Петък, 12 Юни 2020 12:42
Снимка: архив
Снимка: архив

Треньорската комисия към федерацията по волейбол представи пред президента Любо Ганев и Управителния съвет напълно нова работна платформа. Председателят й Людмил Найденов разказа пред официалния сайт на централата какво ще представлява тя и как са плановете му за следващите месеци.

Г-н Найденов, първото много важно предложение на новосформираната треньорска комисия бе назначението на Силвано Пранди отново за треньор на мъжкия национален отбор. Доволен ли сте, че Управителният съвет ви послуша?

Доволен съм като цяло от доверието, което получихме. Всички треньори на различните формации при мъжете и жените бяха приети - ако не единодушно, то поне с голямо мнозинство. Такъв е и случаят със Силвано Пранди. Вярвам, че треньорите с работата си ще оправдаят, че нашата номинация за тях е била правилна.

Лично вие какво очаквате от Пранди в реално третия му престой начело на България?

Не е моя работа да говоря за целите, които са му поставени. Естествено като българин, като човек от волейбола искам националният отбор да стигне възможно най-далече. Моят отговор ще е като шеф на треньорската комисия. Пранди има огромен опит и може да го предаде на всички наши специалисти. Това е и една от причините да няма други италианци в щаба му. Искаме българи да се учат от него и да му помагат.

Ваша ли беше идеята Николай Желязков да наследи Пранди в националния отбор след две години?

Идеята е на цялата треньорска комисия. Не само Желязков, а и останалите трябва да се въртят около Пранди. Факт е, че Желязков вече е изграден треньор и съвместната работа ще го развие още.

Президентът Любо Ганев вече каза, че треньорската комисия ще е една от най-важните във федерацията. Как ще коментирате тези думи?

Нашата цел е да сме от полза на треньорите. От тези на националните отбори до специалистите, които работят с подрастващите. Много съм впечатлен от работата с Ганев. Коментираме всички теми, той много се интересува какво се прави. Дал е съгласие за всичко, което съм поискал. Мисля, че така се развива работа в екип.

0625413

 

Създадохте работна платформа на треньорската комисия. Какво можете да разкажете за нея?

Вече сме я изпратили на Любо Ганев и членовете от Управителния съвет. В нея са включени седем точки и ще ви запозная с тях.

Първата е за изготвяне на методически насоки в съдържанието на работата на треньора по волейбол в различните възрастови групи – особености на физическата, технико-тактическата, психологическата и теоретичната подготовки на състезателите през отделните етапи на многогодишната подготовка. В точка 2 влиза подготовка на материали за онагледяване на елементите от техниката на играта – презентации или видеоанализи на основните стъпки при изпълнението на волейболните похвати. Третата е категоризация на треньорите по волейбол според действащата наредба на Министерството на спорта. Издаване на треньорски карти. В четвърта сме предвидили периодично лицензиране на треньорите, водещи отбори от НВЛ по регионален принцип, както провеждане на семинари с треньорите при подрастващите. Пета точка е провеждане на курсове за придобиване на професионална квалификация „треньор по волейбол“ за действащите треньори, които нямат необходимото образование, според изискванията на Министерството на спорта – по линия на СДК към НСА „Васил Левски“. Шеста гласи национално тестиране на подрастващи волейболисти, участващи във вече анонсираната Скаут лига за деца. Изготвяне на база данни за тяхното физически, технически и ментални показатели. И на финал в седми пункт е изготвяне на критерии при кандидатстване на треньори за националните отбори по волейбол. Ако успеем да осъществим всичко това, мисля, че класата и квалификацията на професията "треньор по волейбол" ще се покачи на друго ниво.

 

4fb2177f1968895bb5b23812242cfa42 XL

Има ли достатъчно млади хора, които искат да станат треньори по волейбол?

Винаги може по-добре. Досега не е имало единна програма, каквато искам да въведем, и това е пречило. Сега ще работим по нов план, нека го наречем български. Целият ще бъде качен в сайта на федерацията. Всеки - треньор, състезател или фен, ще може да го прочете. Както и Любо казва, при нас всичко ще бъде прозрачно.

От следващата година ще се възстанови скаут лигата за подрастващи. Колко треньори ще бъдат ангажирани с нея?

Колкото повече отбори, толкова повече треньори. Комисията за подрастващите знае по-добре какво ще се случва. Ние сме на разположение за всякакви въпроси и помощ.

Кога да очакваме следващия треньорски семинар, след като вече направихте един виртуален заради пандемията?

В най-близко бъдеще ще е. Не мога да се ангажирам с дата. Сега сме се концентрирали върху програмата. Факт е, че първият семинар, който за съжаление беше виртуален, предизвика огромен интерес. Не само в България.

Планирате ли да каните международни лектори?

Държа на това. Очаквам съдействието на Любо Ганев, на Пранди и на Владо Николов, който е координаторът на всички национални отбори.

Възможно ли е федерацията да изпраща треньори на специализация в чужбина?

И това влиза в плановете. FIVB има програма за специализация и през следващата година един български треньор ще има шанс да се запознае с нея.