Събота, 20 Януари 2024 17:05
България мина бързо и през Сърбия за финал в евроквалификацията
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Националният ни отбор за жени под 18 години ще играе финал в първата зонална квалификация, на която страната ни е домакин. България отстрани на полуфинал Сърбия с 3:0 (25-12, 25-15, 25-19) и в неделя ще се изправи срещу Турция в решителната битка, която ще осигури квота за Европейското първенство през юли. Това бе и втора чиста победа за тима, воден от Антонина Зетова, като ден по-рано в мач от Група А се наложихме и над Косово с 3:0.

 

 Зетова не направи промени в стартовия състав: Димана Иванова (разпределител), Вероника Петрова (диагонал), Симона Иванова и Деница Ангелова (централен блокировач), Калина Венева и Вяра Парапунова (посрещач) и Виктория Нинова (либеро).

 

 Младите "лъвици" днес се радваха на много гореща и шумна подкрепа от трибуните на столичната зала "Христо Ботев". Това със сигурност даде импулс още в началните минути и националките уверено започнаха срещата, като приключиха първия гейм за 21 минути и без да допуснат съперникът да поведе нито веднъж, а дори водеха и с двуцифрена разлика. Деница Ангелова реализира още първият геймбол за 25-12.

 

 MO 1246

 

Добре стартира и втората част, в която поведохме с 4-1. Щабът на Сърбия взе таймаут, който се отрази и сръбкините успяха да изравнят и да поведат при 6-7. Три поредни точки на нашите момичета обаче върнаха спокойствието в редиците ни и до края на втория гейм не допуснахме повече смяна на водачеството, а само трупахме преднина, за затворим и тази част при 25-15.

 

 Сърбия поведе в самото начало на третия гейм, но не бе в състояние да го задържи за дълго. Съперникът ни допускаше много грешки, докато българският тим във втори пореден мач показа отлична концентрация и организация на игра, макар и днес да направихме повече грешки на начален удар (общо 13). Отлична двойна блокада сложи край на срещата при 25-19 в третата част. България реши втори пореден двубой за точно 65 минути.

 

 MO 1300

 

 Най-резултатна от българския състав днес бе Деница Ангелова с 13 точки, а 12 добави Вяра Парапунова. Диманава Иванова се отличи с 5 точки от начален удар.

 

 Във втория полуфинал Турция отстрани Косово с 3:0 (25-12, 25-12, 25-11). Финалът в неделя е от 16:00 ч. Билетът е с цена 7 лева и ще може да се закупи от касите на зала "Христо Ботев", които отварят един час преди началото на срещата. Квота ще спечели победителят в турнира.

 

 Българска федерация по волейбол изказва благодарност към своите партньори – Lidl България, Обединена Българска Банка, Гаритидж парк, Дел България, Хюндай България, Спорт Депо, Бачково, Микаса, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.