Петък, 19 Януари 2024 17:37
Експресна победа за България на старта на квалификацията за жени под 18 г.
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Категоричен и бърз успех постигна националният отбор на България за жени под 18 години над Косово в първи мач от зоналната квалификация за Европейско първенство. Младите "лъвици" се наложиха с 3:0 (25-15, 25-10, 25-19) само за 65 минути в столичната зала "Христо Ботев", където турнирът се провежда (17-21 януари). Срещата от Група А бе официален дебют на новия селекционер Антонина Зетова.

 

 Българският отбор ще участва на полуфиналите в събота (20 януари), където очаква своя съперник измежду Сърбия и Турция (от Група Б). Следващият двубой на нашите е с начален час 15:30 ч. Финалът е в неделя от 16:00 ч., като само победителят получава директна квота за ЕвроВолей 2024.

 

 Срещу Косово Антонина Зетова заложи на следния стартов състав: Димана Иванова (разпределител), Вероника Петрова (диагонал), Симона Иванова и Деница Ангелова (централен блокировач), Калина Венева и Вяра Парапунова (посрещач) и Виктория Нинова (либеро). В хода на мача тя даде шанс за изява и на останалите от тима.

 

 MO 0046

 

 България изигра отлични два първи гейма, които затвори за общо 39 минути. Те започнаха идентично с по 3-0 за младите ни "лъвици". В откриващата част националките ни трупаха преднината си по-търпеливо, а Вероника Петрова с удар по диагонала реализира победната точка за 25-15. Тя бе и най-резултатна до този момент с 8 точки (2 блокади).

 

 Тимът ни играеше стегнато и подредено, показа добра игра в атака и посрещане, като бързо се организираше и в защита. Това доведе до още по-убедително представяне във втория гейм, в който експресно реализирахме 13 точки срещу едва 4 на съперника. В средата му разликата стана двуцифрена (16-6), а играта продължи със серия от поредни точки за нас до 19-6. Сервисът ни също започна да се проявява малко по-добре и записахме 4 аса във втория гейм, който затворихме с категоричното 25-10.

 

 MO 1106

 

 Както често се случва след мощен старт и кратка почивка, в третата част последва леко отпускане и играта бе малко по-равностойна (6-6). Все пак нямаше място за подценяване в редиците на Зетова и момичетата ѝ успяха да се откъснат отново при 12-7. Серия от четири поредни точки още повече ни отдалечи от Косово при 16-8. В този период селекционерът на България ротираше по-често състава и даде шанс за изява и на останалите момичета. България стигна до мачбол при 24-19, а още първият шанс бе реализиран с ас на Мариела Петрова.

 

Най-резултатна за България бе Вероника Петрова с 9 точки (2 блокади, 1 ас), Божидара Аранудова добави 8 (3 блока, 2 ас), а Калина Венева се отчете със 7 точки Тимът ни завърши с 9 аса и 12 блокади.

 

Българска федерация по волейбол изказва благодарност към своите партньори – Lidl България, Обединена Българска Банка, Гаритидж парк, Дел България, Хюндай България, Спорт Депо, Бачково, Микаса, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.