарова също реализира 12 точки (1 блок, 1 ас, 48% ефективност в атака и 57% позитивно посрещане) за победата. Вероника Бежандолска пък завърши със 7 точки (1 блок, 2 аса и 44% ефективност в атака) за успеха.